

Park ispred povijesnog ljetnikovca u Preku pretvoren je u ljetni bar s finom hranom i kinom na otvorenom
Andrioli je ljetni bar i prostor za odmor, ali ujedno i priča o povratku, osjećaju pripadnosti i stvaranju mjesta koje živi s otokom i za otok. Jedan od njezinih glavnih protagonista je Matija Skoblar, rodom iz Privlake, koji se nakon deset godina provedenih u Francuskoj, gdje je završio studij na KEDGE Business School u Marseilleu, odlučio vratiti kući. Zajedno s poslovnim partnerom Josipom Gobinom, izabrao je otok Ugljan kao pozornicu za novu poslovnu priču. U Preku, u borovoj šumi od tri tisuće četvornih metara, stvorili su Andrioli, prostor koji ujedinjuje prirodu, zajednicu, glazbu i autentična iskustva.
Smješten u parku starog ljetnikovca, Andrioli je od samog početka zamišljen kao nešto više od sezonskog odredišta, kroz pažljivo oblikovan ambijent, glazbu, sezonsku hranu i kulturne programe. U nastavku nam je Matija Skoblar ispričao kako je sve počelo, što Andrioli čini posebnim i kako vidi njegovu budućnost.



Prostor koji je godinama stajao nedovoljno iskorišten
- Kako je nastala ideja za Andrioli i zašto ste odabrali baš Preko na Ugljanu kao lokaciju?
Ideja za Andrioli nije nastala iz jedne konkretne vizije, nego iz niza okolnosti i dugogodišnje povezanosti s otokom. Prepoznali smo potencijal prostora koji je na prvi pogled djelovao nenametljivo, ali je imao sve preduvjete za stvaranje mjesta koje bi moglo postati prirodno središte zajednice. Pružila se prilika koju jednostavno nismo htjeli propustiti – prostor koji je godinama stajao nedovoljno iskorišten i koji je, upravo zbog svoje lokacije i povijesti, zračio posebnom atmosferom. Dodatnu povezanost s otokom donosi i činjenica da je moj poslovni partner Josip Gobin iz Kali, što nam je od početka davalo osjećaj da radimo nešto što je i njemu osobno važno.

U Andrioliju se osjeti duh otoka, ta opuštenost i neposrednost. Manje je komercijalno, više iskreno – ta rečenica najbolje opisuje ono što sam želio prenijeti.

Park ispred povijesnog ljetnikovca
- U čemu se Andrioli razlikuje od klasičnih ljetnih lokacija na jadranskoj obali?
Andrioli je specifičan jer nije zamišljen kao još jedno sezonsko odredište koje se temelji na konceptu brzog odmora i potrošnje. Naš je prostor zapravo park ispred povijesnog ljetnikovca, mjesto koje pruža osjećaj mira i autentičnog boravka u prirodi, a ne instant zabave. Od početka nam je bilo važno stvoriti ambijent koji će jednako biti otvoren i lokalnoj zajednici i gostima koji prvi put dolaze na otok. Svjesno smo odlučili da Andrioli ne bude ekskluzivno turistički projekt, htjeli smo da mještani koji s ovim parkom vežu uspomene imaju mogućnost u njemu nastaviti stvarati nova sjećanja. Osim toga, vjerujemo da prostor ima smisla samo ako ljudima otvara priliku za izražavanje i rast.
Izdvojio bih i posebnu pažnju koju posvećujemo glazbi. Kod nas DJ svira gotovo svaku večer, programi su pažljivo birani, a atmosfera dodatno dobiva na posebnosti zbog pogleda na Zadar koji se otvara s naše terase.


- Park u kojem se Andrioli nalazi ima bogatu povijest. Koliko vam je ta povijest bila važna u osmišljavanju prostora i sadržaja?
Povijest parka i ljetnikovca bila je za nas početna točka i nit vodilja. Od prvog trenutka bilo mi je jasno da ne smijemo ignorirati ono što je ovaj prostor bio prije nego što smo mi došli. Ta svijest o kontinuitetu, da su generacije prije nas ovdje provodile ljeta, okupljale obitelji i slavile život, postala je temelj naše filozofije. Željeli smo da Andrioli nastavi tu priču, ali na suvremen način. Zato smo u uređenju pazili da ništa ne djeluje prenapadno, da materijali budu prirodni i da park zadrži svoj ugođaj. Kad gosti dođu, često nam kažu da osjete kako ovo mjesto ima dušu, i to mi je potvrda da nismo pogriješili što smo dopustili povijesti da bude vidljiva i prisutna u svakom detalju.



Glazba uvijek ima važno mjesto
- Kako biste opisali atmosferu Andriolija nekome tko ga nikad nije posjetio? Koji osjećaj želite da gosti ponesu sa sobom?
Najkraće rečeno – atmosfera je nenametljiva i iskrena. Andrioli nije mjesto gdje dolazite da biste bili viđeni, nego prostor u kojem se prirodno opustite. Kad gosti zakorače u park, često prvo primijete miris prirode i taj specifični mir koji vlada čim se odmaknete od rive. Večeri su posebno čarobne jer glazba uvijek ima važno mjesto – DJ-evi koji dolaze pažljivo biraju setove koji savršeno prate ambijent, a pogled na Zadar daje svemu dodatnu dimenziju. Volio bih da ljudi ponesu osjećaj da su proveli vrijeme na mjestu koje ima svoju priču i energiju. Posebnost Andriolija je i u tome što prostor može biti vrlo raznolik.
Netko će ovdje doći samo na piće i opuštanje, netko će proslaviti vjenčanje, rođendan ili organizirati događaj koji mu je važan. Upravo ta širina mogućnosti čini ga posebnim i osobnim za svakog gosta.

Strast prema kuhanju
- Hrana je važan dio vašeg koncepta. Kako birate sezonske namirnice i s kim surađujete na osmišljavanju menija?
Prošle godine s hranom smo krenuli s puno entuzijazma, ali zbog nedostatka radne snage nismo uspjeli održati ponudu cijelu sezonu. Ove godine odlučili smo da ćemo kuhinju voditi osobno – moja zaručnica Nina, naš prijatelj i ja. Svo troje dijelimo veliku strast prema kuhanju i vjerujemo u ideju da se gostima nude jela koja su jednostavna, pripremljena od svježih namirnica i autentična. Smatram da ako ljudima damo ono što bismo i sami rado jeli, teško možemo pogriješiti. Suradnju imamo s lokalnim OPG-ovima, ribarima i proizvođačima koji nam pomažu da zadržimo kvalitetu i sezonski ritam. Uz podršku prijatelja profesionalnih kuhara s kojima dijelim recepte i savjete, dodatno smo organizirali radionice kako bismo sve doveli na ozbiljnu, dobro promišljenu razinu. Ne pokušavamo impresionirati kompliciranim tanjurima, nego kuhamo ono što najbolje opisuje ribarsku i poljoprivrednu tradiciju Ugljana.


Namirnice dolaze iz njihova vrta
- Ove ste godine zasadili i vlastiti vrt. Kako to funkcionira u praksi i što konkretno uzgajate?
Vrt je bio logičan korak u smjeru koji nas veseli – da budemo samoodrživiji i da gostima pokažemo koliko i mali prostor može biti vrijedan. Za početak smo zasadili manju površinu jer smo svjesni koliko to traži vremena i posvećenosti. Uzgajamo različite vrste začinskog bilja – bosiljak, mentu, ružmarin, kadulju, timijan – i nešto tikvica. Dio toga svakodnevno koristimo u jelima i koktelima. Uz to, u Privlaci, gdje moji roditelji žive tijekom cijele godine, imamo veći vrt i već dosta iskustva u uzgoju povrća, pa mnoge namirnice dolaze upravo od tamo. Naravno, sami ne možemo proizvesti sve, ali svaki put kad nešto uberem i stavim na tanjur, osjećam da time cijeli projekt dobiva dodatni smisao.


Kino pod zvijezdama
- Ljetno kino ispod zvijezda zvuči kao savršen večernji program. Kako birate filmove i kako publika reagira na taj sadržaj?
Program radimo u suradnji s Kino Zonom, projektom Zajednice udruga Centra nezavisne kulture. Njihov tim čine iskreni entuzijasti i veliki zaljubljenici u film, pa njihov izbor uvijek ima posebnu kvalitetu. Prikazujemo jednom tjedno, a na repertoaru su najrazličitiji naslovi – od najnovijih filmova do kultnih klasika i dokumentaraca. Ljetno kino je postalo svojevrstan ritual, mnogi gosti rezerviraju večeri samo za tu projekciju. Reakcije su odlične jer je doživljaj gledanja filma u parku pod zvijezdama nešto što se pamti.

Pola godine na otoku
- Vaša osobna priča, povratak iz Francuske i odabir otoka umjesto grada, neobična je i inspirativna. Što vas najviše motivira u ovom projektu?
Preko zime sam u Zadru, ali Andrioli mi je omogućio ono što sam dugo želio – da pola godine provodim na otoku i živim ritmom koji me ispunjava. Taj balans mi puno znači. Za povratak iz Francuske najviše su zaslužni moji roditelji, s kojima sam htio provoditi više vremena i biti bliže obitelji. Ono što me motivira jest osjećaj da radim nešto iskreno i korisno – da ne stvaramo samo bar, nego prostor u kojem ljudi stvarno žele boraviti i vraćati se.
Kad vidim da je Andrioli za mnoge postao dio ljeta, znam da ima smisla ulagati energiju i srce.

- Kakve su vam ambicije za budućnost Andriolija? Planirate li širenje koncepta ili dodatne sadržaje?
Ne zanima me da Andrioli preraste u veliki projekt koji bi izgubio svoju mjeru i autentičnost. Više me motivira kako ga možemo razvijati u kvaliteti i sadržaju. Volio bih da vrt dobije veću ulogu, da uvedemo više edukativnih radionica i da s vremenom prostor zaživi i u zimskim mjesecima. Najveća ambicija mi je da Andrioli ostane mjesto kojem se vjeruje, gdje znaš da te čeka iskrena atmosfera i ljudi kojima je stalo.


Dodatne informacije:
Adresa: Ul. Biskupa Josipa Marcelića 6, Preko, otok Ugljan
Radno vrijeme: od ponedjeljka do nedjelje, od 8 do 01:30 h
Instagram: @andrioli.preko
Foto: Andrioli