Obilježavaju se Dani kruha, donosimo recepte za kruh, kiflice, peciva i perece koje stignete ispeći
Obilježavaju se Dani kruha, donosimo recepte za kruh, kiflice, peciva i perece koje stignete ispeći

Obilježavaju se Dani kruha, donosimo recepte za kruh, kiflice, peciva i perece koje stignete ispeći

Listopad je mjesec u kojem se u cijelom svijetu obilježavaju Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje. Kod nas se Dani kruha najčešće obilježavaju u školama i vrtićima, gdje djeca zajedno s odgojiteljima i učiteljima uče o nastanku kruha, donose plodove jeseni i ponosno predstavljaju svoje male pekarske uratke.

Za mnoge roditelje to znači da će kuhinja barem na jednu večer postati pekarnica. Mali pomagači mijese tijesto, oblikuju kuglice, upleću pletenice i s nestrpljenjem čekaju da se iz pećnice počnu širiti poznati mirisi svježeg kruha. Iako priprema domaćeg kruha može zvučati kao zahtjevan zadatak, postoje recepti koji su jednostavni i idealni za zajedničko pečenje s djecom. Dovoljno su lagani da zadrže njihovu pažnju, a rezultati dovoljno ukusni da se s ponosom mogu donijeti u školu ili vrtić na obilježavanje Dana kruha.

dani kruha

Pripremili smo četiri recepta koji će vam olakšati izbor: brzi domaći kruh, mliječne kiflice, mirisna peciva sa sirom i mekane perece. Sve ih možete napraviti bez posebne opreme i dugog čekanja, a rezultat su topli i neodoljivo mirisni pekarski klasici.

dani kruha

Domaće mliječne kiflice

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 ml mlijeka (mlakog)
  • 100 ml ulja (ili 50 g otopljenog maslaca)
  • 1 jaje
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 vrećica suhog kvasca (ili 25 g svježeg)

Za premazivanje:

  • 1 jaje (razmućeno)
  • Sjemenke po želji: sezam, lan, mak

Priprema:

  • U posudu stavite mlako mlijeko, šećer i kvasac.
  • Pustite da odstoji 10-ak minuta dok se zapjeni (ako koristite suhi, možete ga odmah dodati u brašno).
  • U veću zdjelu dodajte brašno i sol.
  • Ulijte smjesu s kvascem, dodajte jaje i ulje (ili maslac).
  • Zamijesite mekano, glatko tijesto, ne smije se lijepiti za ruke.
  • Ako je prerijetko, dodajte još malo brašna po potrebi.
  • Pokrijte krpom i ostavite da se diže 45–60 minuta, dok se ne udvostruči.
  • Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i kratko premijesite.
  • Podijelite ga na 2 dijela. Svaki dio razvaljajte u krug i izrežite na trokutiće (kao pizzu).
  • Zarolajte svaki trokut od šireg dijela prema vrhu da dobijete oblik kiflice.
  • Posložite kiflice na papir za pečenje. Pokrijte i ostavite još 20-30 minuta da narastu.
  • Premažite ih razmućenim jajetom. Po želji pospite sezamom ili makom.
  • Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta, dok ne porumene.
dani kruha kiflice

Brzi domaći kruh

Tijesto

  • 500 g glatkog brašna (može i mix s raženim, pirovim, zobenim ili kukuruznim)
  • 1 vrećica (7 g) instant kvasca
  • 1 žličica soli
  • 4 dcl vode (tople, ali ne vruće)
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • opcionalno: nasjeckani orasi, sjemenke

Priprema

  • Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  • U jednog zdjeli pomiješajte brašno, sol i kvasac.
  • U drugoj posudi pomiješajte vodu, ulje i med.
  • Spojite sve sastojke, ako dodajete sjemenke ili orahe, dodajte ih smjesi.
  • Mijesite dok ne dobijete finu smjesu bez grudica. Smjesa treba biti ljepljiva i mekana, više kao gusto tijesto nego kompaktna kugla.
  • Ako imate vremena, pokrijte tijesto vlažnom krpom i ostavite na toplom 10-15 minuta da “odmori”, to omogućuje kvascu da se lagano aktivira i tijestu da se opusti (nije pravo dizanje).
  • Na dno pećnice možete staviti malu posudicu s vodom – para daje mekšu koricu.
  • Prebacite smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 35-40 minuta. Izvadite i ostavite da se hladi na rešetki barem 15 minuta prije rezanja.
dani kruha

Peciva punjena sirom

Za tijesto

  • 2 jaja
  • 35 g šećera
  • 580 g brašna
  • 12 g soli
  • 35 g otopljenog maslaca
  • 60 g mlijeka
  • 7 g instant kvasca
  • mozzarella ili drugi sir

Za tangzhong smjesu

  • 120 g mlijeka
  • 120 g vode
  • 40 g brašna

Priprema

  • Prvo je potrebno napraviti smjesu za tangzhong. Umutite sve potrebne sastojke u manjoj posudi tako da nema grudica.
  • Na srednjoj vatri miješajte dok se smjesa ne zgusne pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi 5 minuta.
  • U veću posudu zatim stavite tangzhong smjesu pa dodajte sve sastojke, izuzev maslaca, kako biste zamijesili tijesto.
  • Mikserom s posebnim dodatkom za tijesto miješajte oko 5 minuta ili dok ne primijetite da je tijesto dobro sjedinjeno. U smjesu zatim dodajte otopljeni maslac pa miješajte još 8-10 minuta. Tijesto zatim oblikujte u loptastu smjesu pa prebacite u posudu i ostavite da naraste sat i pol do dva.
  • Probušite tijesto kako bi splasnulo pa ga podijelite na 12 jednakih dijelova i od svakog formirajte loptice. Tako podijeljeno tijesto ostavite da odleži još 10 minuta.
  • Pojedinačne loptice tijesta razvucite valjkom za tijesto pa napravite tanke proreze po sredini. Na vrh zatim stavite štapić mozzarella sira pa zarolajte tijesto. Ovako zarolano tijesto stavite na prethodno premazan pleh pa ostavite da odstoji prekriveno krpom još 30-ak minuta.
  • Tijesto premažite tankim slojem mlijeka pa u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva pecite kruh 25-30 minuta. Dobar tek!

Mekani pereci

Tijesto:

  • 1 vrećica (7 g) instant ili suhog kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 360 ml tople vode (oko 38 °C)
  • 14 g maslaca, otopljenog i malo ohlađenog
  • 1 žličica soli
  • 470-500 g glatkog brašna (dodavati po potrebi)
  • krupna sol za posipavanje

Kupka s bikarbonom:

  • 120 g sode bikarbone
  • 2,1 l vode

Priprema

  • U toplu vodu umiješajte kvasac i šećer. Pokrijte i ostavite da stoji 1 minutu.
  • Umiješajte otopljeni maslac i sol. Dodajte 375 g brašna i miješajte drvenom žlicom (ili nastavkom za tijesto na mikseru) dok se sve ne poveže.
  • Dodajte još 90 g brašna dok tijesto ne bude blago ljepljivo i ne odmiče se od rubova zdjele. Ako je još uvijek ljepljivo, dodajte do 30 g brašna po žlici, po potrebi.
  • Provjerite tijesto: ako se vraća nakon što ga lagano pritisnete prstom, spremno je za mijesiti.
  • Mijesite tijesto u mikseru dodatno 3-5 minuta ili ručno na lagano pobrašnjenoj površini 3-5 minuta.
  • Ako se tijesto previše lijepi, pospite po žličicu brašna po tijestu ili radnoj površini. Tijesto treba ostati mekano i blago ljepljivo.
  • Provjerite “windowpane testom”: uzmite komadić tijesta veličine golf loptice i lagano ga razvucite dok ne postane dovoljno tanko da kroz njega prolazi svjetlo. Ako se ne trga, tijesto je spremno za dizanje.
  • Oblikujte tijesto u kuglu. Pokrijte lagano kuhinjskom krpom i ostavite da odmara 20–30 minuta. U međuvremenu pripremite kupku s vodom i sodom bikarbonom.
  • Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  • Obložite 2 lima papirom za pečenje, lagano ga poprskajte uljem ili namažite maslacem.
  • Oštrim nožem podijelite tijesto na komade od 75 g.
  • Svaki komad formirajte u duguljasti oblik dužine 50 cm. Spojite krajeve u krug, uvijte ih i pritisnite prema dolje kako biste dobili oblik pereca.
  • U velikom loncu zakuhajte 2,1 l vode sa 120 g sode bikarbone. U kipuću vodu stavite 1–2 pereca na 20–30 sekundi (duže kuhanje daje metalik okus).
  • Izvadite perece rešetkastom lopaticom i pustite da se višak vode ocijedi. Stavite na pripremljeni lim i pospite krupnom solju.
  • Ponovite s preostalim perecima.
  • Pecite 12-15 minuta, dok ne dobiju tamno zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i poslužite toplo.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori