

U čast Zimskih olimpijskih igara u Italiji napravljena je posebna tjestenina, a poznati chef osmislio je recept
Za Milano-Cortinu 2026., talijanska gastronomija dobila je svoj olimpijski trenutak. Talijanski chef Carlo Cracco, ponosni nositelj čak šest Michelinovih zvjezdica i televizijska faca poznata po MasterChefu Italia i Hell’s Kitchen, osmislio je poseban recept s tjesteninom oblikovanom poput pet olimpijskih prstenova. Riječ je o limitiranoj ediciji, proizvedenoj u Italiji po tradicionalnim standardima, kojom se simbolično obilježava 100 dana do početka Zimskih olimpijskih igara.
Tjestenina u obliku olimpijskih prstenova je spoj talijanskog majstorstva i sportskog duha. Svaki prsten, pažljivo izrađen, mora biti čvrst i savršen kako bi zadržao oblik tijekom kuhanja, podsjećajući na disciplinu i preciznost sportaša na startnoj crti. Cracco ističe kako kuhinja funkcionira poput sportskog tima: svaki član doprinosi konačnom rezultatu, koncentracija i timski rad su ključni, a greške se ne opraštaju.
Za ovu posebnu tjesteninu, Cracco je kreirao recept Pasta alla Crudaiola koji je jednostavan, ali elegantan. Umjesto teških umaka koji bi sakrili oblik, tjestenina se servira uz tri vrste rajčica (zelene, crvene i žute), kapare, masline, maslinovo ulje, limunovu koricu, svježi bosiljak i origano. Rezultat je svjež, aromatičan i vizualno privlačan tanjur koji slavi prirodne okuse i istovremeno ističe simboliku olimpijskih prstenova.
Cracco naglašava da priprema ove tjestenine podsjeća na sport: potrebni su fokus, preciznost i timski rad. Njegova ljubav prema planinama i skijanju dodatno povezuje ovaj kulinarski projekt s nadolazećim Zimskim igrama, koje će u veljači 2026. ugostiti tisuće sportaša i posjetitelja u Milanu i Cortini d’Ampezzo.
Olimpijska tjestenina neće biti dostupna za kupnju – riječ je o limitiranim pakiranjima koja će se dijeliti putem digitalnih aktivacija Međunarodnog olimpijskog odbora. Svejedno, možete kod kuće isprobati njegov recept s nekom drugom vrstom tjestenine. Donosimo ga u nastavku.
Pasta alla Crudaiola
Sastojci (za 4 osobe):
- 320 g tjestenine
- 100 g zelenih rajčica, narezane
- 200 g crvenih cherry rajčica, prepolovljenih
- 200 g žutih datterino rajčica, narezane
- 1 žlica kapara, ispranih i ocijeđenih
- 120 g maslina, grubo nasjeckanih
- Kora 1 limuna
- 1 manji češanj češnjaka, sitno sjeckan
- Šaka svježeg bosiljka, sjeckanog
- 1⁄2 žličice suhog origana
- 1–2 žličice colatura di alici (po ukusu)
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol po ukusu
Priprema:
- Pomiješajte rajčice sa soli i ostavite 5–10 minuta da puste sok.
- Dodajte maslinovo ulje, češnjak, limunovu koricu, origano, bosiljak, masline, kapare i colatura di alici. Lagano promiješajte i ostavite još 5–10 minuta.
- Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi dok ne postane al dente, sačuvajte oko 120 ml vode od kuhanja.
- Pomiješajte tjesteninu s pripremljenim preljevom i malo sačuvane vode dok ne postane glatka i sjajna.
- Poslužite s dodatkom limunove korice i svježeg bosiljka.
Foto: Instagram




