

Zagorska juha s krumpirima, gljivama i špekom tradicionalno je jelo koje obožavamo. Imamo recept
Koliko god voljeli viralne recepte, brze obroke iz jednog lonca, nove gastro hitove s TikToka i fuzije svjetskih kuhinja, jednako nas veseli kad na stolu zamiriši nešto tradicionalno. Pogotovo tijekom hladnijih mjeseci, kad tražimo utjehu u poznatim okusima i jelima koja griju iznutra. Jedno od takvih jela je i Zagorska juha, domaća, gusta i aromatična, s mirisom vrganja, dimljenog mesa i dodatkom bijelog vina.
U njoj se, između ostalog, stapaju gljive, slanina, krumpiri, a takva zasitna juha mnogima je dovoljna kao cijeli obrok.
Zagorska juha
Kod pripreme Zagorske juhe važno je koristiti domaće, sezonske i kvalitetne sastojke, oni nose cijeli okus jela. Kombinacija svježih i suhih gljiva je odlična, ne samo za ovu juhu, nego i za druge recepte s gljivama, jer daje dubinu okusa i posebnu aromu. Dodajte dimljenu pancetu, krumpiriće i mrkvu, a za bogatiju kremastu notu dodaje se i kiselo vrhnje – mi ga ne stavljamo previše jer je bolje da svatko sam po želji doda još malo vrhnja, nego da juha postane preteška.
Servirajte ovu juhu uz vrući, hrskavi komad domaćeg kruha i uživajte u svakom zalogaju!
Recept za Zagorsku juhu
Sastojci:
- 3 krumpira
- 150 g svježih gljiva
- 30 g suhih vrganja
- 100 g pancete ili špeka
- 1 glavica crvenog luka
- 1 mrkva
- 1 režanj češnjaka
- 2 žlice svinjske masti ili ulja
- 1 dcl bijelog suhog vina
- 1 žlica mljevene slatke paprike
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 200 ml kiselog vrhnja
- 1 lovorov list
- listići svježeg peršina
- sol i papar po ukusu
- 1 litra vode ili temeljca
Postupak:
- Suhe vrganje potopite u toplu vodu i ostavite da omekšaju 15-ak minuta.
- U većem loncu zagrijte svinjsku mast pa dodajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte dok ne postane staklast.
- Dodajte pancetu narezanu na sitne kockice i kratko je popržite da pusti miris i masnoću.
- Umiješajte narezanu mrkvu i šampinjone i ocijeđene vrganje pa pirjajte nekoliko minuta dok ne omekšaju.
- Dodajte nasjeckani češnjak, mljevenu papriku, koncentrat rajčice i lovorov list, promiješajte i odmah ulijte bijelo vino i vodu u kojoj su se namakali vrganji.
- Dodajte krumpir narezan na kockice i prelijte vrućom vodom ili temeljcem. Posolite, popaprite i kuhajte 30–40 minuta dok se sve ne skuha.
- Na kraju umiješajte kiselo vrhnje. Kuhajte još 5 minuta da se okusi prožmu.
- Poslužite posuto svježim peršinom.
Foto: Instagram (@batak.hr)