Ako vam je dosta klasičnih torta, predlažemo da za iduću prigodu isprobate jedan od ovih kul recepata
Ako vam je dosta klasičnih torta, predlažemo da za iduću prigodu isprobate jedan od ovih kul recepata

Ako vam je dosta klasičnih torta, predlažemo da za iduću prigodu isprobate jedan od ovih kul recepata

Čini se da smo se pomalo zasitili istih okusa i klasika koje godinama iznova stavljamo na stol. Biskvit, krema, glazura, i tako u krug. Koliko god voljeli obiteljske klasike, primjerice dobru staru čokoladnu ili sočnu voćnu tortu, ponekad poželimo nešto novo, neobično, zabavno i drugačije. Za rođendane koji se spremaju u ovoj sezoni odlučili smo isprobati nekoliko novih deserata koji će iznenaditi i izgledom i okusom.

U posljednje vrijeme sve češće biramo recepte koji spajaju poznate slastice na nove načine. Volimo kad desert izgleda spektakularno, a ne zahtijeva sate u kuhinji. To su najčešće one torte koje se slažu umjesto da se peku, ili pak spajaju dva poznata deserta u jedan novi. “Drugačije torte” za koje vam danas donosimo recepte idealne su za kućna slavlja, rođendane i sve male trenutke koje volimo obilježiti.

U nastavku donosimo tri kul recepta koji će vas inspirirati da klasične torte na neko vrijeme pošaljete na odmor.

Torta od čokoladnih palačinka s dvije vrste kreme

Sastojci za kremu:

  • 800 ml mlijeka
  • 100 g kukuruznog škroba
  • 20 g brašna
  • 180 g šećera
  • 20 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g tamne čokolade
  • 50 g bijele čokolade
  • 100 ml tekućeg vrhnja (koristit ćemo po 50 ml za svaku kremu)

Priprema:

  • Preporučujem da kremu pripremite večer prije, kako bi se dobro ohladila. Pomiješajte mlijeko, škrob, brašno i šećer, zatim stavite na štednjak i kuhajte dok se ne zgusne. Kad je kuhana, dodajte maslac i vaniliju pa promiješajte.
  • Dok je još vruća, kremu podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dodajte tamnu čokoladu, u drugi bijelu. Miješajte dok se čokolade ne otope.
  • Pokrijte površinu svake kreme prozirnom folijom tako da dodiruje kremu (da se ne stvori korica). Stavite ih u hladnjak preko noći da se stegnu.
  • Sljedeći dan dodajte po 50 ml tekućeg vrhnja u svaku kremu i izmiksajte. Trebala bi postati svilenkasta i glatka. Ako vam se u početku čini pregusta, ne brinite, kad je probate.
  • Prebacite svaku kremu u zasebnu slastičarsku vrećicu. Kreme su spremne!

Sastojci za palačinke:

  • 400 ml mlijeka (2 šalice)
  • 25 g kakaa (1 puna žlica)
  • 200 g brašna
  • 3 jaja
  • 50 g šećera (oko 2 i pol žlice)
  • 25 ml ulja (oko 2 i pol žlice)
  • Prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  • Sve sastojke izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Svaku palačinku pecite samo s jedne strane, u ovom receptu ne treba okretati palačinke.
  • Kad prstom dotaknete gornju stranu i ne lijepi se, palačinka je gotova. Vatra neka ne bude ni prejaka ni preslaba.
  • Kad se ohlade, poravnajte rubove.
  • Kad složite tortu, ostavite je najmanje jednu noć u hladnjaku da se sve lijepo sjedini. Bit ćete nagrađeni savršenom teksturom i okusom.

Cheesecake s podlogom od kroasana

Sastojci

  • 3 velika ili 4 srednja croissanta
  • 80 g omiljenog džema od borovnica
  • 80 g ricotte
  • 75 g svježih borovnica
  • 3 jaja
  • 180 g vrhnja za šlag
  • 60 g mlijeka
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije
  • 1/4 žličice ekstrakta badema
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice šećera
  • Korica 1 limuna

Priprema

  • Obložite kalup za kruh papirom za pečenje ili namažite maslacem 23 cm okrugli kalup za pitu.
  • Croissante narežite na jednake komade i rasporedite po kalupu.
  • Premažite džemom, zatim ricottom, pa pospite borovnicama.
  • U zdjeli vilicom ili pjenjačom izmutite jaja, dodajte mlijeko, vaniliju, ekstrakt badema i prstohvat soli.
  • Prelijte smjesu preko croissanta i pritisnite ih vilicom da se jaja i mlijeko ravnomjerno upiju.
  • Pokrijte i pustite da odstoji 20 minuta na sobnoj temperaturi.
  • U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 180°C.
  • Skinite poklopac, pospite smjesom šećera i limunove korice.
  • Pecite 30 minuta, a zatim po želji dodajte još borovnica.
  • Pecite još 20–25 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i smjesa se ne stegne.
  • Pustite da se ohladi, narežite i po želji prelijte javorovim sirupom.

Torta na kat od cimet rolica

Sastojci:

Tijesto

  • 4 dl (2 šalice) toplog mlijeka
  • 5 žličica instant kvasca
  • 4 jaja, sobne temperature
  • 150 g maslaca, sobne temperature
  • 2 žličice soli
  • 200 g šećera
  • 1200 g glatkog brašna
  • 1 žličica mljevenog kardamoma

Nadjev

  • 240 g maslaca, sobne temperature
  • 40 g bijelog šećera
  • 280 g smeđeg šećera
  • 2 žličice paste od vanilije
  • 6 žlica vanilin šećera
  • 2 žličice mljevenog kardamoma

Frosting (krema za premazivanje)

  • 170 g krem sira
  • 75 g maslaca, sobne temperature
  • 175 g šećera u prahu
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema:

  • Pomiješaj kvasac s toplim mlijekom i šećerom te pusti da odstoji oko 10 minuta, dok se ne zapjeni.
  • Zatim dodaj sve ostale sastojke osim maslaca. Kada se tijesto počne formirati, počni dodavati maslac, kockicu po kockicu, dok se potpuno ne sjedini.
  • Kad tijesto više ne ostaje zalijepljeno za stijenke posude, pokrij ga i pusti da odmara oko sat i pol, dok se ne udvostruči.
  • U međuvremenu, pripremi nadjev – sve sastojke jednostavno pomiješaj u zdjeli dok ne dobiješ glatku, kremastu smjesu bez grudica.
  • Tijesto razvaljaj u pravokutnik i premaži pripremljenim nadjevom. Zarolaj i nareži na kolutiće.
  • Rasporedi rolice u četiri namašćena kalupa i pusti ih da odmaraju još 20 minuta.
  • Zatim ih prelij s malo vrhnja za šlag i peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 do 40 minuta, dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
  • Kad su gotove, izvadi ih i pusti da se malo ohlade.
  • Za to vrijeme napravi frosting – jednostavno pomiješaj sve sastojke dok ne dobiješ glatku, svilenkastu kremu.
  • Premaži ohlađene rolice, poslaži ih u formu torte!

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori