#WeLoveLocal recept: Fino domaće varivo od graha

#WeLoveLocal recept: Fino
domaće varivo od graha

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Anita Vukušić Crevar sa svojom kćeri Gitom (Mini Chef by Sport Educa).

Tko može zamisliti da barem jednom tjedno nema na meniju fini tanjur dobrog domaćeg variva? Uz brojne recepte za pripremu variva, okrepljujućeg jela na kojem smo odrasli, teško se odlučiti za ono omiljeno. Grah varivo je jednostavno i krepko jelo te klasika u svakom kućanstvu za koje svatko ima svoj recept.

Varivo od graha jede se na 1001 način – s kuhanim mesom, kobasicama, dodatkom kiselog zelja ili repe, uz kuhanu tjesteninu ili ječam. Mi smo se odlučili za onaj klasični domaći recept s domaćim kobasicama i bez teških zaprški kakve su nekoć kuhale naše mame i bake. 

Sastojci za grah:

  • ½ kg suhog graha (RougeMarin)
  • 300 grama domaće sušene konasice
  • 1 veliki luk
  • 1 mrkva
  • 1 češanj češnjaka
  • šaka svježeg peršina
  • celer
  • obična voda
  • sol i papar po želji
  • domaća šalša od rajčice s bosiljkom (RougeMarin)

Postupak:

Grah je potrebno namočiti večer prije kuhanja. Namakanjem graha prije kuhanja postižete da se ravnomjerno i bolje zakuha. Namakanje također pomaže da se grah brže probavi. U vodu u kojoj namačete grah dodajte malo soli – to će ubrzati kuhanje. Sve sastojke zatim usitnimo i jednostavno stavimo u lonac. Zalijemo s vodom, začinimo i kuhamo 60-90 minuta. 

Foto: Mini Chef by Sport Educa

Učitati još
Zatvori