
Šnenokle ili floating island?
Šnenokle su jedna od onih slastica koja će vas najvjerojatnije podsjetiti na bakinu kuhinju. Ovaj jednostavni pahuljasti desert koji je u naše krajeve najvjerojatnije stigao iz austrijskih predjela priziva duhove prošlosti, pomalo je zaboravljen, a tako, tako fin. Francuzi imaju svoju varijantu pod nazivom œufs à la neige, engleski naziv glasi floating island, u Dalmaciji je paradižot, a u kontinentalnim krajevima izvedenica dolazi iz naziva Schneenockerln.
Svako je ime usko vezano uz izgled samog deserta, prozračnih žličnjaka od bjelanjaka koji plivaju u kremi od vanilije i otapaju se u vašim ustima. Pa iako imaju samo nekoliko sastojaka (jaja, šećer, mlijeko, brašno, vanilija) može se dogoditi da ne ispadnu savršeno kao što ste očekivali.
A možda vam je draža međimurska gibanica?
Ako niste vješti u kuhinji, našli smo odličnu alternativu – šnenokle u poznatoj zagrebačkoj slastičarnici Torte i to. Kremaste, pahuljaste, baš onakve kakve trebaju biti, pozivaju da naručite i više od jedne čašice. A ako pak šnenokle nisu nešto u čemu uživate, slastičarnica još jedan tradicionalni desert – međimursku gibanicu.
Ma tko u ovim jesenskim danima može uopće odoljeti slojevima maka, sira, oraha i jabuka, upakiranih u lisnato tijesto? Sve lokacije Torte i to nađite ovdje.
Foto: Instagram @torteito