Sendvič koji morate probati: French Onion Croque spaja topljeni sir, karamelizirani luk i hrskavu koricu
Sendvič koji morate probati: French Onion Croque spaja topljeni sir, karamelizirani luk i hrskavu koricu

Sendvič koji morate probati: French Onion Croque spaja topljeni sir, karamelizirani luk i hrskavu koricu

Postoji nešto neodoljivo u jednostavnom spoju finog kruha, sira i vruće tave, ali kada se toj kombinaciji doda duša francuske kuhinje, nastaje pravo čudo. French Onion Croque je sendvič koji spaja dvije legendarne francuske strasti: bogatu, karameliziranu juhu od luka i kultni Croque Monsieur. Rezultat su topli slojevi rastopljenog sira, slatkoća luka, hrskava korica i duboki umami tonovi koji podsjećaju na pariški bistro.

Naime, Croque Monsieur je klasičan francuski sendvič koji je nastao početkom 20. stoljeća u pariškim bistroima. Njegova esencija su hrskavi, zlatno-pečeni kruh s rastopljenim sirom i šunkom. Tradicionalno se priprema s gruyère sirom i bešamel umakom, a peče se dok ne postane kremast i zlatan. Ovaj jednostavan, ali luksuzan sendvič postao je simbol francuskog comfort fooda i inspiracija za mnoge moderne varijacije, poput neodoljivog sendviča French Onion Croque, za koji u nastavku donosimo i recept.

French Onion Croque

French Onion Croque je sendvič koji pretvara klasičnu francusku juhu od luka u bogat i topao obrok koji se može držati u ruci. Karamelizirani luk, polako kuhan u aromatičnom umaku od gljiva i vina, spaja se s obilnim slojevima rastopljenog gruyère i cheddar sira između kriški hrskavog sourdough kruha. Svaki zalogaj nudi kontrast između slatkoće luka, dubokih umami nota i zlatno-pečenog kruha. Ovaj sendvič pravi je spoj klasične francuske kuhinje i modernog comfort fooda.

Sastojci (za 2 sendviča)

Za luk:

  • 2 velike bijele glavice luka, tanko narezane
  • 2 žlice maslaca
  • 1 šalica crvenog vina
  • 1 grančica timijana
  • 5-6 zrna crnog papra
  • Sol po ukusu

Za sendvič:

  • 4 kriške bijelog (sourdough) kruha
  • ½ šalice naribanog gruyère sira
  • ½ šalice naribanog cheddar sira
  • Maslac za pečenje

Priprema

  • U širokoj tavi otopite maslac na srednje niskoj temperaturi.
  • Dodajte tanko narezani luk i polako ga pržite 15–20 minuta dok ne postane duboko zlatno-smeđ i slatkast.
    Miješajte i pazite da luk ne zagori.
  • Umiješajte crveno vino i kratko ga kuhajte dok alkohol ne ispari, a dno tave pusti svoje okuse. Dodajte timijan i papar.
  • Smanjite vatru i pusti da se lagano kuha 20-25 minuta dok se umak ne reducira i postane gust, duboko aromatičan. Po potrebi posoli.
  • Na dvije kriške sourdough kruha rasporedite obilnu količinu karameliziranog luka s umakom. Pospite mješavinu gruyère i cheddar sira. Poklopite s preostalim kriškama kruha.
  • Zagrijte tavu na srednje nisku temperaturu i dodajte malo maslaca. Položite sendviče i lagano pritisnite špatulom.
  • Pržite 3–5 minuta sa svake strane dok kruh ne postane zlatno-smeđ i hrskav, a sir potpuno rastopljen.
  • Poslužite toplo, po mogućnosti odmah nakon pečenja, dok je sir još kremast i rastezljiv.

Foto: Instagram (@jackson_boxer)

Učitati još
Zatvori