Sezonske namirnice za laganu ljetnu prehranu

Sezonske namirnice za laganu
ljetnu prehranu

hladna juha

Pazite li na kilažu i trudite li se dovesti svoje tijelo u najbolju moguću formu prije odlaska na ljetovanje, znate koliko je uz fizičku aktivnost bitna i balansirana prehrana. Kako bi ona bila lagana i neopterećujuća i pomogla vam održati istu kilažu ili čak smršaviti, iskoristite sve prednosti sezonskih namirnica, koje su trenutno na vrhuncu popularnosti, lako dostupne i jeftinije no ikad. Voljet ćete ih jer ćete ih moći jesti bez grižnje savjesti, jer će vas odvratiti od loše hrane i jer ćete se nakon njihove konzumacije osjećati sito i zadovoljno, a bez da to utječe na vašu težinu.

Hladne juhe

Juhe na bazi povrća ljeti je poželjno konzumirati hladne. Osim što će osvježiti organizam, one su konkretan obrok koji sadrži mnogo vlakana. Uglavnom su sastavljene od vode, pa će konzumacija jedne velike porcije popuniti vaš želudac, vi ćete imati osjećaj sitosti, a u organizam ćete istovremeno unijeti sasvim razuman broj kalorija.

lubenica

Lubenica

Ovo ključno ljetno voće sadrži vrstu vlakana koja za sebe veže i odnosi masnoće iz organizma. Osim toga, lubenica sadrži visoki postotak vode, što znači da pomaže održati tijelo hidratiziranim i povećati ukupnu potrošnju kalorija. Jedna porcija lubenice sadrži manje kalorija od bilo kojeg drugog ljetnog voća, što je razlog više za njenu redovnu konzumaciju.

Jagode

Prije nego lubenica dođe u središte pozornosti, a to će biti u srpnju i u kolovozu, iskoristite jagode u čijim plodovima intenzivno uživamo posljednjih tjedana. One su također bogate vlaknima i nutrijentima i voće su koje ima vrlo malo kalorija.

jagode

Kelj

O prednostima zelenog lisnatog povrća već je rečeno mnogo. Kelj je pripadnik ove skupine, a možete ga konzumirati u smoothieju na bazi grčkog jogurta ili od njega napraviti čips kao zdravi ljetni snack koji će popuniti vaš želudac i odvratiti vas od drugih, kalorijski mnogo jačih snackova.

Grilano povrće
 
Planirate li obiteljsko ili okupljanje prijatelja na roštilju, a istovremeno ne želite pretjerati s hranom, popunite svoj tanjur grilanim povrćem; patliđanom, paprikama, lukom… Ono je niže kalorijske vrijednosti i sadrži manje masnoća, no što bi slučaj bio da ponavljate porciju s mesom.
povrce
Grilana riba
 
Jedan od načina kako pomiriti uživanje u hrani i kontrolu težine je uvođenjem kvalitetnijih proteina u svaki obrok, jer njhovo probavljanje isto tako može sagorjeti mnogo kalorija. Grilana riba je idealan ljetni izvor proteina jer je lakša i posnija nego recimo odrezak mesa. Osim toga, bogatiji proteini iz odreska mogu se zadržati u vašem želucu ‘zauvijek’ i iako će vas držati sitima,  nećete se osjećati najbolje po vrućini.
Krastavci i rajčice
 
Glavni razlog zašto su krastavci toliko osvježavajući ljeti jest taj da sadrže mnogo vode, spriječavaju dehidraciju te pomažu tijelu da bude hidratizirano i u ravnoteži. Rajčice su također bogate vodom i lagane.
rajcice
Maline
Jedna šalica ovog bobičastog voća sadrži manje šećera nego bilo koja druga ljetna bobica, a upravo šećer utječe na to da nam šećer u krvi naraste i ostavi nas s osjećajem gladi ubrzo nakon što smo pojeli.
Ananas
 
Premda ananas i tijekom godine možete pronaći u trgovinama i supermarketima, ovo tropsko voće sadrži dva moćna enzima koji najbolje dolaze do izražaja u konzumaciji ananasa ljeti te pomažu metabolizmu da efikasnije radi.
 ledeno voce

Zamrznuto voće

Kada jedete hladnu hranu, vaš metabolizam se ubrza kako bi zagrijao hranu na temperaturu organizma, a paralelno sagorijeva ekstra kalorije od ugljikohidrata i masti. Probajte zamrznuti voće koje jedete na dnevnoj bazi, zatim ga blendajte ili jedite zamrznute plodove u komadu, primjerice grožđe i ploške banane. Uz ovu ledenu poslasticu pijte i piće s ledom…
Foto: Shutterstock

Učitati još
Zatvori