
Ponekad se uspješno održavanje dijete i zdrave prehrane čini kao nemoguća misija. Život u pokretu i užurbanost gotovo nas tjera da se odlučimo za brza i jednostavna rješenja koja će zadovoljiti glad i potrebu za bogatim okusima, ali neće ići u prilog našem zdravlju i održavanju vitke linije. No, uz dobru organiziranost moguće je uvijek imati pri ruci slasne zalogaje koji će nam pomoći u našoj odluci održavanja zdravog života s unošenjem manjeg broja kalorija, a mnogo više vitamina i minerala.
Kako bi dobili borbu s viškom kilograma često se čini da se moramo u potpunosti odreći slatkiša, slasnih deserata koji su nam trenutke predaha činili još boljima. No, istina je da ipak možemo bez grižnje savjesti uživati u desertima, a da ne ugrožavamo zdravi režim prehrane.
Na popisu zdravih namirnica koje možemo kombinirati u predivne slatke zalogaje našlo se mnogo voća, kakaa, orašastih plodova i neodoljivih začina koji svaku priču učine boljom.
Pomiješajte zdrave namirnice u slasne poslastice i uživajte u zanimljivim desetima.
Paleo cheesecake s mandarinama
Sastojci za koru:
- 100 g badema
 - 150 g datulja
 - 2 žlice kokosovog brašna
 - dvije žlice kokosovog ulja
 
Sastojci za kremu:
- 250 g indijskih oraščića
 - 4 žlice kokosovog ulja
 - 125 g meda
 - 90 ml cijeđenog soka od mandarine
 - ribana korica 1 mandarine
 - 1/2 žličice ekstrakta vanilije
 - malo soli
 
Indijske oraščiće stavite u posudu i prelijte vodom pa ostavite tijekom noći. Možete dodati malo soli. Ukoliko nemate dovoljno vremena, bit će dobro i da ostavite na 2 sata u vodi da se indijski namoče. Bademe, kokosovo brašno i datulje ubacite u blender i miksajte dok se ne stvori ljepljiva, kremasta smjesa. Smjesu potom stavite u kalup za kolač koji ste prethodno namazali s malo kokosovog ulja. Smjesu raširite po kalupu tako da se diže do vrha ruba.
Ocijedite indijske oraščiće i ubacite ih u blender. Dodajte kokosovo ulje, med, sok od mandarine, koricu mandarine i ekstrakt vanilije pa sve dugo i dobro blendajte dok ne dobijete kremastu teksturu, bez komadića indijskih oraščića.
Polako izvadite smjesu i stavite je na koru pa poravnajte po vrhu. Pospite s kokosovim mrvicama i malo ribane korice mandarine. Stavite u hladnjak na sat vremena kako bi se smjesa stvrdnula.
Keto čokoladni mousse
Sastojci:
- 50 ml vrhnja za kuhanje
 - 2 – 3 žličice kakao praha
 - Stevija
 - Nekoliko kapi ekstrakta vanilije
 - Nekoliko sjeckanih badema
 
Priprema:
U manju posudu ili šalicu sipajte sve sastojke. Umutite ih žličicom ili malom mješalicom za instant kavu. Dodajte nekoliko komada krupno sjeckanih badema. Za manje od 5 minuta dobit ćete vrlo ukusan desert u kojemu ćete moći uživati bez grižnje savijesti.
Pečene kruške sa slatkim začinima
Sastojci:
- 6 – 7 manjih krušaka
 - 3 žlice limunovog soka
 - 1/2 žlice mljevenog đumbira
 - 1/2 žlice mljevenog cimeta
 - 1/2 žlice mljevenog muškatnog oraščića
 
Ogulite kruške i prepolovite ih. Zatim ih složite u vatrostalnu posudu, ravnom stranom prema dnu. Prelijte limunovim sokom i začinite slatkim začinima. Kruške pecite dok ne dobiju smećkastu boju i izvadite ih u trenutku kada ne bude previše sokau posudi za pečenje. Možete ih poslužiti i tople i hladne, ovisi što više volite. A savršeno se kombiniraju i uz kuglicu sladoleda.
Foto: Instagram




