Ovo su 3 najbolje jesenske juhe: Kremaste, vruće i krepke, baš kakve nam trebaju na hladne dane
Ovo su 3 najbolje jesenske juhe: Kremaste, vruće i krepke, baš kakve nam trebaju na hladne dane

Ovo su 3 najbolje jesenske juhe: Kremaste, vruće i krepke, baš kakve nam trebaju na hladne dane

Ima li boljeg znaka da je stigla jesen od prve tople, guste juhe na nedjeljnom ručku? Naravno, tu su i pečeni kesteni, mirisni rižoto sa šumskim gljivama, slastice s cimetom i još poneki znak da smo pozdravili ljeto i zakoračili u možda najuzbudljiviju sezonu godine, barem kada govorimo o sezonskim namirnicama i jelima.

Jesenske juhe savršen su spoj okusa i užitka: tople, kremaste, pune hranjivih sastojaka i savršen comfort food za hladnije dane. U nastavku donosimo tri neodoljiva recepta, za juhu od bundeve, juhu od gljiva i klasičnu francusku juhu od luka – koje će unijeti toplinu i jesenski šarm u svaki dom.

Krem juha od bundeve

Bundeve, buče ili tikve možemo pronaći u preko 300 sorti, a one nama najpoznatije i dostupne za jelo su Hokaido tikva, Butternut ili muškatna tikva i Kabocha tikva. Prepune su kalcija, željeza, kalija, magnezija, fosfora i raznih vitamina. Najčešće ih pripremamo pečene, u obliku krema i juha, variva, džemova i kolača. Karakterizira ih lijepa narančasta boja, blaga slatkoća, bogato sočno meso, a odlično slažu uz začine poput cimeta, kurkume, bosiljka, ružmarina i papra pa se koristi u raznim slanim jelima. Kada radite krem juhu, možete ih kuhati u vodi ili peći u pećnici, a potom blendati – postupak je vrlo jednostavan a rezultat savršen.

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 glavice luka sitno nasjeckane
  • 1 mrkva
  • 1 krumpir
  • 1 kg bundeve, oguljene, bez sjemenki i nasjeckane na komadiće
  • 2 režnja češnjaka
  • 700 ml temeljca od povrća ili piletine
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • sol i papar
  • začini po izboru: muškatni oraščić, cimet, kurkuma, chilli, timijan
  • opcionalno: bučine sjemenke i bučino ulje

Postupak:

  • Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu, zatim lagano dinstajte 2 sitno nasjeckana luka oko 5 minuta dok ne omekšaju. Dodajte češnjak.
  • Dodajte bundevu, mrkvu i krumpir narezane na kockice, pa nastavite kuhati 8-10 minuta uz povremeno miješanje dok ne počnu omekšavati i dobivati ​​zlatnu boju.
  • Ulijte 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca i začinite solju i paprom. Zakuhajte, zatim kuhajte na laganoj vatri 10 minuta dok tikva ne omekša.
  • U lonac ulijte 150 ml vrhnja za kuhanje, ponovno zakuhajte, pa štapnim mikserom ili u blenderu napravite gustu kremastu juhu. Za baršunastu konzistenciju možete juhu proliti kroz gusto cjedilo.
  • Začinite je po ukusu, a zatim poslužite posutu krutonima i/ili bučinim sjemenkama i pokapanu s još maslinovog ili bučinog ulja.

Za krutone:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama, uklonjene kore
  • šaka sjemenki bundeve

Postupak:

  • Za izradu krutona: narežite 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama na male kvadrate.
  • U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja, pa pržite kruh dok ne postane hrskav.
  • Dodajte šaku sjemenki bundeve u tavu, pa držite na vatri još nekoliko minuta dok se ne zapeku. Mogu se napraviti dan unaprijed i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu.

Juha od gljiva

Jesen je pravo vrijeme za gljive; od šampinjona i bukovača do vrganja i lisičarki, svaka od njih kreem juhi daje poseban karakter. Baršunasta i mirisna, savršeno se slaže s komadićem prepečenog domaćeg kruha.

Sastojci:

  • 500 g gljiva po želji (najbolje miks: bukovače, vrganji, lisičarke, šampinjoni..)
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 srednji krumpir
  • 2 dcl bijelog vina
  • 2 žlice maslaca
  • 1,5-2 dcl vrhnja za kuhanje
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • sol, papar, timijan
  • svježi peršin

Priprema:

  • Gljive dobro očistite i nasjeckajte.
  • Luk nasjeckajte i dinstajte na maslacu, pa dodajte gljive i češnjak.
  • Polako dodajte bijelo vino i dinstajte dok alkohol ne ispari.
    Dodajte krumpir narezan na kockice, zalijte temeljcem i ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri.
  • Kada gljive omekšaju, dodajte začine i vrhnje pa još kratko kuhajte.
  • Prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku krem juhu.
  • Poslužiti toplo uz žlicu kiselog vrhnja, svježi nasjeckani peršin i hrskave kruščiće.
jesenske juhe

Francuska juha od luka

Francuska juha od luka klasik je koji pokazuje koliko jednostavni sastojci mogu biti raskošni kada se pripreme na pravi način. Slatkoća karameliziranog luka i bogat temeljac, zaokruženi slojem rastopljenog sira, čine ovu juhu neodoljivim jesenskim užitkom.

Sastojci:

  • 6 velikih glavica crvenog ili žutog luka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • sol
  • 1 žličica šećera
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 1 dcl bijelog vina
  • 8 šnita baguette kruha
  • 180 g naribanog tvrdog sira
  • parmezan za posip
  • pola žličice papra
  • svježi ili sušeni timijan

Postupak:

  • Očistite i narežite luk. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk.
  • Lagano pirjajte luk, pa dodajte maslac. Pojačajte vatru i kuhajte uz miješanje dok se luk ne karamelizira i omekša (20-30 min).
  • Dodajte šećer i sol, kuhajte još 10-ak minuta pa dodajte češnjak. Kuhajte još 1-2 min.
  • Dodajući vino lagano postružite luk koji se zalijepio za dno zdjele.
  • Dodajte temeljac i timijan, poklopite zdjelu i pustite da se kuha na laganoj vatri još oko 30 minuta.
  • Dodajte sol i papar.
  • Pripremite hrskave bruschette: Svaku šnitu s obje strane premažite maslinovim uljem, posložite u kalup za pečenje i na vrh naribajte tvrdi sir.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 6-7 minuta.
  • Juhu poslužite toplu ili vruću, a na zdjelicu (ili uz zdjelicu) juhe poslužite i bruschettu.
Učitati još
Zatvori