

Zaboravite klasične večere – The 5 Senses Dinner u Rovinju ne sliči ničemu što ste doživjeli. Bili smo tamo
Rovinj je sredinom lipnja još jednom potvrdio svoj status destinacije vrhunskog iskustvenog hedonizma. U subotu 14. lipnja, u modernom zdanju hotela Lone, održala se večera koja se ne pamti samo po okusima, već po kompletnom doživljaju – večera pet osjetila, nazvana jednostavno The 5 Senses Dinner. Spoj vrhunske gastronomije, umjetnosti, ambijenta i pažljivo dizajnirane režije pretvorio je ovu večeru u senzorno putovanje koje nadilazi granice klasične večere.



Miris, okus, njuh, osjet, dodir i vid
Koncept večeri pažljivo je osmišljen kako bi u svakom trenutku bila aktivirana sva osjetila – od zvuka i svjetla, do mirisa prostora i tekstura na tanjuru. Već sam dolazak davao je naslutiti da nas čeka nešto posebno. Prostor hotela pretvoren je u scenu, svjetlosna igra bila je topla i nenametljiva, a prve arome stvarale su uzbuđenje koje se osjećalo u zraku.
Večer je započela u vrtu hotela, uz čašu vina i tri slijeda zalogaja, da bi se potom premjestila na peti kat, u predsjednički apartman s pogledom koji oduzima dah.





Ako ste se ikad pitali kako izgleda večera u prestižnim Michelin restoranima u inozemstvu, The 5 Senses Dinner je najbliža stvar tome kod nas: pomno režirani slijedovi, kreativna kuhinja i putovanje kroz različite prostore učinili su ovu večeru nečim puno većim od fine dininga.




Tamo gdje Jadran susreće istok
Kroz višeslijedni meni koji su kreirali chefovi Saša Pribičević i Zlatko Belužić iz Tekka by Lone te slastičar Dimitri Chapelle, gosti su uživali u kreacijama koje su bile istovremeno sofisticirane i neočekivane. Svaki tanjur bio je pažljivo koncipiran: od sirovog škampa s kombu algama, dajkonom i kavijarom, do raviola punjenih wagyu govedinom i kozicama u umaku od rakova, s čvarcima i medvjeđim lukom.
Gof s vongolama i pjenicom od školjki bio je pravi hommage moru, dok je finale s telećim kareom u miso-gorgonzola umaku bilo moćno i zaokruženo. Desert, posebno kreiran za kraj u Lone Clubu, bio je nježan, razigran i pomalo teatralan, baš kao i cijela večer. Sve je bilo savršeno upareno s vinima vinarije Matošević, koja je za ovu prigodu ponudila svoja najcjenjenija izdanja iz različitih godišta, a sam Ivica Matošević ispričao priču o svakome i približio ih gostima na šarmantan način.
Neizostavna su bila i Chiavalon maslinova ulja koja su dodatno povezala cijeli doživljaj s istarskim terroirom.



Kao što smo već istaknuli, svaki slijed poslužen je u drugačijem ugođaju, a posebno iznenađenje stiglo je na krovu hotela, gdje je scenograf Boris Ružić osmislio lebdeće oblike nalik oblacima, u bojama sutona koje su savršeno pratili posljednji trzaji dnevnog svjetla. Cijeli je hotel, za tu večer, postao kulisa u kojoj se događala priča.


Raspoloženje je kruna svih 5 osjetila
Ono što ovu večeru razlikuje od drugih sličnih evenata nije samo gastronomija, iako je ona bila besprijekorna. Riječ je o pažnji prema svakom detalju, o načinu serviranja, dizajnu tanjura, mirisu prostora, tempu večeri. Riječ je o osjećaju da niste samo gost za stolom, nego sudionik u iskustvu koje je podjednako emocionalno i estetsko.
The 5 Senses Dinner je dio gourmet programa Maistra Collectiona, koji već godinama s velikom pažnjom i kreativnošću pozicionira Rovinj kao epicentar luksuznog i iskustvenog turizma. Ako ste ljubitelj večera koje uključuju i glavu i srce, gdje se jede očima, nosom, ušima i dodirom, onda je ovo događanje koje morate upisati u kalendar.
Riječ je o večeri koja traje nekoliko sati, ali o kojoj ćete razmišljati danima. I jedva čekati sljedeću.


Foto: Marko Mihaljević