Zagorska juha s krumpirima, gljivama i špekom tradicionalno je jelo koje obožavamo. Imamo recept
Zagorska juha s krumpirima, gljivama i špekom tradicionalno je jelo koje obožavamo. Imamo recept

Zagorska juha s krumpirima, gljivama i špekom tradicionalno je jelo koje obožavamo. Imamo recept

Koliko god voljeli viralne recepte, brze obroke iz jednog lonca, nove gastro hitove s TikToka i fuzije svjetskih kuhinja, jednako nas veseli kad na stolu zamiriši nešto tradicionalno. Pogotovo tijekom hladnijih mjeseci, kad tražimo utjehu u poznatim okusima i jelima koja griju iznutra. Jedno od takvih jela je i Zagorska juha, domaća, gusta i aromatična, s mirisom vrganja, dimljenog mesa i dodatkom bijelog vina.

U njoj se, između ostalog, stapaju gljive, slanina, krumpiri, a takva zasitna juha mnogima je dovoljna kao cijeli obrok.

Zagorska juha

Kod pripreme Zagorske juhe važno je koristiti domaće, sezonske i kvalitetne sastojke, oni nose cijeli okus jela. Kombinacija svježih i suhih gljiva je odlična, ne samo za ovu juhu, nego i za druge recepte s gljivama, jer daje dubinu okusa i posebnu aromu. Dodajte dimljenu pancetu, krumpiriće i mrkvu, a za bogatiju kremastu notu dodaje se i kiselo vrhnje – mi ga ne stavljamo previše jer je bolje da svatko sam po želji doda još malo vrhnja, nego da juha postane preteška.

Servirajte ovu juhu uz vrući, hrskavi komad domaćeg kruha i uživajte u svakom zalogaju!

Recept za Zagorsku juhu

Sastojci:

  • 3 krumpira
  • 150 g svježih gljiva
  • 30 g suhih vrganja
  • 100 g pancete ili špeka
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 mrkva
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice svinjske masti ili ulja
  • 1 dcl bijelog suhog vina
  • 1 žlica mljevene slatke paprike
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 1 lovorov list
  • listići svježeg peršina
  • sol i papar po ukusu
  • 1 litra vode ili temeljca

Postupak:

  • Suhe vrganje potopite u toplu vodu i ostavite da omekšaju 15-ak minuta.
  • U većem loncu zagrijte svinjsku mast pa dodajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte dok ne postane staklast.
  • Dodajte pancetu narezanu na sitne kockice i kratko je popržite da pusti miris i masnoću.
  • Umiješajte narezanu mrkvu i šampinjone i ocijeđene vrganje pa pirjajte nekoliko minuta dok ne omekšaju.
  • Dodajte nasjeckani češnjak, mljevenu papriku, koncentrat rajčice i lovorov list, promiješajte i odmah ulijte bijelo vino i vodu u kojoj su se namakali vrganji.
  • Dodajte krumpir narezan na kockice i prelijte vrućom vodom ili temeljcem. Posolite, popaprite i kuhajte 30–40 minuta dok se sve ne skuha.
  • Na kraju umiješajte kiselo vrhnje. Kuhajte još 5 minuta da se okusi prožmu.
  • Poslužite posuto svježim peršinom.

Foto: Instagram (@batak.hr)

Učitati još
Zatvori