

Gastro izbor mjeseca za rujan: Novi meni u Tenderu spaja kreativnost, sezonu i ozbiljnu kuhinju
Rujan je u Zagrebu protekao u znaku dobre hrane. Nakon povratka s godišnjih odmora, grad je opet živnuo, redali su se odlični gastro festivali, pop-upovi i eventi, a restorani su počeli uvoditi prve jesenske novitete u svoje jelovnike. Isprobali smo puno zanimljivih jela na poznatim adresama, a kako se mjesec bližio kraju došlo je vrijeme da odlučimo tko će biti naš Journal Gastro izbora mjesaca! Izbor ovog puta nije bio težak, Tender Cocktail & Kitchen Club definitivno zaslužuje titulu gastro izbora rujna.
Tender od svog otvorenja ima našu pažnju, a privlači nas ne samo kreativnim jelima i izvrsnim koktelima, već i atmosferom i zabavnim eventima. Ovih dana Tender uvodi novi jesenski meni, a mi smo, par dana prije službenog izlaska jela, dobili priliku probati novitete. Malo je reći da su nas oduševili.




Journal Gastro izbor mjeseca: Rujan
Par dana prije nego što su jela službeno izašla iz kuhinje, sjeli smo s vlasnikom Ali Mirzom Mulabegovićem i glavnim chefom Petrom Tucmanom, koji su nas proveli kroz nova jela i ispričali sve o ideji iza menija.
Probali smo većinu jela i možemo odmah reći, Tender je sve bolji i bolji. Štoviše, nova jesenska faza samo potvrđuje da su ozbiljno gastro ime u gradu, ali s dozom opuštenosti zbog čega im se gosti stalno vraćaju.

Hrana za dijeljenje i inspiracija
Jedna od glavnih ideja Tendera ostaje ista, hrana zamišljena za dijeljenje. Porcije su idealne da se naruči više jela, podijeli među stolom i kuša što više različitih okusa. Taj pristup ne samo da olakšava naručivanje, već i stvara ležernu, društvenu atmosferu zbog koje gosti rado ostaju i vraćaju se.
Posebno zanimljiv segment su i dnevna jela, koja se pripremaju svaki dan od 11:30 sati pa sve dok se ne rasprodaju. Svaki dan dolazi nešto novo, a među dnevnim jelima nalaze se jela međunarodne kuhinje, s inspiracijama iz vijetnamske, filipinske pa sve do domaće, hrvatske kuhinje. Upravo zato su gosti često stalni, puno je stanara iz kvarta, koji navrate na brz, ali kvalitetan gablec, u atmosferi koja nije klasični restoran, ali ni tipični bistro.
Prikrivena inspiracija iza jela je, otkriva nam Mirza, Italija, koja se nenametljivo provlači kroz jela poput vitello tonata, gyoza punjenih mozzarellom i sušenom rajčicom ili štrukla s pestom.


Novi jesenski meni u Tenderu
Tender i dalje njeguje ono po čemu su postali prepoznatljivi; zabavna, kreativna i dijeljiva hrana, s jelima koja su dovoljno konkretna da zadovolje glad, ali i dovoljno razigrana da vas natjeraju da probate još nešto.
Jesenski meni donosi šest do sedam novih jela, dok su omiljeni klasici poput arancina, chicken tendersa i štrukla ostali na karti, ali s malim sezonskim preinakama.
Za početak degustacije, probali smo pita kruh s raguom od gljiva, kestenima i plavim sirom, koje savršeno spaja na prvu nespojive namirnice. Zajedno funkcioniraju odlično, a ovo jelo definitvno je među najboljim “gablecima” u gradu.



Iduće jelo koje smo probali bio je genijalan, blago pikantan langoš s pilećom tikka masalom, kozjim jogurtom, svježim biljem i ukiseljenim lukom.

U ovom se jednostavnom, gotovo street food jelu spajaju arome, začini i svježina u vrlo balansiranom jelu, a nama je bilo toliko ukusno da i njega možemo proglasiti jesenskim favoritom u aktualnoj ponudi zagrebačkih restorana.



Jedno od zanimljivijih novih jela rezultat je suradnje s ekipom iz Hook & Cooka, poznatima po svojim gastro eventima, ali i po tome što love i prodaju vlastite ribe. Njihove srdele sada dolaze na Tenderovu jesensku kartu, poslužene na pladnju sa sourdough kruhom, chimichurri majonezom, kiseljenim lukom i dukkah začinima. Iako drugačije od ostalih jela, ovo je jelo idealno kao predjelo za podijeliti ili za prigristi uz dobro piće.



Uz genijalna nova jela, morali smo probati i jedan klasik u novoj varijanti. Odlučili smo se za prefine teleće arancine s pecorinom i aiolijem od šafrana. Kao i sva ranije isprobana jela, i ovo bismo definitivno ponovili prvom prilikom – s razlogom su postali Tenderov klasik!

Tender spaja sve ono što danas želimo od lokala – ukusnu i kreativnu hranu, koktele, pristupačne cijene, opuštenu atmosferu, ali i dojam da ste u toku s onim što se trenutno događa na sceni.


Nove slastice
Za kraj obroka, tu su i novi deserti, a mi smo probali čokoladni mousse s čilijem i cimetom, koji dolazi uz chantilly kremu od vanilije i topli bignet. Raskošno, bogato a istovremeno djeluje jednostavno, prekrasno prezentirano. Nas su za kraj, još jednom, oduševili.
Chef Petar priča nam kako im skoro stiže i limoncello baba, desert u kojem se biskvitno tijesto natapa u sirupu od limoncella, a dolazi uz curd od mandarine i tučeni ganache od bijele čokolade.



Eventi, gostovanja i planovi za jesen
Tender se pozicionira kao “moderan neighborhood bar”, s naglaskom na kvalitetnu hranu, dobre koktele i opuštenu atmosferu. Sve to po cijenama koje su i dalje pristupačne, s idejom da si ljudi mogu priuštiti dnevno jelo kao regularni ručak. Dostavu trenutačno nemaju, ali u planu je uskoro uvođenje dostave u jutarnjim i popodnevnim terminima, kako bi se dnevni obroci približili još širem krugu gostiju.
U Tenderu se kroz cijeli tjedan se odvijaju tematski dani (i večeri) koji donose dodatnu dinamiku u ponudu. Utorak popodne rezerviran je za Secret Taco Society, srijedom se održava Smash Wednesday s popularnim smash burgerima, nedjeljom je na redu Sunday Roast, svojevrsna reinterpretacija obiteljskog ručka, dok subotom poslužuju Late Breakfast, konkretnija jela koja dolaze kao savršen početak vikenda.
Ono što posebno veseli su i planovi za jesen, u kojima će se nastaviti ciklus gostovanja chefova. Među prvima stiže Afrika, a u planu su i gostovanja zanimljivih stranih chefova. Ideja je stalno osvježavati ponudu, ali i stvarati male kulinarske događaje koji privlače goste.


Dodatne informacije
Lokacija: Račkoga 11, Zagreb
Instagram: @ten_____der
Telefon: 099 456 5900
Foto: Matia Malenica