

Tiramisu je klasični desert koji volimo u svakom obliku, a recept za tiramisu sladoled koji smo pronašli prijeti da postane naš novi favorit. Tiramisu sladoled varijacija je na poznatu, uvijek popularnu sladolednu tortu. Malo tko ne voli tiramisu, spoj kave i slatkih sastojaka gotovo je uvijek dobitna kombinacija.
Ovaj desert razlikuje se od klasičnog tiramisua. Glavna razlika? Njegova temperatura. Ovaj ledeni desert idealan je za tople dane koji su pred nama. Osim što je ukusan, izgleda vrlo atraktivno, pa ga možete poslužiti kao savršeni desert kad ugostite prijatelje na večeri. U nastavku saznajte koji su vam sastojci potrebni te kako izgleda proces pripreme.
Prava poslastica
Sastojci
Za piškote natopljene espressom:
- 400 g piškota
- 225 g espressa
- 150 g bijelog šećera
- 1/4 žličice košer soli
- 72 g marsala vina
Za mascarpone kremu:
- 7–8 jaja
- 250 g šećera
- 1 žličica soli
- 450 g mascarpone sira
- 200 g slatkog vrhnja
- 15–20 g ekstrakta vanilije
- kakao prah za dekoraciju
Priprema
Za pripremu ovog recepta trebat će vam mikser i plitka posuda prikladna za pećnicu.
1. Priprema piškota:
Pomiješajte espresso, šećer i sol dok se šećer ne otopi. Dodajte marsala vino i ostavite sa strane.
2. Priprema kreme:
U posudu za pećnicu stavite papir za pečenje tako da prekrije cijelu posudu. U veliku posudu (ili lonac) ulijte malo vode, otprilike do visine tri prsta. U drugoj posudi razbijte jaja, dodajte šećer i sol, te lagano umutite sastojke. Dok to radite, voda u loncu će se zagrijavati.
Stavite posudu s jajima iznad pare (na lonac s vrućom vodom) i miješajte 6 minuta dok smjesa ne postane topla i tekuća – ali ne vruća! Maknite s pare i miksajte dok se volumen ne udvostruči i smjesa ne postane paperjasta. Znate da je smjesa spremna kada, kad podignete mikser, smjesa polako pada – oko 9 minuta miksanja.
U drugoj zdjeli pomiješajte mascarpone, slatko vrhnje i vaniliju. Miksajte dok ne postane čvrsta krema. Polako umiješajte prethodnu smjesu od jaja. Miješajte lagano mikserom dok se sve lijepo ne sjedini. To je vaša smjesa za sladoled.
Biskvit
Sastojci
Sastojci:
- 6–7 jaja
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 90 g kukuruznog škroba
Priprema biskvita:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pripremite posudu za pečenje. U veću zdjelu odvojite bjelanjke, a u manju žumanjke. Dodajte prstohvat soli u bjelanjke. Miksajte bjelanjke na niskoj brzini, postepeno povećavajući brzinu svakih 30 sekundi. Tijekom miksanja postepeno dodajte šećer. Cijeli proces traje oko 7 minuta.
Umućene bjelanjke pažljivo dodajte žumanjcima, zatim umiješajte kukuruzni škrob. Smjesu ravnomjerno rasporedite u posudu i pecite oko 15 minuta – dok vrh ne poprimi zlatnosmeđu boju. Ostavite da se hladi 1–2 minute, potom odstranite gornji sloj (koji je potamnio) i okrenite biskvit naopačke.
Spojite biskvit s mascarpone smjesom, pospite kakao prahom i stavite u zamrzivač. Desert treba stajati najmanje 10 sati prije posluživanja ili ga možete poslužiti i na sobnoj temperaturi, ovisno o želji. Tiramisu sladoled – gotov!
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: Parisstarn / Instagram (@paris.starn)