

Ljeto je pri kraju, ali ga možemo sačuvati u staklenci: Imamo recepte za ukiseljeni motar i pesto od motra
Motar je biljka koja raste u pukotinama stijena, gdje ga kupaju bura i morska pjena, ostavljajući taj okus u njegovim sočnim listićima. Bogat je mineralima, a osobito vitaminom C. Da je nekad bio nezamjenjiv, svjedoči i činjenica da su ga pomorci nosili ukiseljenog na duge plovidbe kako bi se borili protiv skorbuta – bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C.

Nekada, bez hladnjaka i modernih načina čuvanja hrane, ljudi su morali biti snalažljivi. Kiselili su, solili i sušili sve što su brali i lovili te tako osiguravali ne samo hranu, nego i bogatstvo okusa. Danas, kada motar spremamo u teglice, činimo to iz čistog zadovoljstva. Upravo ti mali rituali vraćaju nas prirodi i tradiciji, ali i pružaju nezaboravne trenutke za obiteljskim stolom. Motar je nezaobilazan u restoranima Bota Šare diljem Hrvatske. Pripremljen po tradicijskim receptima Tanje Šare, vrlo jednostavno može obogatiti i vaš obiteljski stol, ali i obiteljski vikend. Sačuvajte ljeto u staklenci i uživajte u okusima Dalmacije tijekom cijele godine – donosimo recepte.

Pesto od motra
Pesto od motra može biti odlična alternativa klasičnom pestu daje jelu morski, osvježavajući karakter. Pesto od motra najljepše se ljubi s toplom tjesteninom, pečenom ribom ili jednostavno kao tapas uz komad domaćeg kruha i bilo kojeg sira. Čuva se u staklenkama, prekriven maslinovim uljem, i može trajati više tjedana u hladnjaku.

Sastojci:
- 10 dkg motra
- 10 dkg parmezana
- 10 dkg badema
- 2 češnja češnjaka
- 3 dl maslinovog ulja
Priprema:
Svježi motar dobro operite i posušite, a parmezan naribajte. Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.
Ukiseljeni motar

Sastojci:
- 0,5 l vode
- 250 g motra
- 0,5 dl vinskog octa
- 20 g soli
Priprema:
U prokuhanu vodu dodajte sol i ocat. Očišćeni i oprani motar stavite u sterilizirane staklenke, prelijte pripremljenom tekućinom i dobro zatvorite. Boce okrenite naopako i držite 24 sata. Prije konzumacije pričekajte dva tjedna.
Foto: Bota Šare