Slavni Michelinov vodič po prvi put u povijesti ove godine slavi slovensku gastronomiju i promovira održiv europski turizam. U praksi to konkretno znači da su u Sloveniju prvi puta stigle prestižne Michelinove zvjezdice. Njih je naša susjedna zemlja zaslužila nakon posjeta Michelinovih inspektora nekim od najboljih slovenskih restorana, a danas su ponosni nositelji zvjezdica i službeno objavljeni!
U Michelinovom tekstu, koji ističe da je nova zvijezda rođena, navodi se kako Slovenija ulazi u prestižnu selekciju za 2020. godinu, i to sa 52 restorana, od kojih jedan od danas službeno nosi čak 2 Michelinove zvjezdice a pet njih po 1 Michelinovu zvjezdicu.
Tko je sve osvojio Michelinove zvjezdice?
Slovenska gastronomija opisuje se atraktivnom, a sama Slovenija ističe se kao pozitivan primjer zemlje koja je posvećena razvoju održivog kontinentalnog turizma.
Dvije zvjezdice ponio je restoran Hiša Franko, u kojem svoju kulinarsku virtuoznost već neko vrijeme demonstrira talentirana samouka chefica Ana Roš.
Po jednu zvjezdicu ponijeli su renomirani slovenski restorani Pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič), Atelje (chef Jorg Zupan), Hiša Denk (chef Gregor Vračko), Vila Podvin (chef Uroš Štefelin) i DAM (chef Uroš Fakuč).
Ovo je bez sumnje sjajna promocija za slovenski turizam i gastronomiju, ali i poticaj da u skorijoj budućnosti otputujemo u Sloveniju i istražimo ono najbolje što nude ovi restorani.
Foto: Hiša Franko, Pri Lojzetu, Vila Podvin, DAM, Hiša Denk, Atelje