

Ako ste ove sezone proveli i najmanje deset minuta na TikToku ili Instagramu, velike su šanse da ste naišli na tamnosmeđu, zavodljivo slojevitu kavu s kockicama leda, odnosno vijetnamsku ledenu kavu. Ovaj napitak nije novost u Vijetnamu, gdje se pije desetljećima, ali zahvaljujući viralnim videima, sada postaje globalni hit i ljetni favorit brojnih ljubitelja kave diljem svijeta.
Vijetnamska ledena kava: Zašto je viralna?
Vijetnamska ledena kava, poznata kao cà phê sữa đá, osvojila je internet zbog svoje fotogeničnosti, jednostavne pripreme i intenzivnog okusa. Videozapisi u kojima se gusti, tamni espresso izlijeva preko sloja kondenziranog mlijeka i leda često završavaju u “satisfying” kategoriji, a korisnici diljem svijeta repliciraju recept kod kuće. Estetika, okus i lakoća pripreme kombinacija su koja garantira popularnost.
Gdje se najviše pije?
U Vijetnamu, cà phê sữa đá je svakodnevni ritual. Može se pronaći na gotovo svakom koraku, od uličnih štandova do modernih kafića. Najpopularnija je u gradovima poput Ho Chi Minha i Hanoija, gdje se često pije na niskim plastičnim stolicama, u hladu tropskih stabala. No, zahvaljujući globalnom interesu za azijsku gastronomiju, ova kava postaje sve češća i u ponudi trendi kafića diljem Europe i SAD-a.
Od čega se radi?
Tradicionalna vijetnamska ledena kava radi se od vijetnamske robusta kave, poznate po snažnom, zemljanom okusu i visokom udjelu kofeina, zaslađenog kondenziranog mlijeka, koje joj daje karakterističnu slatkoću i kremastu teksturu te leda, koji savršeno balansira intenzitet kave i čini napitak idealnim za vruće dane.
U klasičnoj verziji koristi se posebni metalni filter phin, kroz koji se kava polako cijedi direktno u čašu s kondenziranim mlijekom.
Tko ju je popularizirao?
Iako je ovaj napitak stoljećima prisutan u Vijetnamu, njegovu globalnu popularnost potaknuli su TikTok influenceri i food blogeri koji su otkrili autentične azijske recepte, ali i gastro trendseteri u SAD-u i Australiji koji su uvrstili vijetnamsku kavu namenije svojih kafića.
Posebno su viralni postali videi koji prikazuju spor proces kapanja iz phin filtera, što je mnogima djelovalo terapeutski i meditativno.
Recept za kućnu pripremu vijetnamske ledene kave
Sastojci:
- kuhana kava (jaka)
- 2-3 žlice zaslađenog kondenziranog mlijeka
- Led
Priprema (Bez phin filtera)
- Pripremite jaku kavu u French pressu, moka aparatu ili espresso aparatu.
- Stavite kondenzirano mlijeko na dno čaše.
- Čašu s kondenziranim mlijekom napunite ledom.
- Kada je kava gotova, dodajte u čašu s ledom i promiješajte da se kava i mlijeko sjedine.
Foto: Instagram, Dupe Photos