Poznati zagrebački bistro Pomerí predstavio je ovaj tjedan novi meni koji je osmislio chef Goran Sertić. Sertić je publici poznat iz restorana kao što su Noel, Apetit City i Peta četvrtina, a kreirao je mikrosezonski meni, što znači da se klasična podjela sezonskog menija (npr. proljetnog) cijepa u više menija u zavisnosti o sezoni dozrijevanja namirnica.
“Satelitska” jela, kako ih zovu u Pomeríu, su jela pripremljena od posebnih namirnica poput rijetke ribe ili na koji drugi način specifične namirnice i planirane su kao dio nadopune standardne ponude, a sastoje se od tri menija: S-meni čini jedan obrok uparen s čašom vina i ima svoju riblju, mesnu, vegetarijansku i vegansku opciju. R-meni je regularni a’la carte meni, a podrazumjeva pozdrav iz kuhinje, juhu, glavno jelo te desert, dok D-meni ili DeBistro je slow food inačica degustacijskog menija, gdje sljedovi dijelom (ili u cijelosti) podrazumijevaju jela s a’ la carte menija, uz prijedlog wine pairinga u classic i premium kategoriji.
Što smo probali s novog menija?
Na predstavljanju novog menija probali smo sedam jela od kojih izdvajamo brkatu krem juhu od kukuruza šećerca s ukiseljenim nitima od kukuruza, pečenim kokicama te uljem od čilija nas je oduševila kreativnošću i lijepim balansom. Kremasti rižoto od dimljene paprike s tostiranim pinjolima i ukiseljenom žutom mrkvom te mariniranim Jakobovim kapicama je iznenadujuće lagan i aromatski balansiran.
File sabljarke s kremom od dimljenog celera i limuna, karameliziranom mrkvom te ribljim demi-glaceom. Na ovo jelo chef Sertić je jako ponosan jer daje maksimum kuhinje, naime, umak se kuha dva dana, tušt se nabavlja od obližnjeg OPG-a koji ga bere samo za bistro te se dodatno kiseli u kuhinji. Sva riba se nabavlja ovisno o ulovu ribara s Jadrana pa se tako mijenja i meni.
Vinska karta je proširena ponudom vina na čaše hrvatskih i nekolicinom ozbiljnih inozemnih vinara. Pomerí je jedini zagrebački bistro koji ima u ponudi vino od Albariño bijele vinske sorte tipične za najsjeverniju španjolsku regiju Galiciju. Uz Tomac Amforu, Testament Babić, Boškinac Cuvee, Bodren, Sancerre dÁntan, Chateau de Beaucastel bijelo i Simčićevu Opoku Chardonnay od sljedećeg tjedna u ponudi su vina Saints Hilla, Degrassia te naša domaća autohtona vina, Pušipel i Škrlet.
Klupska i neformalna atmosfera bistroa Pomerí uskoro će proširiti svoju ponudu zanimljivim događanjima. Naime, u suradnji s nekolicinom hrvatskih vinara Pomerí je kreirao poseban meni koji će uparivati s vinima vinarija Saints Hills, Testament, Degrassi i Feravino. Koncept druženja s vinarom kreće 18. studenog te će svoj vrhunac doživjeti 22. studenog pairing večerom s renomiranim zagorskim vinarom Bolfanom u sklopu zagrebačkog festivala vina Vinocom. Bistro Pomeri nalazi se na adresi Varšavska 8, a rezervacije možete ostvariti putem e-maila bistro@pomeri.hr ili telefona 01/5808-320.
Pozdrav iz kuhinje: Riblji pate na domaćoj tostiranoj focacci
Brkata juha od kukuruza
Domaća gusja jetra
Riblji cappellacci
Rižoto s dimljenom paprikom i Jakobovom kapicom
File sabljarke
Gin dunja (desert)
Foto: Damir Fabijanić