Talijanska juha s romantičnim imenom: Evo što je “Italian Wedding Soup” i kako ju napraviti
Talijanska juha s romantičnim imenom: Evo što je “Italian Wedding Soup” i kako ju napraviti

Talijanska juha s romantičnim imenom: Evo što je “Italian Wedding Soup” i kako ju napraviti

Kada pomislimo na talijansku kuhinju, svima prvo padnu na pamet pizza, tjestenina, tiramisu ili možda panna cotta. Talijanski specijaliteti danas su nezaobilazni na gotovo svakom kutku svijeta, a restorani s talijanskim potpisom postoje doslovno u svakoj većoj državi. Ipak, osim globalno popularnih klasika, Italija skriva i cijeli niz manje poznatih jela, onih koja se češće pripremaju u obiteljskim kuhinjama nego u restoranima. Jedno od takvih jela je i Italian Wedding Soup, juha čudnog i intrigantnog imena.

Italian Wedding Soup

Unatoč nazivu, juha nema previše veze s vjenčanjima. Originalno ime potječe od talijanskog izraza minestra maritata, što u prijevodu znači „vjenčana juha“. Ipak, ovdje se ne misli na bračni par, već na „vjenčanje“ odnosno savršeno spajanje okusa mesa i povrća u jednom jelu. Dakle, radi se o metafori, a ne o juhi koja se poslužuje samo na svadbama.

Ova juha je zapravo tipično zimsko, obiteljsko jelo koje grije i okuplja za stolom. Najčešće se jede u južnim dijelovima Italije, a kasnije je postala popularna i među talijanskim imigrantima u SAD-u. Tamo je doživjela laganu transformaciju i danas se puno češće jede nego u samoj Italiji.

Iako je “wedding soup” postala prepoznatljiva u američko-talijanskoj kuhinji, u Italiji ju nećete pronaći baš na svakom jelovniku. Radi se o specijalitetu koji se priprema u kućama, naročito u Napulju i okolici, a van tih regija nije toliko raširena.

Recept za Italian Wedding Soup

Mesne okruglice

  • 225 g mljevene junetine
  • 225 g mljevene svinjetine
  • 30 g svježih bijelih krušnih mrvica
  • mala šaka svježeg peršina (oko 1/4 veze), nasjeckanog
  • 1 mala grančica svježeg origana, sitno nasjeckanog
  • 45 g sitno naribanog parmezana
  • 1 veliko jaje
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • 1 žlica maslinovog ulja

Juha

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 160 g nasjeckane mrkve
  • 190 g nasjeckanog žutog luka
  • 80 g nasjeckanog celera
  • 4 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 2 l pilećeg temeljca (s manje soli)
  • 1 šalica sitne tjestenine, npr. orzo
  • 170 g svježeg baby špinata, nasjeckanog
  • Sitno naribani parmezan, za posluživanje

Priprema

Za mesne okruglice:

  • U veliku zdjelu stavite junetinu i svinjetinu. Dodajte krušne mrvice, peršin, origano, parmezan, jaje, 1 žličicu soli i 1/4 žličice papra.
  • Lagano rukama izmiješajte da se sve ravnomjerno poveže. Oblikujte vrlo male okruglice, veličine 2–2,5 cm, i stavite ih na veći tanjur.
  • U velikoj neljepljivoj tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte polovicu okruglica i pecite dok ne porumene, povremeno ih okrećući (s 2 ili 3 strane), oko 4 minute.
  • Prebacite ih na tanjur obložen papirnatim ubrusom, a ulje ostavite u tavi. Ponovite postupak s ostatkom okruglica.
    (Napomena: u ovoj fazi okruglice još nisu potpuno kuhane – dovršit će se u juhi.)

Za juhu:

  • Dok se okruglice peku, u velikom loncu zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte mrkvu, luk i celer te pirjajte dok povrće ne omekša, oko 6–8 minuta. Zatim dodajte češnjak i pirjajte još 1 minutu.
  • Ulijte pileći temeljac, posolite i popaprite po ukusu te pustite da zakuha.
  • Dodajte tjesteninu i mesne okruglice, smanjite vatru na srednje nisku.
  • Poklopite i kuhajte, povremeno miješajući, dok tjestenina ne omekša i okruglice se skuhaju do kraja, oko 10 minuta. Špinat dodajte zadnju minutu kuhanja.
  • Poslužite toplo, posipano svježe naribanim parmezanom.
Učitati još
Zatvori