

Gastro izbor mjeseca za srpanj: Beštija ima top ljetni meni, idealan za izlazak s frendicama ili večeru u dvoje
Srpanj u Zagrebu nije nimalo lak, potvrdit će svi koje se umjesto na plaži prže na gradskim vrućinama. Kako bi lakše podnosili sparine, ali i zadnje dane prije odlaska na more, spas smo potražili u restoranima s ugodnom atmosferom, laganim jelima, ledenim koktelima. Put nas je odveo do bistroa Beštija, čiji nas je novi ljetni meni toliko oduševio da nije bilo nimalo sumnje tko će ponijeti titulu našeg Journal Gastro izbora mjeseca.
Beštija je mjesto zaklonjeno od gradske vreve, a opet smještena u samom centru grada. Idealna je za ljetne večere, kako za večernji izlazak s prijateljicama, tako i romantičan izlazak u dvoje. Kombinacija mirne lokacije, razigrane kuhinje i odlične vinsko-koktelske karte čini je mjestom kojem se lako vraćamo.



Journal Gastro izbor mjeseca: Srpanj
Ovog ljeta Beštija je predstavila potpuno novi sezonski meni, a mi smo isprobale gotovo sva jela, i još uvijek razmišljamo o nekima! Kuhinja je znatiželjna, promišljena i kreativna, a fokus je na svježim sezonskim namirnicama i tanjurima koji pozivaju na dijeljenje, što cijelom iskustvu daje dodatno veselje i spontanost.
Zavirile smo u Beštijin novi meni, a zatim se oko detalja i konačnog odabira jela konzultirale s glavim chefom, Mateom Davidovićem. Chef Mateo, sous chef Antonio Boras i ostatak tima bacili su se na pripremu jela, a mi smo jedva dočekale degustirati ljetne specijalitete.


Što smo jele – i na što ćemo se vratiti?
Za početak smo se odlučile za tri predjela koja bez oklijevanja preporučujemo za stol od dvoje ili više ljudi. Prvi je beef tartar s chilli džemom, rikolom i pecorinom, poznato jelo u osvježenom, začinjenom izdanju koje savršeno balansira između klasičnog i modernog.
Slijede šarene tikvice s haloumijem, pistacijama i svježom mentom, jelo koje dokazuje da ljetno povrće, kada se pripremi s pažnjom i maštom, može biti prava mala eksplozija okusa. Ovo predjelo je lagano, ali jako osvježavajuće zahvaljujući menti i pistacijama, i definitivno ćemo ga naručiti opet.
No, predjelo koje nas je potpuno osvojilo i koje bismo s lakoćom proglasile najboljim uvodom u ljetni meni su dagnje s umakom na bazi bijelog vina i maslaca od ljetnog bilja i sourdoughom. Topli, mirisni maslac prožet aromama svježeg začinskog bilja, sočne dagnje i hrskava domaća focaccia čine kombinaciju koju mi definitivno želimo ponoviti.





Glavna jela s ljetnog menija
Od glavnih jela posebno izdvajamo jedno koje zaslužuje svaku pohvalu: domaću paštu s kuhanom, a zatim grilanom hobotnicom i maslacem od bottarge, uz koju dolazi neodoljiv pangrattato od limuna. Ovo jelo je istovremeno nježno i duboko, s mediteranskom dušom i teksturama koje se divno nadopunjuju. Za nas je pobjednik, pravi ljetni comfort food koji ćemo preporučiti svima.
Tu je i slavonska crna svinja, servirana s neočekivanim twistom, uz školjke i temeljac od pilećih krilaca, umak od luka, rajčice, ljutike, češnjaka i dimljene crvene paprike, cijelo je jelo obogaćeno limunskom travom i bosiljkom.






A za sve one koji preferiraju biljne, lagane opcije, tu je pečena cvjetača na bazi od ribane cvjetače, s narom i bademima, jelo koje potvrđuje da povrće ne mora biti u drugom planu da bi oduševilo. Cvjetača se prvo kuha u vodi s kurkumom, češnjakom, soli, paprom, a zatim se završava na tavi. Cvjetača dolazi na bazi nalik kus kusu, ali zapravo se radi o “kus kusu od cvjetače”, sa bademima, narom, grožđicama i sjemenkama gorušice, a sve je začinjeno zaatarom.
Nekima od nas ovo je bilo omiljeno jelo, a zanimljiva je i činjenica da na prvu nismo ni shvatili da je “kus kus” zapravo od cvjetače. Jako kreativno, ukusno, a bome i zdravo jelo!



Šećer (i koktel) na kraju
Za desert smo se počastile clafoutisom s trešnjama i bijelom čokoladom, koji je idealan ljetni završetak. Dovoljno je nježan i lagan da vas ne optereti nakon obilne večere, a dovoljno raskošan da zadovolji i najveće ljubitelje slatkog. Tekstura, slatkoća i voćna svježina bili su u jako lijepom balansu.
U Beštiji i izbor ljetnih koktela donosi upravo ono što tražimo kad temperature porastu. Mi smo ih isprobale nekoliko i bili su nam odlični.



Beštija nas je ponovno podsjetila zašto je toliko volimo. Priznajemo, prošlo je dosta vremena od zadnjeg posjeta, ali baš nas je zato uspjela toliko pozitivno iznenaditi! Novi jelovnik savršeno odgovara ljetnom raspoloženju, lagan je, zabavan, raznolik, s puno prostora za istraživanje i dijeljenje.
Ako ovog ljeta tražite mjesto koje nudi nešto novo, ali poznato, Beštija je pravi izbor.


Dodatne informacije
Adresa: Masarykova 11/1, Zagreb
Ljetno radno vrijeme: uto-ned 17:00-23:00
Instagram: Beštija Bistro
Foto: Martina Movrić