Ekskluzivna večera s dvije Michelinove zvjezdice obilježila je sto godina zagrebačkog hotela Esplanade
Ekskluzivna večera s dvije Michelinove zvjezdice obilježila je sto godina zagrebačkog hotela Esplanade

Ekskluzivna večera s dvije Michelinove zvjezdice obilježila je sto godina zagrebačkog hotela Esplanade

Večer vrhunske kulinarske umjetnosti, profinjene elegancije i istinskog slavlja održala se u utorak u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade, gdje se uz ekskluzivnu gala večeru obilježilo stoljeće ove ikone hotelijerstva i institucije ugostiteljstva.

Gala večera organizirana je u suradnji s gastronomskom udrugom Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska, koja je upravo za ovu prigodu dovela u Zagreb chefa Jamesa Knappetta, jednog od najistaknutijih britanskih chefova današnjice i nositelja dviju Michelinovih zvjezdica.

Sto godina hotela Esplanade

U utorak je restoran Zinfandel’s zablistao u punom sjaju – u organizaciji gastronomske udruge Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska i zagrebačkog hotela Esplanade, održana je nezaboravna gala večera koja je, uz vrhunsku gastronomiju i pomno odabranu vinsku pratnju, pružila gostima jedinstven doživljaj za pamćenje.

Gala večera s potpisom Michelinovog chefa

U središtu kulinarskog spektakla bio je James Knappett, chef kuhinje londonskog restorana Kitchen Table, koji ponosno nosi dvije Michelinove zvjezdice. Knappett je za uzvanike ove gala večere pripremio kulinarsko putovanje u osam sljedova, gdje je svaki tanjur bio savršena simfonija okusa, tekstura i umjetničkog izraza. Uz besprijekornu preciznost, chef Knappett je, zajedno sa svojim timom chefova i Esplanadinom cheficom Anom Grgić Tomić i njenim izvanrednim timom sous chefova pretvarao najfinije sezonske lokalne namirnice u očaravajuća kulinarska remek-djela.

Večer je započela uz pjenušac Jagunić, kojim su uzvanici nazdravili stoljeću Esplanade. Svaki slijed koji je uslijedio bio je pažljivo promišljen i majstorski izveden, od kamenice s japanskim peršinom i jalapeñom, preko senzacionalne piletine s ružmarinom i mascarponeom, školjki sv. Jakova s kavijarom i lješnjakom, do egzotičnih nota – jastoga s curryjem, mangom i kikirikijem.

Tjestenina agnolotti s kozjim sirom, graškom, metvicom i tartufom nastavila je niz profinjenih aroma, dok je janjetina sa šparogama, crnim češnjakom i jogurtom od ovčjeg mlijeka zaokružila glavni kulinarski čin večeri. Za sladak završetak ove gastronomske simfonije gostima je poslužen desert od zagrebačkih jagoda s bazgom i crnim paprom te fini canelé s notama naranče, pružajući savršenu završnicu večeri. Svaki je tanjur odražavao preciznost i vrhunsku kreativnost i kulinarski izraz chefa Knappetta.

100 godina esplanade
100 godina esplanade
100 godina esplanade

Vinski pairing

Ovo jedinstveno gastronomsko putovanje upotpunjeno je pažljivo osmišljenim vinskim paringom koje je majstorski odradio Mario Bednjanec, renomirani head sommelier poznatog londonskog restorana Gymkhana**, koji također ponosno nosi dvije Michelinove zvjezdice. Uz jela su se posluživala vina vrhunskih hrvatskih vinara Jagunić, Stina, Braje, Markus, Benvenuti, Matošević, Krauthaker te Knebu iz Tomislavgrada, dodatno naglašavajući bogatstvo domaće vinske scene.

U otmjenom ambijentu restorana Zinfandel’s, okupljeni gosti imali su priliku uroniti u jedinstvenu kulinarsku čaroliju. Gala večer nije bila samo slavlje 100 godina Esplanade, već i oda trudu, tradiciji i gurmanskoj inovaciji koja čini duh ovog hotela. Ovom gala večerom Esplanade je pokazala da su kreativnost, gostoljubivost i izvrsnost u ugostiteljstvu bezvremenske vrijednosti koje nastavljaju oduševljavati generacije. Ovaj događaj ostat će upisan kao jedno od sjajnih poglavlja bogate povijesti hotela.

100 godina esplanade
100 godina esplanade
100 godina esplanade
100 godina esplanade

MENU

Chef James Knappett

  • Kamenica (Japanski peršin, list kamenice, kiselica, jalapeño)
  • Piletina (Ružmarin, mascarpone, slanina)
  • Jakobova kapica (Kavijar, krema, orah, lješnjak)
  • Jastog (Curry, mango, kikiriki, korijandar, jaje)
  • Tjestenina (Agnolotti, kozji sir, grašak, metvica, luk, tartuf)
  • Janjetina (Šparoge, crni češnjak, jogurt od ovčjeg mlijeka, medvjeđi luk)
  • Jagoda (Bazga, crni papar, meringa)
  • Canelé (Naranča)
100 godina esplanade
100 godina esplanade
100 godina esplanade

Promo

Foto: Anja Krolo, Hotel Esplanade

Učitati još
Zatvori