

Ako tražite doručak za spora subotnja i nedjeljna jutra, koji je istovremeno elegantan i jednostavan za pripremu, bread pudding od kroasana i ricotte je pun pogodak. Sočni kroasani upijaju mješavinu jaja, vrhnja i ricotte, a voće i malo džema daju ravnotežu slatko-kiselog okusa. Topao, mirisan i raskošno kremast, ovaj doručak-desert savršeno pristaje uz jutarnju kavu.
Ovaj recept idealan je i za one trenutke kada želite iskoristiti kroasane koji su ostali od ranijih dana, a naravno, isto jelo možete pripremiti sa starim pecivima ili kruhom. Miris vanilije, badema i limunove korice širi se kuhinjom dok se pudding peče.
Bread pudding od kroasana i ricotte
Sastojci:
- 3 velika ili 4 srednja croissanta
- 80 g omiljenog džema od borovnica
- 80 g ricotte
- 75 g svježih borovnica
- 3 jaja
- 180 g vrhnja za šlag
- 60 g mlijeka
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- 1/4 žličice ekstrakta badema
- Prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- Korica 1 limuna
Priprema:
- Obložite kalup za kruh papirom za pečenje ili namažite maslacem 23 cm okrugli kalup za pitu.
- Croissante narežite na jednake komade i rasporedite po kalupu.
- Premažite džemom, zatim ricottom, pa pospite borovnicama.
- U zdjeli vilicom ili pjenjačom izmutite jaja, dodajte mlijeko, vaniliju, ekstrakt badema i prstohvat soli.
- Prelijte smjesu preko croissanta i pritisnite ih vilicom da se jaja i mlijeko ravnomjerno upiju.
- Pokrijte i pustite da odstoji 20 minuta na sobnoj temperaturi.
- U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 180°C.
- Skinite poklopac, pospite smjesom šećera i limunove korice.
- Pecite 30 minuta, a zatim po želji dodajte još borovnica.
- Pecite još 20–25 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i smjesa se ne stegne.
- Pustite da se ohladi, narežite i po želji prelijte javorovim sirupom.
Foto: Instagram





