

Na Šetalištu Svetog Bernardina u gradu Krku, tik uz more, jutra odnedavno mirišu drukčije. Ne zbog borova ni mora, već zbog maslaca, fermentacije i toplog kruha. Pier Bakery je nova it adresa na Kvarneru i prvi ozbiljan artisan pekarski projekt na otoku koji nudi kruh s karakterom i kroasane koji su mala remek-djela.
Pier je mala, ali ozbiljna zanatska pekarnica koja ne želi biti samo još jedno mjesto za uzeti ‘nešto s nogu’. Njezini proizvodi, od sourdough kruha do punjenih lisnatih slastica, nastaju polako, precizno i s namjerom. Iza ove priče stoji Natalija Mrakovčić, chefica s iskustvom iz Boškinca, riječkog Neba i zagrebačkog Noela, koja je odlučila sve što zna pretočiti u vlastiti projekt, baš na svom otoku. Uz podršku svoje mame Jelene, otvorila je vrata Pier Bakery i udahnula novi život otočkoj gastro sceni.
Kroasani kao mala remek-djela
Ime pekarnice dolazi od Pier, prirodnog kvasca kojeg pažljivo njeguju već dvije godine. On je srce svakog kruha koji izlazi iz peći. A kakav je taj kruh? Hrskava korica, prozračna i vlažna sredina, nježno kiselkasti okus i miris koji asocira na djetinjstvo, ali s ozbiljnom dozom sofisticiranosti. U ponudi su klasične štruce, baguettei, ali i hrabrije varijante poput heljdina kruha s orasima i rogačem ili mekanog mliječnog kruha s fermentiranom mlaćenicom.
No, ako vas nešto može natjerati da svakog jutra prošetate do njihove adrese to su lisnata tijesta. Kroasani su ovdje mala remek-djela: ručno rađeni, od najboljeg francuskog maslaca i talijanskog brašna, fermentirani preko 24 sata i pečeni do savršenstva. Osim klasika, svakodnevno iznenađuju i slatkim varijantama poput pain au chocolata s kremom od divke ili sezonskim kombinacijama koje zvuče kao desert iz fine dining restorana.
Cijene su razumne s obzirom na kvalitetu: kruh od oko 2,5 do 4,8 eura, slastice od 2,3 eura nadalje, a sendviči (da, i njih imaju) do 10 eura.
Krk je dobio mjesto koje bi komotno moglo stajati u bilo kojem kvartovskom foodie vodiču u Berlinu, Kopenhagenu ili Lisabonu. A mi samo kažemo: napokon.
Foto: Instagram (@pier.bakery), iStock