

Jabuke i cimet su poput službene arome jeseni. Nema boljeg osjećaja od onog kada se spusti mrak, a dom zamiriše na ovu kombinaciju. A jedan od deserata koji su sinonim za jesenske dane definitivno su pohane jabuke, poznatije i kao jabuke u šlafroku. Svoje su ime dobile zbog tijesta koje im služi kao ogrtač, odnosno šlafrok, a poznate po svojoj jednostavnosti bile su na meniju svih baka i mama.
Kad brzinski poželite neki desert, jabuke u šlafroku sigurno će vas podsjetiti na djetinjstvo i zadovoljiti silnu želju za slatkim. I odlično će pasati uz šalicu čaja ili vruće čokolade.
Danas pečemo jabuke u šlafroku
Sastojci:
- 2 veće jabuke
 - 2 dcl mlijeka
 - 6-7 velikih žlica glatkog brašna
 - prstohvat soli
 - 1 jaje
 - 1 vanilin šećer i 1 bourbon vanilin šećer
 - 1 žličica cimeta
 
+ šećer u prahu za posipavanje (i još cimeta ako ga volite)
Postupak:
- Ogulite jabuke i izdubite sredinu. Naš su odabir Granny Smith ili Pink Lady. Narežite jabuke na ploške.
 - Umutite smjesu za šlafrok i pazite da ostane gusta.
 - Umačite jabuke u smjesu te pecite dok ne porumene.
 - Za kraj posipajte šećerom u prahu i poslužite toplo.
 
Foto: Instagram




