Najbolji biografski filmovi o životima legendarnih umjetnika, glumaca i glazbenika

Najbolji biografski filmovi o životima legendarnih umjetnika, glumaca i glazbenika

Legendarni su umjetnici i nakon svoje smrti ostavili utjecaj na društvo i njihova djela uporno prkose vremenu. Životi najvećih imena nerijetko su popraćeni drastičnim usponima i padovima, ljubavnim pričama i osobnim dramama zbog čega je umjetnost kojom su se bavili bujala. Izgubiti se u njihovim životnim pričama pravi je gušt uz biografske filmove koji su oduvijek bili izuzetno popularni. I dok se nekima ponekad zamjera manjak detalja, često ih se i hvali zbog estetskog izričaja – kao što je slučaj u filmskoj biografiji Marie Antoinette.

Ovo su najbolji biografski filmovi o umjetnicima, glazbenicima, autorima, ali i drugim osobama koje su oblikovale svijet koji živimo danas.

Frida

Usudili bismo se reći i najprominentnija ženska figura u pop-kulturi Frida Kahlo nepresušan je izvor inspiracije za brojna umjetnička djela, ideje pa i filmove. ‘Uhvatiti’ ekscentričnu, razigranu i dramatičnu osobnost ove umjetnice, a istovremeno objasniti izuzetnu tugu s kojom je živjela, kompleksan je zadatak. Najslavnija filmska biografija meksičke umjetnice je upravo ‘Frida’ u kojoj ju je utjelovila Salma Hayek. Ujedno je radila i kao producentica filma i do danas je mnogima od nas njezina najdraža filmska uloga. Film prikazuje tridesetak godina Fridinog života na platnu – od djetinjstva preko tragične nesreće do odnosa s Diegom Rivierom koji ju je i obilježio. Film je 2003. godine bio nominiran za pet Oscara, između ostalih je nominaciju zaradila i sama Salma Hayek.

Capote

Truman Capote najplodonosnija djela svoje karijere napisao je sredinom prošloga stoljeća, a među naslov poznat najširoj publici svakako je ‘Breakfast at Tiffany’s’ čija filmska adaptacija danas glasi za klasik. Capote je ujedno oduvijek bio kontroverzna ličnost u suvremenoj literaturi. Iako ga je ljubavni roman vinuo u najutjecajnije autore svoga vremena, djelo koje mu je definiralo život je publicistički roman ‘ In Cold Blood.’ Upravo film ‘Capote’ prati pozadinu nastajanja te priče o stvarnom hladnokrvnom ubojstvu jedne američke obitelji. Truman Capote je, potpuno obuzet tragičnom viješću koju je pročitao u novinama, odlučio dokumentirati obiteljsku tragediju koja će i na njega ostaviti trag. Philip Seymour Hoffman za ulogu Capotea osvojio je Oscara.

La Vie En Rose

Jedno od najvažnijih imena francuske kulture, glazbenica, glumica, performerica i autorica – sve su to titule koje su zapečatile život Edith Piaf. Poznata po svom specifičnom glasu i dirljivim baladama, ali i životu ispunenjim tragedijom za tragedijom, Piaf i danas ne ostavlja ravnodušnim publiku koja ju sluša i proučava. Njezina najpoznatija balada ‘La Vie En Rose’ postala je i pjesma po kojoj ju se pamti i naziv slavnog biografskog filma u kojoj ju je odglumila fantastična Marion Cotillard. Za tu je ulogu Cotillard osvojila svoj jedini Oscar, a film je hvaljen i zbog estetskog dojma.

Ray

Jamieja Foxxa gledali smo zbilja u svakakvim ulogama. Neke su lošije, neke osrednje, ali glumac se zauvijek upisao u hollywoodske zvijezde s ‘A’liste genijalnom izvedbom u biografskom filmu ‘Ray.’ Film je snimljen 2004. godine i vjerno prati život legende jazza i bluesa, Rayja Charlesa. Rasteže se na tridesetak godina života slavnog glazbenika i pokupio je sijaset priznanja; od Zlatnog globusa preko BAFTA-e, nagrade SAG. Jamie Foxx ovjenčao se i Oscarom za najboljeg glumca

Nowhere Boy

‘Nowhere Boy’ izašao je 2009. godine, a ova biografska drama prati života Johna Lennona odnosno njegovu mladost odnos s obitelji i njegov prvi bend i transformaciju u vodećeg čovjeka slavnih Beatlesa. Film uvjerljivo prikazuje mladost glazbene legende i emocije koje su ga pratile zbog odnosa s majkom koja je preminula 1958. godine u automobilskoj nesreći. Biografija nije bila nominirana za Oscara, ali je bila preplavljena hvalama filmskih kritičara.

Judy

Posljednja na našoj listi i najnovijeg vijeka, filmska biografija ‘Judy’ polučila je neočekivani uspjeh i na neki način prodrmala karijeru Renee Zellweger koju već dugo nismo gledali izvrsnoj ulozi. U fokusu je karijera Judy Garland u posljednjim godinama njezina života. Kroz niz flashbackova upoznati smo i njezinom mladošću, a posebice s vremenom kad je snimala film ‘The Wizard of Oz’ kao Dorothy Gale (uloga koja ju je vinula u instant zvijezde). Iako je više od 40 godina svoje karijere provela s imidžem internacionalne zvijezde, Garland je privatno bila izuzetno rastrojena i slava od malih nogu zauvijek je naštetila njezinom mentalnom zdravlju. Alkohol, uništeni obiteljski odnosi i mentalne poteškoće dovele su je do ruba sa samo 47 godina kad se predozirala i preminula. Renee Zellweger imala je neopisivo težak zadatak prikazati takve nagle životne promjene i propadanje legendarne umjetnice i u tome je, po svemu sudeći, itekako uspjela.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori