Tiramisu Cake: Spoj najpoznatijeg deserta i sočne torte koji bi mogao postati vaš go-to ljetni recept
Tiramisu Cake: Spoj najpoznatijeg deserta i sočne torte koji bi mogao postati vaš go-to ljetni recept

Tiramisu Cake: Spoj najpoznatijeg deserta i sočne torte koji bi mogao postati vaš go-to ljetni recept

Tiramisu je već desetljećima kralj talijanskih deserata. Slojevi piškota natopljenih jakom kavom, kremasti mascarpone sir i prozračna tekstura čine ga univerzalno omiljenim.

U eri društvenih mreža i viralnih recepata, tiramisu živi novi život. Tu su viralni napici, tiramisu kuglice, brownie verzije inspirirane okusom kave i mascarponea i brojne druge slatke varijacije. Sada je stigao idući korak u evoluciji tiramisua: Tiramisu Cake. Recept za ovaj sočni kolač spojen s klasičnim elementima tiramisua pronašli smo na Instagram profilu @scientifficaly.sweet.

Tiramisu Cake

Ova ukusna Tiramisu torta sastoji se od biskvita s vanilijom natopljenog kavom, prošaranog slojevima biskvita s espressom, a na vrhu je bogati sloj domaće kreme od mascarponea te je obilno posuta kakaom. Riječ je o jednostavnoj torti koju je lako pripremiti, a izgleda impresivno!

Recept za Tiramisu Cake

Sastojci

Biskvit s vanilijom i kavom:

  • 85 g omekšalog maslaca
  • 150 g kristalnog šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • 180 g glatkog brašna
  • 1 žličica gustina
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice sode bikarbone
  • ¼ žličice soli
  • 80 ml punomasnog kiselog vrhnja, sobne temperature
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 60 ml punomasnog mlijeka, sobne temperature
  • 1 žlica instant espresso praha

Kava preljev:

  • 80 ml kipuće vode
  • 2 žličice instant espresso praha
  • 1 žlica šećera

Krema za premaz:

  • 237 ml hladnog vrhnja za šlag (35% mm)
  • 30 g šećera u prahu
  • 60 ml punomasnog kiselog vrhnja
  • ½ žličice ekstrakta vanilije (po želji)
  • 12 g kakaa u prahu za posipanje

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite četvrtasti kalup (23×23 cm) papirom za pečenje tako da rubovi vire (radi lakšeg vađenja kolača).
  • Pomiješajte suhe sastojke – prosijte brašno, gustin, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u srednju zdjelu i izmiješajte pjenjačom.
  • U velikoj zdjeli izmiksajte maslac, šećer i vaniliju 3 minute na srednje jakoj brzini dok ne postanu blijedi i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro izmiksajte nakon svakog dodavanja.
  • Dodajte trećinu suhih sastojaka i kratko izmiksajte. Zatim dodajte kiselo vrhnje, opet kratko miksajte. Umiješajte polovicu preostalih suhih sastojaka pa dodajte ulje i mlijeko. Na kraju umiješajte ostatak suhih sastojaka i dobro sve sjedinite lopaticom.
  • Odvojite pola smjese u drugu zdjelu i u nju dodajte espresso prah. Lagano promiješajte špatulom dok se kava ravnomjerno ne rasporedi.
  • U pripremljeni kalup naizmjenično stavljajte žlice vanilin i kava smjese, pa nožem lagano prošarajte površinu kako bi dobio mramorni efekt.
  • Pecite 20–23 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Ohladite kolač 10 minuta u kalupu, zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

Kava preljev

  • Dok se kolač hladi, pripremite preljev: pomiješajte kipuću vodu, espresso prah i šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi i ostavite da se ohladi.
  • Kad se biskvit ohladi, poravnajte mu vrh ako je potrebno, a zatim ravnomjerno prelijte kavom pomoću kista ili žlice.

Krema i završni sloj

  • U srednjoj zdjeli izmiksajte vrhnje i šećer u prahu dok ne dobijete čvrstu kremu.
  • Dodajte kiselo vrhnje i vaniliju pa kratko izmiješajte da se sjedini. Premažite kremu preko kolača i poravnajte površinu špatulom.
  • Neposredno prije posluživanja, pospite kakaom u prahu kroz sito.

Foto: Instagram (@scientifically.sweet)

Učitati još
Zatvori