Kako napraviti idealnu smartphone fotografiju?

Kako napraviti idealnu
smartphone fotografiju?

Alex Lambrechts svjetski je poznati fotograf koji je svoju reputaciju izgradio kao modni te fotograf editorijala svjetski poznatih magazina. Lista klijenata s kojima je radio pozamašna je, a među ostalima tu je i portugalski Elle, Alfa Romeo, The Fall Magazine i Vodafone. Fotograf je to svjetskog glasa koji svoj rad često ističe i na društvenim mrežama pa tako njegov Instagram profil broji gotovo 80 tisuća pratitelja koje često uveseljava vrhunskim fotografijama. Ovog ljeta postao je i jedan od članova stručnog žirija u sklopu Next Image natjecanja čije prijave završavaju 20. kolovoza, a u kratkom interjvuu otkrio je kako uhvatiti savršeni trenutak i postati jedan od najboljih u sklopu natječaja.

Pitate se što sve možete osvojiti?

Pobjednici svake pojedinačne kategorije bit će nagrađeni Matebook X laptopom, objavljivanjem njihove fotografije u magazinu National Geographic te novčanom nagradom od 2.000 eura. Idealno da se počastite putovanjem i fotkate još lijepih trenutaka, zar ne? Drugoplasirani i trećeplasirani će dobiti Huawei P20Pro i P20 pametne telefone, dok će preostali biti nagrađeni prema izboru glasača u šest kategorija.

Konačno, glavnog pobjednika kojeg će izabrati žiri Huawei će nagraditi Matebook X laptopom, objavom njegove fotografije u magazinu National Geographic, novčanom nagradom od 10.000 eura te prilikom da sudjeluje u desetodnevnoj foto ekspediciji National Geographica u Italiji u rujnu. Zvuči wow, zato ne propustite ovu priliku!

Što mislite o današnjim smartphone fotografijama i koliko ste impresionirani inovacijama u ovom segmentu kod Huawei P20 serije?

Zaista sam impresioniran napretkom na području smartphone fotografija, a P20 serija još jednom pokazuje predanost Huaweija i Leice kojom kontinuirano poboljšavaju kamere svojih novih mobilnih telefona.  Sama pojava AI-ja u ovom kontekstu pokazala je neke neočekivane prednosti i omogućila nove opcije za koje nismo ni znali da ih trebamo, a danas ne možemo bez njih.

Koji su po vama ključni elementi koji čine fotografije na smartphone uređajima boljima od ostalih?

Ne smijemo zanemariti važnost umjetne inteligencije i činjenice da je ugrađena u uređaj koji uvijek imamo uz sebe, a upravo ga AI čini korisnijim no što očekujete. Ova značajka omogućuje ljudima da kreiraju iznimne snimke bez prethodne pripreme i nošenja zasebne kamere koja ih često samo sputava. Smatram kako je upravo spontanost jedan od najvažnijih elemenata kod fotografiranja, nadahnuti se kadrovi najčešće događaju u vrijeme i na mjestima na kojima ih najmanje očekujete, a vaš smartphone tu se nameće kao idealan izbor za obilježavanje takvih trenutaka.

Vjerujete li da je vrhunski smartphone dovoljan kako bi vas pretvorio u kvalitetnog fotografa?

Ne. Naime, sama tehnička kvaliteta snimke ne čini vas kvalitetnim fotografom. Oprema vam može pomoći da snimite fotografije koje će biti oštre i ispuniti određeni obrazac kvalitete koji se očekuje, no smartphone neće slikati sam od sebe, on ne razumije kada treba pritisnuti tipku okidača. Umjetnik ili fotograf mora imati određenu scenu pred očima koju želi zabilježiti kada stvara. Tu je važna njegova namjera ili poruka, a ne nužno sama tehnička kvaliteta snimke.

Kako snimiti next level fotografije?

Važno je konstantno tražiti savršeni trenutak kako se ne biste utopili u moru istih fotografija, budite jedinstveni u svom izričaju. Kada budete sigurni da je trenutak idealan, ne oklijevajte!

Koja su po vama četiri najvažnija savjeta koje biste željeli dati sudionicima Next Image foto natječaja kada govorimo o smartphone fotografijama?

Prvo: koristite nekonvencionalnu ekspoziciju, drugo: tematika je bitna!, treće: gledajte drugačije, četvrto:. pokažite mi nešto što nisam nikad vidio.

Što mislite o Huawei Next Image fotonatječaju koji daje priliku amaterskim fotografima da steknu publicitet? Je li to dobar prvi korak ukoliko žele profesionalnu karijeru?

Smatram kako su fotonatječaji sjajni za početnike kako bi u usporedbi s tuđim fotografijama vidjeli gdje su trenutno njihove. Siguran sam kako vam fotonatječaji mogu pomoći na određenim područjima, ne nužno u mojem polju mode ili oglašavanja, no sigurno vam mogu pomoći kako bi ljudi vidjeli vaše radove koji će kasnije potencijalno voditi prema naknadama i daljnjim poslovima. U današnje vrijeme nikad ne znate kada će vam se dogoditi popularnost, no izlaganje vaših radova može vam samo pomoći.  

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori