Peškarija 1911 na Visu: Ujutro ribarnica, navečer bistro i wine bar s pogledom
Peškarija 1911 na Visu: Ujutro ribarnica, navečer bistro i wine bar s pogledom

Peškarija 1911 na Visu: Ujutro ribarnica,
navečer bistro i wine bar s pogledom

U samom središtu otoka, na možda i najatraktivnijem mjestu Visa, smjestila se nova gastro lokacija koja redefinira pojam lokalne ponude. Peškarija 1911, spoj ribarnice, bistroa i wine bara, zamišljena je kao prostor koji ne miruje i mijenja lice: ujutro ribarnica s dnevnim ulovom, popodne bistro s jelima od plave ribe, navečer mjesto za čašu vina i pokoji zalogaj. Peškarija, jer tako je ime lokalu od samog početka, diše u ritmu otoka, ali i u ritmu dana. Prostor nekadašnje viške ribarnice iz 1911. godine, zahvaljujući pažljivoj obnovi i kreativnoj arhitektonskoj intervenciji, danas donosi jedinstvenu ponudu kakvu Vis još nije imao.

Peškarija Vis

Prostor u kojem su generacije viških ribara prodavale dnevni ulov, doživio je novu, elegantnu transformaciju. Naša obitelj se već desetljećima bavi ugostiteljstvom i ribarstvom. Tata Toni je još prije nekoliko godina rekao kako bi ova zgrada trebala opet živjeti, ali na moderan način. Tako je nastala ideja o Peškariji, priča nam Ivo Linčir, sin jednog od vlasnika, ujedno i vlasnika restorana Stončica na Visu.

Adaptacija ovog zaštićenog kulturnog dobra nije bila nimalo jednostavna. Objekt je zatečen s obnovljenim krovom i fasadom, ali unutra je trebalo sve srušiti i iznova izgraditi. Osim jedne stvari – velikog kamenog stola (banak) koji je nekad služio za prodaju ribe. Danas je upravo on srce prostora, mjesto oko kojeg se okupljaju gosti, dijele obroci i stvaraju nove priče. Banak je tu od 1911. i oko njega može sjesti i trideset ljudi. Posebne stolice imena BIK nam je izradila Prostoria, po mjeri, da savršeno odgovaraju ambijentu, dodaje Ivo.

Peškarija Vis

Za interijer Peškarije zaslužan je studio Proarh Davora Matekovića, koji je uspješno uskladio tradicionalno s modernim. Kameni zidovi i drveno krovište kombinirani su s pomno biranim materijalima i suvremenim rješenjima, a sve s ciljem da prostor ujutro bude autentična ribarnica, a navečer ugodan bistro i wine bar. Plan je da se Peškarija otvara u 7 ujutro za kavicu i kupnju ribe, a zatim se sve presloži i ponovno otvori kao bistro u 17 sati. Bistro radi s jednim jelovnikom do 23 sata, a zatim kao wine bar uz manji jelovnik da se uz vino može nešto i pojesti, objašnjava Ivo.

Peškarija Vis

Jelovnik Peškarije temelji se na plavoj ribi iz viškog akvatorija. Mi sami lovimo srdele, inćune, lokarde. To su ribe koje su u viškoj gastronomiji nepravedno zapostavljene, a mi ih pripremamo i tradicionalno i modernije, kaže Ivo. Na jelovniku su savur od srdela, pohani inćun, brujet od grdobine, ali i punjeni inćuni u crnoj tempuri, ravioli od kozica s bisqueom i pjenom od sira te carpaccio od dimljenog gofa, a upravo to Ivo izdvaja kao osobnog favorita.

Deserti prate lokalnu priču. Rožata od rogača recept je proizašao iz viške srednje škole, a svi kuhari Peškarije su pohađali tu školu stoga se i ona našla na meniju. Poseban je naglasak na brašnu od komiškog rogača, jedinom takvom na otoku. Sve to, naravno, prati i ponuda vina. U wine baru nudimo samo vina s otoka. Najviše surađujemo s Vislanderom, koji ima svoj wine shop u sklopu prostora. Vugava i plavac mali su zvijezde, a svakako preporučujem i prvi viški pjenušac, istaknuo je Ivo.

Peškarija Vis

Mislim da Peškarija dosta doprinosi gastronomskoj ponudi otoka jer je to skroz jedan novi koncept ne samo na otoku nego i puno šire. Na otoku možete ribu jest u puno restorana, ali skoro nitko u svojem jelovniku nema jela od plave ribe i uglavnom se nudi riba pečena na žaru, a mi nudimo neke nove načine pripreme tradicionalnih namirnica koje se tu jedu stoljećima, ističe.

Peškarija 1911 je mjesto gdje se prošlost i sadašnjost susreću za istim stolom. Mjesto koje spaja tradiciju i suvremenost, obiteljsku priču i arhitektonsku viziju, jednostavne namirnice i slojevite okuse. Mjesto koje živi u ritmu otoka i daje mu novu dimenziju. Ako tražite autentično iskustvo Visa, znate gdje ga naći.

Dodatne informacije:

Lokacija: Obala sv. Jurja 7, Vis

Radno vrijeme: svaki dan od 17 do 01 h

Telefon: 091 371 1528

Instagram: @peskarija1911

Foto: Matko Petrić

Učitati još
Zatvori