

Upoznali su se u kuhinji Michelinovog restorana, zatim u Makarskoj otvorili bistro. Sada su uveli marendu
Ljudevit Blažević i Ela Ožić mladi su kuharski par – radili su u nekolicini profesionalnih kuhinja u Hrvatskoj, upoznali se radeći u jednom Michelinovom restoranu, a prošlog su proljeća otvorili vlastiti bistro u Makarskoj. Nakon nekoliko godina skupljanja znanja i iskustava, na taj su se pothvat odlučili kako bi svoje delicije mogli podijeliti s drugima, ali i Makarskoj pružiti mjesto s hranom i vinom na višem nivou.
Prošlo je ljeto Bistro Ješka osvojio srca gostiju svojim menijem i atmosferom koja spaja moderno i lokalno, jednostavno i profinjeno. Ovog ljeta, Ješka ide korak dalje s novim jelovnikom za večeru, ali i s novim konceptom marende koji će vas, bez pretjerivanja, mirisom i okusom vratiti u djetinjstvo.
Fine Bistro Ješka
U Ješki se jede sve ono što mladi vlasnici i sami vole jesti. Zajedno promišljaju i dogovaraju detalje oko svakog jela, a cilj im je pružiti gostima poseban gastronomski doživljaj.
U fokusu su domaće, sezonske namirnice, a Ljudevit nam kaže – mijenjanje menija prilagođavaju sezonalnosti namirnica i događajima.

Velika novost: Ješkin marendin
“Kad smo razmišljali kako bi mogao izgledati jelovnik za ručak u Ješki, odmah nam je pala na pamet marenda”, kažu Ela i Ljudevit. “To je nešto što je nama blisko, poznato i puno značenja. Odrasli smo uz to, marenda je bila nešto između doručka i ručka, kad bi doma iz kuhinje zamirisala paštašuta, maneštra, riba na lešo.. To je spajanje osmijeha i poznatih okusa iz kužine svoga doma” pričaju nam Ela i Ljudevit.
Smatraju da se niti jedan dobar restoran nebi trebao sramiti vrhunske marende, a koncept Ješkin marendin namjerno su oblikovali tako da se razlikuje od večernjeg menija. Htjeli su gostima ponuditi opušteniju, pristupačniju, ali nimalo manje promišljenu alternativu večeri. Nešto što je ukorijenjeno u njihovoj kulturi i načinu života.

Što vas čeka na Ješkinom marendinu?
Ponuda je istovremeno jednostavna i iznimno promišljena. Među jelima koja su već osvojila prve goste izdvajaju se bucatini s dagnjama i vongolama, crni rižoto s aromatiziranim sourdough krušnim mrvicama, svinjska potrbušina s celerom i jabukom, uz dresing od hrena i kvasca, teleći bečki paniran u mrvicama, uz bogatu kremastu krumpir salatu i ukiseljeni luk i naravno, neizbježan klasik, pedoče na buzaru – školjke iz Stona u raskošnoj redukciji toća, poslužene s naan kruhom koji upija sve što ne smijete ostaviti na tanjuru.


“Moje prve uspomene na marendu vežu se uz mog oca. Kad bi rekao ‘Ajmo nešto skuvat’ ili ‘Ajmo na marendu’, to je za mene bio vrhunac sriće. Marenda nije bila samo hrana, to je bio ritual, zajedništvo, vrijeme koje smo dijelili” priča nam Ela. A Ljudevit dodaje kako je Ješka “mjesto gdje možeš svratiti bez puno planiranja, pojesti nešto toplo, iskreno i s puno duše”.




Na Ješkinu marendu možete svratiti u vremenu od 11:00-14:00 svaki dan osim ponedjeljkom.
Novi večernji meni
Za sve koji obožavaju večere u Ješki, dobra vijest je da je i večernji meni doživio lagani redizajn. Ostaje posvećen sezonskim namirnicama, lokalnim dobavljačima i modernoj interpretaciji dalmatinskih klasika. Ovaj put tanjuri su još dublje ukorijenjeni u sjećanja, emocije i tradiciju, ali prezentirani kroz moderan, pažljivo izbalansiran potpis vlasnika.
Večer možete započeti maslinama, sirom, pršutom i sourdough focacciom, ili pak humusom, pitom od pedoča, junećim ramstekom, tuna carpacciom ili tatarskim od bifteka i dimljenih vongola.
Nastaviti možete, primjerice, tanjurom koji ne ostavlja mjesta ravnodušnosti, goveđim jezikom sa salsom od prepečenog povrća i lećom. Jedna od namirnica koja se predugo skrivala u zaboravljenim ladicama domaće kuhinje, u Ješki doživljava pravi povratak. Sporo kuhan kako bi zadržao svoju podatnu teksturu, a zatim završen na živoj vatri koja mu daje note dima i savršenu karamelizaciju, jezik se spaja s ragùom od leće i rustikalnom salsom punom dima i karaktera. Hrskavi čips od leće dodaje notu igre.

Ako vas vuče nostalgija, možda ćete se prepoznati u njihovom punjenom pilećem batku i zabatku s mlincima, jelu koje evocira nedjeljne ručkove kod bake. Miris pečenog mesa, sočni mlinci i domaći pileći jus tu su da vas vrate u poznato, no Ješka je morala ponuditi i iznenađenje. Pucketajuće maline i lješnjak tako unose neodoljivu teksturu i zaokružuju priču na način koji ćete pamtiti!

Za one koji pak traže nešto drugačije, a jednako toplo i osobno, tu su domaći njoki s pestom od maslačka. Biljka koju mnogi vežu uz salatu i kuhana jaja, ovdje postaje zvijezda tanjura. Domaći njoki nježno su uvaljani u pesto od svježeg maslačka, čiju blagu gorčinu balansiraju ukiseljeni listovi maslačka i usoljeni žumanjak koji donosi sloj umamija. Tostirani pinjoli dodaju hrskavost i orašastu notu, zaokružujući ovo jelo složenih, ali čistih okusa.
Maslačak nabavljaju od tete Zlate s tržnice, koja već 60 godina s istim osmijehom donosi najljepše zelenilo s rubova grada. “Ovo jelo nije samo vegetarijansko, ono je dokaz da jednostavne namirnice, kad su iskrene i pažljivo birane, mogu postati iznimno kreativne i nezaboravno ukusne” priča nam Ela.


Vina, kokteli, deserti..
Kako bi zaokružili cijelu priču, Ela je uz kuharsku karijeru otkrila i strast prema vinima, pa je završila drugi stupanj sommelierstva. Stoga i ne čudi da u ponudi imaju i domaća i strana, ali isključivo biodinamična i organska vina Zeru wine. Tu su i odlični kokteli, prirodni sokovi Guuc, kao i specialty kava brenda Cogito.
Za kraj se možete zasladiti štrudlom od maceriranih jabuka ili prženicom od banane uz koji dolazi sladoled od tostiranog mlijeka i slana karamela.


Ako se nađete u Makarskoj, sada znate gdje dobro pojesti i popiti, a za savršen ugođaj sjednite na Ješkinu simpatičnu terasu.
Dodatne informacije
Adresa: Trg fra Andrije Kačića Miošića 5
Radno vrijeme: 11:00-14:00, 18:00-00:00
Instagram: Ješka Fine Bistro
Foto: Petra Buljubašić