

U Poreču je otvoren Fogo by Bekal, restoran Tvrtka Šakote i Marka Turkovića koji već postaje hot spot
Na plaži Pical u Poreču otvoren je restoran koji mijenja pravila mediteranske kuhinje. Fogo by Bekal, kulinarski projekt proizašao iz suradnje hotelske kuće Valamar i chefa Tvrtka Šakote te Marka Turkovića, donosi autentično gastronomsko iskustvo gdje je u središtu pažnje – vatra.
Chefovi Turković i Šakota poznati su domaćoj publici po zagrebačkom restoranu Bekal, koji je ovih dana stekao preporuku Michelinova vodiča zahvaljujući svom beskompromisnom pristupu kuhanju, posvećenosti sastojcima i eksperimentiranju s vatrom. No, Fogo nije kopija Bekala na moru, već njegova evolucija. Ova ljetna verzija njihove kulinarske priče ispisanaje dimom iz otvorene kuhinje i jednostavnim, ali genijalnim jelima.

Fogo by Bekal: Obavezna postaja u Poreču
Fogo by Bekal dim koristi kao začin, a tragovi dima i žara prisutni su i u šalši, pestu, desertu ili kremi od inćuna. Chefovi Šakota i Turković ovdje osobno vode kuhinju i njihova prisutnost u prostoru čini neizostavan dio identiteta ovog mjesta. Gosti ne dolaze samo na ručak ili večeru, već prisustvuju živom procesu stvaranja jela, koja će nekoliko trenutaka kasnije bit pred njima.
Jelovnik Foga podijeljen je u dva dnevna ritma: Fogo Dan i Fogo Noć. Tijekom dana, atmosfera je ležernija i prilagođena plažnom ambijentu, ali bez kompromisa u kvaliteti. Pizze dolaze s dimljenom ricottom, slavonskim čvarcima ili pesto umakom od grilane blitve. Burgeri se poslužuju uz miso majonezu, a pašte donose slojeve okusa kroz dimljenu šalšu ili kremu od inćuna.
Poseban status već su zadobili boškarin ćevapi posluženi s ajvarom, kajmakom i kiselim lukom, koje su gastro kritičari već svrstali među najbolje u zemlji.


S padom sunca, Fogo otkriva svoju punu ambiciju. Večernji meni je promišljeniji, kompleksniji, ali i dalje nepretenciozan. Janjetina kuhana u sirutki i glazirana u miso karameli, jadranska riba pečena u smokvinom listu, kupus s tartufima i umakom od inćuna, tostada s tunom i ličkom basom, panna cotta od pečenog sijena – svako jelo na tanjuru nosi autorski potpis, preciznost i ideju.
Ambijent restorana savršeno prati njegovu filozofiju. Smješten nekoliko koraka od mora, u sjeni borova, Fogo odiše mediteranskom ležernošću.
Za razliku od “pankerske” atmosfere Bekala, Fogo ima svoju mediteransku ležernost, ali zadržava njegovu srž: vatru, znanje i poštovanje prema namirnici. U vinskoj karti prevladavaju prirodna vina iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Koktel-bar se još razvija, ali već sada nudi selekciju pjenušaca i istarskih etiketa. Cijene su pristupačne, osobito s obzirom na ambiciju kuhinje – gotovo nijedno jelo ne prelazi 24 eura.


Fogo je kulinarska rezidencija na otvorenom, prostor gdje su znanje i strast prema hrani utkani u svaki miris i okus. Idealno za one koji žele više od obroka. Restoran se nalazi na plaži Pical, radi svakodnevno od 10 do 22 sata. Zbog ograničenog broja mjesta preporučuju se rezervacije.
Više informacija dostupno je na Instagram profilu @fogobybekal.


Dodatne informacije
Lokacija: Plaža Pical, Poreč
Radno vrijeme: Svaki dan od 10 do 22 sata
Instagram: Fogo by Bekal
Foto: PR