Kad od čaja nastanu ukusna peciva

Kad od čaja nastanu ukusna peciva

Ako ste u potrazi za ukusnim idejama za doručak, uvijek možete zaviriti što se zanimljivo nalazi na blogu Hleb & Lale i nećete biti razočarani prekrasnim fotografijama, zanimljivim pričama i receptima od kojih rastu zazubice.

matcha2

Danas smo pronašli recept za peciva s dodatkom matcha čaja koja će odlično prijati za doručak, ali i za popodnevni ritual ispijanja čaja. Pročitajte ga u nastavku.

matcha6

Matcha kiflice

500 g brašna tip 500
1,5 žlica matcha čaja
2 žlice šećera
2 žličice soli
20 g svježeg kvasca
125 ml toplog mlijeka
125 ml vode
1 jaje
125 g hladnog maslaca

+
1 jaje za premazivanje
Crnisezam za posipanje

matcha5

Kvasac rastopiti s toplim mlijekom i šećerom te ostaviti par minuta da proradi. U zdjelu stavite 200g brašna i matcha čaj. Izmješajte. Dodajte kvasac i vodu. I dobro izmješajte. Dodajte sol i opet izmješajte. Polako dodajte ostalo brašno tako da tijesto bude meko, blago ljepljivo. Miješajte drvenom žlicom i kad više nećete moći, počnite rukom. Nastavite dodavati ostatak brašna ali pazite da ne pretjerate. Možda će vam trebati malo manje ili malo više brašna. Kada tijesto postane meko, ali se više ne lijepi za ruke, mijesite oko 10 minuta.

matcha4

Tijesto podijelite na 5 jednakih dijelova i ostavite sa strane prekriveno krpom da odmori 10 minuta. Maslac podijelite na 4 jednaka dijela. Jedan komad tijesta razvaljajte na disk radijusa 15 cm i preko nje naribajte jednu kocku maslaca. Preko tog komada s maslacem stavite novi komad koji ste razvaljali na istu veličinu. I opet naribajte kocku maslaca. Ponovite proces dok ne utrošite sve komade tijesta s tim da se na posljednji komad ne riba maslac. Prekrijte krpom i ostavite da odmori 10 minuta.

matcha1

Naslagane komade premjestite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u jedan veći krug radijusa 40 cm. Krug podijelite na 8 jednakih trokuta. Svaki trokut zarolajte u kiflu i prebacite na tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje. Ostavite mjesta između kifli kako se ne bi dodirivale kada počnu rasti. Prekrijte krpom i ostavite 45 minuta u ugašenoj pećnici da narastu.

matcha3

Izvadite kifle iz pećnice i uključite je na 200°C. Narasle kifle premažite umućenim jajetom i pospite crnim sezamom. Pecite u već zagrijanoj pećnicom, 20-25 minuta, dok se ne zarumene. Izvadite iz pećnice da se ohlade i koristite u svojoj omiljenoj sendvič kombinaciji. Kifle su odlične i sutra ukoliko se čuvaju u zatvorenoj posudi.

matcha7

Foto: Hleb & Lale

Zatvori