

Sanja Muzaferija, urednica, novinarka, književnica i osnivačica festivala Pink Day Zagreb te udruge Women on Wine (WOW), otkriva nam zašto su ružičasta vina mnogo više od sezonskog trenda.
„Premda mnogi misle da je rosé novija vinska ‘izmišljotina’, zapravo su prva poznata vina u povijesti bila upravo – roza,“ kaže Sanja Muzaferija. „U srednjem vijeku čak 90 posto proizvedenog vina u Bordeauxu bilo je rosé. Danas se ružičasta vina proizvode u cijelom svijetu i nisu mješavina crnog i bijelog vina, nego nastaju isključivo od crnog grožđa.“
Najpoznatiji roséi dolaze iz Provanse, ali Muzaferija napominje da sjajnih primjeraka ima i u zemljama koje bismo teško povezali s ovom bojom – od Švicarske i Mađarske do Portugala, Izraela i čak Indije. „Naravno, sve je više odličnih, suhih rosé vina i u našoj Hrvatskoj,“ dodaje.


Od trenda do životnog stila
Rosé vina već su desetljećima u usponu. „Dugo se smatralo da ružičasta vina treba popiti odmah, ali sve je više primjera koji pokazuju da dobra ružičasta mogu i odležati,“ objašnjava Sanja. „Mislilo se da je popularnost roséa prolazan trend, a proizvodnja, prodaja i konzumacija već dvadeset i više godina kontinuirano rastu.“
Upravo je s tom idejom prije dvanaest godina pokrenula festival Pink Day Zagreb, prvi hrvatski događaj posvećen ružičastim vinima i ekstra djevičanskom maslinovom ulju. „Volim reći da promovira tri H: Hedonizam, Health & Hope. I optimizam, ženstvenost, ljepotu, proljeće…“, ističe Muzaferija. Festival je, kaže, puno učinio za edukaciju i emancipaciju ružičastih vina u regiji.

Kako i s čime piti rosé
Rosé je idealan za tople mjesece, ali sve češće ga pijemo i tijekom godine. „Piju se dobro rashlađena – poput bijelih vina. Kad su dobra, bogata su, suha i voćna te izvrsni pratitelji gotovo svih kuhinja,“ kaže Sanja. „Odlično idu uz predjela, lagane salate, ali i deserte, pa čak i uz ružičasto pečenu janjetinu ili pršut.“ Stariji roséi, dodaje, mogu imati arome trešnje, sandalovine ili orašastih plodova i piti se i na sobnoj temperaturi.
Boja rosé vina kreće se od blijedih tonova mandarine i manga do dubljih nijansi grejpa, dinje ili breskve. „U Provansi se čak govori o pedeset nijansi ružičaste,“ kaže Sanja. „No, boja nije ono zbog čega rosé treba voljeti. On nije modni dodatak, već izrazito svestrano vino koje se može piti uz gotovo svako jelo.“

Kako birati dobro ružičasto vino
„Kao i kod svih vina, najvažniji su proizvođač, regija i omjer cijene i kvalitete,“ savjetuje Muzaferija. „Boja nije presudna. Cijenim suha vina, volim kad imaju malo voćne svježine i mineralnosti, te blagu gorčinu u aftertasteu.“ S obzirom na to da je kao osnivačica Pink Daya u stalnom kontaktu s desecima vinara i stotinama etiketa, Sanja priznaje da joj je gotovo nemoguće izdvojiti samo nekoliko favorita. „Na našem festivalu svake godine predstavljamo više od 80 vinara i oko 200 ružičastih vina. Bilo bi nepošteno da ističem samo neka – nastojim ostati nepristrana,“ objašnjava.
Zato je, umjesto osobnog izbora, odlučila prenijeti preporuke sommelierke Martine Škarice, voditeljice riječkog ogranka udruge WOW – Women on Wine. Škarica ujedno vodi izbor za godišnji WOW Grand Prix, nagradu za najbolje žensko vino godine.
Njezin odabir pet ružičastih vina koja vrijedi potražiti izgleda ovako:
Pavlomir Ružica Vinodola – Kvarner
Cuj Rosé – Istra
Poletti Rosella – Istra
Miloš Rosé – Dalmacija, Pelješac
Šipun Trojišćina – Kvarner, otok Krk
„Neću vam otkriti tko je moj osobni favorit – ja ne odlučujem i nemam utjecaj na konačni izbor,“ kaže Muzaferija kroz osmijeh. „Pobjednike u svim kategorijama objavit ćemo krajem godine, na 14. rođendanu udruge WOW i našem tradicionalnom božićnom partiju.“
Ako još niste, ovo je idealan trenutak da natočite čašu i sami otkrijete zašto su upravo ova ružičasta vina osvojila srca i nepca svih koji vole život u pink nijansama.





Foto: Pexels, Dupe photos, press




