

Dok ljeto lagano ulazi u punu snagu, hrvatska obala ponovno je postala kulisa za jedno od najuzbudljivijih kulinarskih druženja – Chefs@Sea. Riječ je o jedinstvenom projektu organizacije Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE), koji već godinama okuplja vrhunske chefove iz Hrvatske i Europe. Ove godine, uz nov, bogatiji koncept, chefovi ne samo da kuhaju, već dubinski uranjaju u lokalne okuse, namirnice i priče, a mi smo imali priliku osobno svjedočiti jednoj od tih priča, na Krku.





Inspirativna međunarodna kulinarska razmjena koja spaja šest hrvatskih JRE chefova sa šest vrhunskih međunarodnih kolega iz udruge JRE pravo je slavlje prijateljstva, kreativnosti i otkrivanja duše destinacije kroz lokalne namirnice.
Ovogodišnje izdanje, održano 11. lipnja 2025., odvijalo se duž hrvatske obale i otoka, pružajući gostujućim chefovima priliku da urone u bogatu kulinarsku baštinu – od branja divljeg bilja i škamparenja, do posjeta lokalnim uzgajivačima, siranama, maslinicima i ribarima. U znak uzvrata, svaki gostujući chef održao je masterclass za tim domaćinskog restorana, potičući profesionalni rast i razmjenu znanja na obje strane.





Istaknuti trenutci Chefs@Sea 2025
- Matija Bregeš iz restorana Boškinac ugostio je Federica Berettu (restoran Feel Como, JRE Italija) na otoku Pagu. Zajedno su istraživali autentičan terroir otoka – od lova na škampe do posjeta proizvođaču češnjaka, mesaru i sirani. Dva chefa, jedno zajedničko nadahnuće: moderna kuhinja s dušom lokalnog.
- Na Braču, Ante Udovičić iz restorana Lemongarden surađivao je s Anđelom Risimić (S5 by Angie, JRE Srbija). Njihov dan bio je posvećen bogatoj kulturi maslinovog ulja te branju samoniklog bilja i cvijeća, što je rezultiralo mirisnom i edukativnom masterclass radionicom.
- Marko Gajski iz LD restorana ugostio je Pricilliu Lebon (L’Ogustin, JRE Francuska) i poveo je na Eko Škoj farmu, nakon čega su kuhali isključivo s onim što su pronašli u prirodi i iz mora, spajajući tradiciju i vrhunske kulinarske tehnike.
- U Istri su Teo Fernetichiz San Rocca i Ivan Badurina iz Badija ugostili chefove iz Španjolske – Teresu Gutiérrez (Azafrán) i Juana Carlosa Ferranda (Juan Carlos Ferrando). Njihova istarska avantura uključivala je posjet uzgajalištu kamenica te posjet Karlić tartufima.
- Na otoku Krku, Marin Pleše iz Vile Rova surađivao je s Jeremyjem Vandernootom (Yirmi, JRE Belgija). Zajedno su pripremali jela od svježe ribe, škampi i samoniklog bilja – sve uz zajedničku strast i predanost lokalnoj namirnici.




Što smo kušali
Naša postaja bila je u Vili Rova u Malinskoj, gdje je domaćin, chef Marin Pleše, ugostio belgijskog chefa Jeremyja Vandernoota iz nagrađivanog bistroa Yirmi. Dan je započeo opuštenom vožnjom brodom i druženjem pod maslinama uz lokalne delicije, među kojima su se isticali domaća skuta i krčki pršut. No pravi dojam ostavio je dio dana kad su se chefovi i gosti uputili u šumu iznad mora, berući motar i otkrivajući otočne priče koje rijetko završe u turističkim vodičima.
Uz sjajnu atmosferu i razmjenu znanja, imali smo sreću probati i neka od jela pripremljenih u improviziranoj kuhinji na samoj plaži: tartar od škampa, hobotnicu s hibachi grilla i brancina s lokalnim biljem. Okusi su bili čisti, precizni i uzbudljivi, baš onakvi kakvi nastanu kad se spoje dvije kuhinje, dva temperamenta i puno međusobnog poštovanja.




CHEFS@SEA 2025 je oda učenju, suradnji i pričama koje se rađaju uz more, kroz kuhanje bez unaprijed pripremljenih elemenata, bez prečaca – samo čista kreativnost, u trenutku, nadahnuta hrvatskim krajolikom.
Za JRE-Hrvatska i Hrvatsku turističku zajednicu, ovaj projekt nadilazi granice gastronomije. To je iskren poziv da doživite Hrvatsku očima (i rukama) onih koji je stvarno poznaju.
Jer kada se chefovi susretnu na moru, ne dijele samo recepte, već stvaraju veze koje ostaju.
Foto: JRE-Croatia