

Početak ljeta najljepše je doba za posjetiti Provansu. Evo što vidjeti, gdje odsjesti i gdje jesti
Lipanj je mjesec za sve one kampanjce kojima se nakupilo starog godišnjeg pa sad to moraju brže-bolje iskoristiti. Ako ste našu obalu već prošli uzduž i poprijeko, jug Francuske, točnije Provansa, nije loša ideja. Upravo tamo smo i mi odlučili ispratiti proljeće i dočekati ljeto.
Naš provansalski bijeg započeo je u Domaine de Manville, sofisticiranom hotelu smještenom u zelenilu regije Les Baux-de-Provence. Osim glavne zgrade, na golemom posjedu su golf tereni, ali i vile u kojima smo bile smještene. Svaka može primiti tri do četiri osobe. Ispred njih bio je privatni bazen u koji smo uskočile već prvog dana. Sam smještaj prikladan je za različite grupe ljudi, bilo da idete s frendicama, s partnerom ili s obitelji. Svi će biti zadovoljni.


Restoran koji nas je ostavio bez teksta
Realistično, prvi dan provele smo na putu te smo u hotel stigle taman na večeru koja je bila spravljena posebno za nas u jednoj od dvije vile u kojima smo bile smještene. Nakon toga uslijedio je počinak u divno uređenim sobama s golemim krevetima. Ujutro nas je dočekao doručak u vrtu kaj velikog bazena. Možete birati želite li doručkovati unutra, u prostoru sa staklenim krovom ili u dvorištu s velikom fontanom. Nakon toga i opuštanja kraj našeg osobnog bazena uslijedilo je uranjanje u ritam juga Francuske.
Ručak smo imale u elegantnom Château d’Estoublon, mjestu koje jednako oduševljava vinima i pogledom.


Nakon ručka uslijedila je najfotogeničnija avantura putovanja, vintage car tour kroz okolna sela i ceste koje vijugaju između vinograda, lavandinih polja i kamenih kuća prekrivenih puzavicama. Vožnja kroz Provansu u oldtimer kabrioletima bila je doživljaj koji spaja brzinu, romantiku i pravi osjećaj filma u kojem smo upravo mi glavni likovi.


Francuzi, poznati po svojoj hrani, i navečer su nas ostavili bez teksta. Naime, večeru smo rezervirali u BEC restoranu. On svojim interijerom spaja tradiciju i suvremenost. Minimalizam s francuskim akcentom. Za predjelo smo uživali u rajčicama s pjenom od burrate, a uz to smo dobili čašicu vode od rajčice koja se pije uz predjelo. Glavno jelo bio je rižoto od crnog češnjaka, a desert božanstvena kombinacija pistacija i trešanja. Večeri u Provansi, uz dobru hranu i vino, definicija su slow livinga. Nitko ne žuri, svi uživaju u svakom zalogaju i društvu ljudi oko sebe.






Gradić koji ne smijete zaobići
Sljedeći dan bio je posvećen znanosti ljepote. U sklopu putovanja, imale smo privilegiju posjetiti NAOS laboratorije i tvornicu, mjesto gdje nastaje ono što svakodnevno nanosimo na kožu, a rijetko o tome razmišljamo. Ovdje nastaje najlegendarnija micelarna voda na svijetu, ujedno i prva takve vrste . Bioderma Sensibio. A upravo ovi labosi mjesto su i na kojem nastaje XDefense, najnoviji proizvod iz Biodermine linije, osmišljen kao sveobuhvatna zaštita za kožu izloženu suncu, stresu, urbanom ritmu i digitalnim agresorima. Nije riječ samo o SPF-u, već o cjelovitom konceptu zaštite koji se uklapa u svakodnevne beauty rituale bez komplikacija.
Nakon edukacije i šetnje kroz high-tech pogone gdje nastaju formule koje poznajemo i volimo, dan smo nastavile u Château de la Gaud, još jednom arhitektonskom i enološkom biseru Provanse. Ovdje smo ručale u miru vrta, okružene zelenilom i beskrajnim redovima vinove loze, dok je sunce klizilo niz terakotne fasade.
Ako je i vama Provansa na wish listi i put vas konačno nanese tamo, nikako nemojte propustiti posjetiti i Aix-en-Provence, šarmantni gradić koji je savršena kulisa za fotkanje, ali i dobar shopping. Tamo smo pojele jedan od boljih gelata, a njegove ulice, kafići, male trgovine i skulpture na svakom koraku podsjećaju da je Provansa stanje uma. Ovdje se sve odvija polako, ali strastveno. U pauzi od razgledavanja, pronašle smo savršenu kavu s pogledom na trg u hladu stabala platana, i upijale život kao da ga bilježimo u bilježnicu.



Polja lavande, božanstveni tretmani lica i usporavanje…
Zlatni trenutak putovanja dogodio se na Maison de Lavande, poljima lavande koja su trenutno u cvatu. Plavo-ljubičasti horizonti širili su se oko nas, a miris je bio toliko snažan i čist da se činilo da će ostati u kosi još danima. Taj prizor, sunce nisko nad poljima, zrak gust od mirisa lavande i tišina koju remeti samo zvuk koraka po šljunku, želimo što prije ponoviti.
Posljednju večer provele smo ponovno u Domaine de Manville, gdje smo večerale u restoranu hotela, a posljednje provansalsko jutro nakon započele Institut Esthederm tretmanima lica. Nježan, ali potentan završetak beauty dijela putovanja. U miru zamračene sobe za tretmane, imale smo vremena reflektirati se na posljednjih nekoliko dana. Ovaj bijeg iz Zagreba bio poseban, bio je lekcija o usporavanju, njezi, osviještenosti i uživanju.


Provansa ljeti je poput filtera koji poboljša stvarnost. U njenom kadru sve izgleda malo bolje, boje su življe, ljudi su prisutniji, a koža, uz pravi odabir njege, blista onako kako samo ljeto zna dozvoliti.
Foto: Journal, dupe photos