Posjetili smo novi SOL: Mate Janković nastavlja priču u Petrinjskoj i tvrdi da je ovo najbolja lokacija do sad
Posjetili smo novi SOL: Mate Janković nastavlja priču u Petrinjskoj i tvrdi da je ovo najbolja lokacija do sad

Posjetili smo novi SOL: Mate Janković nastavlja priču u Petrinjskoj i tvrdi da je ovo najbolja lokacija do sad

Ako ste ovih dana prošetali Petrinjskom ulicom, teško da vam nije zapeo za oko novi gastro hotspot – SOL hrvatski tapas. Nakon Margaretske i Trga bana Jelačića, chef Mate Janković otvorio je novo poglavlje svog popularnog tapas bara, i to – kako sam kaže – “konačno u prostoru koji je idealan”. Otišli smo vidjeti o čemu se radi, a Mate nam je otvorio vrata i kao i uvijek iskreno ispričao sve o svom restoranskom putovanju, izazovima, selidbama, ali i oduševljenju novim početkom.

SOL by Mate Janković
SOL by Mate Janković

Iako bi netko pomislio da iza svih preseljenja stoji pomno razrađena strategija, Mate kaže kako je stvarnost bila puno jednostavnija. “Prostor je uvijek kapital, pogotovo u ugostiteljstvu. Kada sam čuo da će na zgradi  Gradske kavane krenuti radovi, znao sam da je vrijeme za krenuti dalje.”, priča Mate bez zadrške.

SOL by Mate Janković
SOL by Mate Janković

SOL u Petrinjskoj na broju 2 u bivšem prostoru Rougemarin Cityja djeluje kao da je oduvijek bio tamo. Industrijski šarm, grafiti, minimalistički dizajn, sve je u službi hrane i atmosfere. Sitting time je za svaki stol predviđen dva sata. 

Ovdje smo skinuli ljudima kravate, pustili glasniju glazbu, stvorili ležerniji vibe. Ovo je tapas bar kakav sam oduvijek htio.

Jelovnik prati taj duh: 16 tapasa, pet priloga, tri deserta i tjedni specijali. “Složili smo meni s najuspješnijim jelima iz prijašnjih lokacija i ubacili tjedne specijale. Ljudi vole poznato, ali vole i poneko iznenađenje. Zato ćemo svaki tjedan nešto dodati, ali bez stresa za tim i goste”, pojašnjava Mate. Deserti? Kolač od skute s jagodom i bosiljkom zvuči kao nešto što želite probati odmah. Ili možda kolač od limuna, mente i maslinovog ulja?

SOL se i na vinskoj karti odlučio istaknuti. “Imamo 60 etiketa i većina je na čašu. Kod nas možete popiti vino koje inače košta par stotina eura – na čašu. To je luksuz koji želimo pružiti svima”, kaže Mate, dodajući kako i koktel karta ide u tom smjeru – opušteno, razigrano, sezonski. Tu su i domaća kombucha i soda, još jedan detalj koji čini SOL autentičnim mjestom za gastro hedoniste.

A da sve ne bi bilo samo o hrani i vinu, pobrinut će se i glazba. Svaki tjedan nova playlista u stilu pariškog Hotel Costes, disco, funk, house, sve s ciljem da SOL postane mjesto s najboljom atmosferom u gradu. “Ovdje smo ono što jesmo. Napravili smo mjesto gdje se ljudi dobro osjećaju.”

SOL by Mate Janković

Rebranding loga? “Čista pragmatika”, smije se Mate. “Bilo je previše crvene u prostoru, morali smo prilagoditi logo da se sve posloži.”

Na kraju, što dalje? “Ako bude trebalo, selit ćemo se još deset puta. Bitno je samo da radimo ono što volimo i da ljudi to prepoznaju. A za sad – ova Petrinjska je dom. I osjećaj je jako dobar.”

Dodatne informacije

Lokacija: Petrinjska 2, Zagreb

Radno vrijeme: od ponedjeljka do subote, od 12 do 00 h (rezervacije su poželjne)

Telefon: 095 863 1777

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori