

Zamislite miris svježe pečenog tijesta koje se lagano hladi, dok se po njemu topi gusti sloj čokolade… Ako ste ljubitelj klasičnih cimet rolica, ove čokoladne rolice s čokoladnim preljevom podići će vaše iskustvo na potpuno novu razinu!
Mekane, bogate kakaom i tek lagano začinjene cimetom, ove rolice su savršeni spoj gorko-slatke čokolade i kremaste slatkoće. Pa čak i ako vam je već dosta cimeta – možete ga izbaciti i jednako uživati u ovom sočnom, zasitnom, čoko desertu.
Recept za čokoladne rolice
Količina: 12 velikih ili 15 manjih rolica
Tijesto:
- 410 ml punomasnog mlijeka
- 90 g maslaca
- 690 g glatkog brašna za kruh
- 60 g kakaa u prahu
- 22 g suhog instant kvasca
- 150 g kristalnog šećera
Nadjev:
- 65 g svijetlog smeđeg šećera
- 50 g maslaca
- 1 žlica mljevenog cimeta
Preljev:
- 30 g šećera u prahu
- 2 žlice čokoladnog namaza (otopljenog)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 80 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- U lončiću lagano zagrijte mlijeko i dodajte maslac da se otopi. Povremeno promiješajte.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, kvasac i šećer.
- Ulijte toplo mlijeko s maslacem u suhe sastojke i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Po potrebi dodajte malo mlijeka ako je tijesto presuho. Mijesite 5 minuta na pobrašnjenoj površini.
- Stavite tijesto u lagano nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite da se diže najmanje sat vremena – ili dok se ne udvostruči.
- Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika. Premažite ga maslacem do rubova. Pomiješajte šećer i cimet pa ravnomjerno pospite po tijestu.
- Zarolajte tijesto po dužoj strani u čvrstu roladu. Ako su krajevi neujednačeni, odrežite ih. Potom roladu narežite na jednake dijelove (nožem s nazubljenim rubom ili zubnim koncem – iznenađujuće praktično!).
- Poredajte rolice u lim za pečenje, ostavljajući razmak između njih. Pokrijte i pustite da se dižu još sat vremena.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu.
- Pomiješajte šećer u prahu, otopljen čokoladni namaz, vaniliju i vrhnje – dovoljno da se sastojci sjedine, ali da preljev ostane glatke, mazive teksture. Premažite rolice dok su još tople.
Foto: Instagram





