Otvorena je Pier Bakery, prva prava artisan pekarnica na otoku Krku
Otvorena je Pier Bakery, prva prava artisan pekarnica na otoku Krku

Otvorena je Pier Bakery, prva prava
artisan pekarnica na otoku Krku

Na Šetalištu Svetog Bernardina u gradu Krku, tik uz more, jutra odnedavno mirišu drukčije. Ne zbog borova ni mora, već zbog maslaca, fermentacije i toplog kruha. Pier Bakery je nova it adresa na Kvarneru i prvi ozbiljan artisan pekarski projekt na otoku koji nudi kruh s karakterom i kroasane koji su mala remek-djela.

Pier je mala, ali ozbiljna zanatska pekarnica koja ne želi biti samo još jedno mjesto za uzeti ‘nešto s nogu’. Njezini proizvodi, od sourdough kruha do punjenih lisnatih slastica, nastaju polako, precizno i s namjerom. Iza ove priče stoji Natalija Mrakovčić, chefica s iskustvom iz Boškinca, riječkog Neba i zagrebačkog Noela, koja je odlučila sve što zna pretočiti u vlastiti projekt, baš na svom otoku. Uz podršku svoje mame Jelene, otvorila je vrata Pier Bakery i udahnula novi život otočkoj gastro sceni.

Kroasani kao mala remek-djela

Ime pekarnice dolazi od Pier, prirodnog kvasca kojeg pažljivo njeguju već dvije godine. On je srce svakog kruha koji izlazi iz peći. A kakav je taj kruh? Hrskava korica, prozračna i vlažna sredina, nježno kiselkasti okus i miris koji asocira na djetinjstvo, ali s ozbiljnom dozom sofisticiranosti. U ponudi su klasične štruce, baguettei, ali i hrabrije varijante poput heljdina kruha s orasima i rogačem ili mekanog mliječnog kruha s fermentiranom mlaćenicom.

No, ako vas nešto može natjerati da svakog jutra prošetate do njihove adrese to su lisnata tijesta. Kroasani su ovdje mala remek-djela: ručno rađeni, od najboljeg francuskog maslaca i talijanskog brašna, fermentirani preko 24 sata i pečeni do savršenstva. Osim klasika, svakodnevno iznenađuju i slatkim varijantama poput pain au chocolata s kremom od divke ili sezonskim kombinacijama koje zvuče kao desert iz fine dining restorana.

Cijene su razumne s obzirom na kvalitetu: kruh od oko 2,5 do 4,8 eura, slastice od 2,3 eura nadalje, a sendviči (da, i njih imaju) do 10 eura.

Krk je dobio mjesto koje bi komotno moglo stajati u bilo kojem kvartovskom foodie vodiču u Berlinu, Kopenhagenu ili Lisabonu. A mi samo kažemo: napokon.

Foto: Instagram (@pier.bakery), iStock

Učitati još
Zatvori