

Kada pomislimo na talijansku kuhinju, svima prvo padnu na pamet pizza, tjestenina, tiramisu ili možda panna cotta. Talijanski specijaliteti danas su nezaobilazni na gotovo svakom kutku svijeta, a restorani s talijanskim potpisom postoje doslovno u svakoj većoj državi. Ipak, osim globalno popularnih klasika, Italija skriva i cijeli niz manje poznatih jela, onih koja se češće pripremaju u obiteljskim kuhinjama nego u restoranima. Jedno od takvih jela je i Italian Wedding Soup, juha čudnog i intrigantnog imena.
Italian Wedding Soup
Unatoč nazivu, juha nema previše veze s vjenčanjima. Originalno ime potječe od talijanskog izraza minestra maritata, što u prijevodu znači „vjenčana juha“. Ipak, ovdje se ne misli na bračni par, već na „vjenčanje“ odnosno savršeno spajanje okusa mesa i povrća u jednom jelu. Dakle, radi se o metafori, a ne o juhi koja se poslužuje samo na svadbama.
Ova juha je zapravo tipično zimsko, obiteljsko jelo koje grije i okuplja za stolom. Najčešće se jede u južnim dijelovima Italije, a kasnije je postala popularna i među talijanskim imigrantima u SAD-u. Tamo je doživjela laganu transformaciju i danas se puno češće jede nego u samoj Italiji.
Iako je “wedding soup” postala prepoznatljiva u američko-talijanskoj kuhinji, u Italiji ju nećete pronaći baš na svakom jelovniku. Radi se o specijalitetu koji se priprema u kućama, naročito u Napulju i okolici, a van tih regija nije toliko raširena.
Recept za Italian Wedding Soup
Mesne okruglice
- 225 g mljevene junetine
- 225 g mljevene svinjetine
- 30 g svježih bijelih krušnih mrvica
- mala šaka svježeg peršina (oko 1/4 veze), nasjeckanog
- 1 mala grančica svježeg origana, sitno nasjeckanog
- 45 g sitno naribanog parmezana
- 1 veliko jaje
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- 1 žlica maslinovog ulja
Juha
- 1 žlica maslinovog ulja
- 160 g nasjeckane mrkve
- 190 g nasjeckanog žutog luka
- 80 g nasjeckanog celera
- 4 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 2 l pilećeg temeljca (s manje soli)
- 1 šalica sitne tjestenine, npr. orzo
- 170 g svježeg baby špinata, nasjeckanog
- Sitno naribani parmezan, za posluživanje
Priprema
Za mesne okruglice:
- U veliku zdjelu stavite junetinu i svinjetinu. Dodajte krušne mrvice, peršin, origano, parmezan, jaje, 1 žličicu soli i 1/4 žličice papra.
- Lagano rukama izmiješajte da se sve ravnomjerno poveže. Oblikujte vrlo male okruglice, veličine 2–2,5 cm, i stavite ih na veći tanjur.
- U velikoj neljepljivoj tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte polovicu okruglica i pecite dok ne porumene, povremeno ih okrećući (s 2 ili 3 strane), oko 4 minute.
- Prebacite ih na tanjur obložen papirnatim ubrusom, a ulje ostavite u tavi. Ponovite postupak s ostatkom okruglica.
(Napomena: u ovoj fazi okruglice još nisu potpuno kuhane – dovršit će se u juhi.)
Za juhu:
- Dok se okruglice peku, u velikom loncu zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte mrkvu, luk i celer te pirjajte dok povrće ne omekša, oko 6–8 minuta. Zatim dodajte češnjak i pirjajte još 1 minutu.
- Ulijte pileći temeljac, posolite i popaprite po ukusu te pustite da zakuha.
- Dodajte tjesteninu i mesne okruglice, smanjite vatru na srednje nisku.
- Poklopite i kuhajte, povremeno miješajući, dok tjestenina ne omekša i okruglice se skuhaju do kraja, oko 10 minuta. Špinat dodajte zadnju minutu kuhanja.
- Poslužite toplo, posipano svježe naribanim parmezanom.