

Kad jesen zakuca na vrata, donosi sa sobom sve one mirise i okuse koji griju dušu – pečene jabuke, začine, čokoladu… Ovo nas vrijeme jednostavno potiče na sanjerenje o kremastim desertima koji kombiniraju laganu slatkoću i bogat okus kave. Zato smo se oduševili kad smo na Instagram profilu @noorbakesss primijetili recept za tiramisu kekse. Savršeno su hrskavi izvana, a kremasti iznutra, s laganom mascarpone kremom koja se topi u ustima. Idealni su uz popodnevnu kavu ili čaj, ali dovoljno posebni da impresioniraju goste ili razveseliti one posebne trenutke samo za sebe.
Tiramisu keksi
Sastojci:
Za kekse:
110 g maslaca, otopljenog
95 g kristalnog šećera
105 g tamnog smeđeg šećera
1 veliko jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica instant espresso praha
225 g glatkog brašna
½ žličice praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
½ žličice soli
Za mascarpone kremu:
- 180 g mascarponea
- 115 g vrhnja za šlag
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 90 g šećera u prahu (prosijanog)
- 1 žlica nezaslađenog kakaa za posipanje
Upute:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite limove papirom za pečenje.
Umutite otopljeni maslac, kristalni i smeđi šećer.
Umiješajte jaje i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane homogena.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, espresso prah, prašak za pecivo, sodu i sol.
Suhe sastojke lagano umiješajte u mokru smjesu samo dok se ne povežu.
Za svaki keks uzmite 65 g tijesta, oblikujte kuglice i stavite ih na lim s dovoljno razmaka.
Pecite 10 minuta, potom potpuno ohladite.
Umutite mascarpone, vrhnje za šlag, vaniliju i šećer dok krema ne postane glatka.
Na svaki potpuno ohlađeni keks nanesite swirl mascarpone kreme.
Posipajte kakao prahom i poslužite.