Počeo je drugi Asian Street Food Festival u Zagrebu, a mi smo isprobale ponudu. Evo naših favorita
Počeo je drugi Asian Street Food Festival u Zagrebu, a mi smo isprobale ponudu. Evo naših favorita

Počeo je drugi Asian Street Food Festival u Zagrebu, a mi smo isprobale ponudu. Evo naših favorita

Na veselje svih gurmana i zaljubljenika u azijsku kuhinju, stanovnika i gostiju Zagreba željnih finih zalogaja i opuštenog druženja na otvorenom, u ponedjeljak 6. svibnja točno u podne otvoren je drugi po redu Asian Street Food Festival. Tijekom sedam dana trajanja Asian SFF-a Strossmayerov trg uistinu postaje jedinstvena lokacija koja vam pruža priliku da u samo desetak minuta proputujete Japanom, Kinom, Indijom, Korejom, Tajlandom ili Malezijom. Svečanim rezanjem vrpce na ulazu u zagrebački Trg Josipa Jurja Strossmayera sedmodnevno slavlje azijske gastronomije i kulture otvorio je počasni konzul Kraljevine Tajland u RH, dr. Stjepan Ćurić,

Do 12. svibnja na festivalu možete isprobati više od 40 različitih azijskih specijaliteta na 11 kućica, uživati u tematskom kvizu, silent kinu, nastupim street art umjetnika, tajlandskoj masaži i tradicionalnom plesu, slikarskoj radionici, food kvizu te live nastupima vrhunskih DJ-a.

Asian Street Food Festival
Asian Street Food Festival
Asian Street Food Festival
Asian Street Food Festival

Svaka kućica u fokusu ima jedno jelo ili namirnicu

Posjetitelji su već prvog dana s velikim odobravanjem komentirali raznolikost i kreativnost gastronomske ponude gdje na 11 kućica i među više od 40 različitih azijskih specijaliteta svatko može pronaći svoje favorite bilo da je ljubitelj sushija, tempure, bao bunsa, gyoza, ramena, tune, kozica, pad thaija, tikka masale, pokea, korejskog hod doga, azijskog burgera, curryja, mochi sladoleda, bubble čaja, kombuche, sakea, yuzu koktela, domaćih limunada ili ljepljive riže s mangom.

Ovogodišnji koncept Asian Street Food Festivala donosi i novost – svaka kućica u fokusu ima jedno jelo ili namirnicu po kojoj su specifični što se vrlo jednostavno može iščitati iz samog naziva kućice. I dok vas svaka kućica odvodi u zasebnu azijsku gourmet bajku, primjetili smo da na svakoj jela začinjavaju prirodno fermentiranim Kikkoman soya umacima koji sadrže samo četiri osnovna sastojka: vodu, zrna soje, pšenice i soli, a rade se po recepturi staroj više od 300 godina.

Isprobale smo jela sa svih kućica, a u nastavku vam donosimo detaljan vodič kroz ponudu te naše favorite. 

 11 kućica s bogatom ponudom

Svoje vještine i talente posjetiteljima predstavlja ovih 11 strastvenih zaljubljenika u Aziju:

  1. Bao Buns by Jellyfish in Space
  2. Korean Hot Dog by K Dogs
  3. Sushi by SOHO Sushi
  4. ZU KU JI Ramen House
  5. Tuna&Bar by Picnic
  6. Asian Burgers by Mate Janković
  7. Pad Thai by Thai Thai
  8. Gyoza bar by Purple Monkey
  9. Curry House by Tuk Tuk Express
  10. Gingle Bells
  11. Central Bar
Asian Street Food Festival

Tuna&Bar by Picnic

Ekipa iz zadarskog Picnic Mingle&Fun briljira na svakom street food festivalu pa tako ni ovaj nije iznimka. Njihova su nam jela apsolutni favoriti ovog festivala, a izvrsni kokteli divno zaokružuju cijelu ponudu. U fokus su stavili dva jela napravljena s vrhunskom namirnicom – plavoperajnom tunom zadarskog Pelagosa koju inače služe u najpoznatijim sushi restoranima na svijetu Nobu.

Tuna katsu sando je tuna steak u panko mrvicama, a sadrži i azijsku salatu, teriyaki mayo i sezam u brioche kruhu koji izrađuje Kroštula. Tuna tartar sando je tartar od tune s pastom od fermentirane soje, poke umakom, teriyaki mayo i sezamom, također u Kroštulinom brioche kruhu. Ne znamo koje nam je jelo ukusnije! U ponudi su i poznati Picnicovi batat krumpirići, a za ljubitelje koktela tu je Roza – proljetno piće na bazi gina, jagoda i vina kao i Matcha Mojito za osvježenje.

Asian Street Food Festival
Proljetni gin s jagodom i Matcha Mojito
Asian Street Food Festival
Tuna Katsu Sando i Tuna Tartar Sando

Asian Burgers by Mate Janković

Mnogima omiljeni burgeri chefa Mate Jankovića ovoga su puta stigli u novom ruhu inspirirani Azijom. Njegov Institut za burgere nudi tri sočna burgera uz neizostavne batat krumpiriće Sweet Potato Nori. Njegov Spicy Korean Burger već je poznat ljubiteljima festivala i burgera, a u ponudi su sada i Katsu Curry burger (burger pecivo, panirani pileći odrezak u panko mrvicama, coleslaw, tonkatsu svježi krastavac i mango curry umak) te Shitake Umami Burger (brioche pecivo, junetina, shitake gljive, kineski kupus i wasabi mayo).

Asian Street Food Festival
Shitake umami burger
Asian Street Food Festival
SHITAKE UMAMI BURGER

Sushi by SOHO Sushi

Virtuozi za sushi Soho sushi Zagreb pripremili su hit japanskog kulinarstva. Njihove poznate ručno rađene sushi rolice stižu u više varijanti, a osim toga možete isprobati i njihov šareni poke bowl, tempura shrimps i čak četiri okusa mochi sladoleda.

Asian Street Food Festival
Sushi

Curry House by Tuk Tuk Express

Premijerno na ovogodišnji festival stigao je Tuk Tuk Express, panazijski restoran poznat po autentičnim tradicionalnim specijalitetima. U njihovoj ponudi pronaći ćete Tikka Masala Rice Bowl, mekanu piletinu na parenoj riži uz kremasti tikka masala umak i dodatak svježeg korijandera.

Svidjela nam se i Honey Chilli Chicken, hrskava piletina s chillijem i medom na parenoj riži sa svježim mladim lukom kao i Korean Fried Chicken, hrskava pržena piletina u slatko – ljutom umaku sa sjemenkama sezama. Ako ste ljubitelji ljutog, ovo je kućica za vas. Tuk Tuk je pripremio i šarene domaće signature limunade.

Curry House by Tuk Tuk Express
Korean Fried Chicken
Tikka Masala Rice Bowl
Tikka Masala Rice Bowl
Asian Street Food Festival
Honey Chilli Chicken
Asian Street Food Festival
Limunade

Bao Buns by Jellyfish in Space

Mekana i sočna parena peciva donosi restoran Jellyfish in Space. Isprobali smo njihove Bao Buns Pork i Bao Buns Salmon, dakle nude opciju s mesom i ribom. Prvo je pareno pecivo sa sporo pečenom trganom svinjetinom, kupusom u umaku od vrhnja i majoneze, te ukiseljenom mrkvom u soji, a druga je kombinacija lososa uz kimchi, spicy mayo, togarashi, tobikko i krastavce. U porciji se dobiju dva ukusna bao bunsa. S ovim odabirom ne možete pogriješiti.

Bao Buns Pork
Bao Buns Pork

Thai Thai

Najpopularnije tajlandsko jelo Pad Thai donosi autentičan tajlandski restoran Thai Thai. Na ovogodišnjem izdanju festivala u fokusu je omiljeno jelo s prženim rezancima Pad Thai Chicken koje je izvrsno i naša velika preporuka. Za sve fanove salata u ponudi imaju i Som Tum Papaya salatu s prženim pilećim krilcima i hrskavim povrćem. Za vegetarijance tu su ručno rađene spring rolice sa svježim povrćem i aromatičnim biljem. I šećer na kraju, Mango fruit sticky rice, klasični tajlandski desert s kremastim kokosovim mlijekom.

Asian Street Food Festival
Asian Street Food Festival_Sanja Tušek
Pad Thai Chicken
Asian Street Food Festival
Mango fruit sticky rice

Gyoza bar by Purple Monkey

Purple Monkey poznat je po izbalansiranim jelima inspiriranim originalnim azijskim okusima, a na ovom festivalu predstavljaju svoje popularne gyoze s piletinom, svinjetinom kao i vege opciju, a u ponudi imaju i tempura shrimp sa sočnim umakom. Ljubitelje slatkog razveselit će i njihova ponuda poznatih mochi kuglica.

Asian Street Food Festival
Gyoze by Purple Monkey

ZU KU JI Ramen House

Za sve ljubitelje ramena tu je ZU KU JI Ramen house s ponudom Tonkotsu Hakata ramena, Shoyu ramena i Miso chicken ramena. Svaki je specifičan za određenu regiju Japana. Tonkotsu Hakata ramen specifičan je po dugotrajnom procesu kuhanja zbog kojeg ima bogat i kremasti okus. Shoyu ramen karakteriziraju slaniji i pikantiji okus zahvaljujući kuhanju soja umaka, a Miso Chiken ramen voljet će ljubitelji piletine i blagih okusa.

Umami Grooves

Za odličnu atmosferu na Asian Street Food Festivalu pobrinuo se Ozren Kanceljak pod čijom će se umjetničkom palicom svakoga dana od 19 do 22  sata odvijati vrhunski glazbeni program. Program je u ponedjeljak otvorio osobno DJ Kanca i donio Umami Grooves, u utorak slijedi Springroll Soul i DJ Alvize, zatim Kurto-Azija i DJ Māntà. Kako zvuči Kung Food Fighting otkrit će nam DJ Stanko Bondža u četvrtak, petak je rezerviran za Asiachellu DJ-a Mede, u subotu nas očekuje Sav Thai Jazz i DJ Jazzozo, a Festival zatvara Silk Road Closure i DJ Kanca.

Asian Street Food Festival

Tajlandska masaža i nastupi street art umjetnika

Svakoga dana od 14:00 do 21:00 sat posjetitelji će se na Strossmayerovom trgu moći opuštati uz tajlansku masažu te pritom ući u bubanj za osvajanje puta na Tajland. U četvrtak 09. svibnja od 21:00 do 23:00 sata na programu je Staropramen Silent kino tijekom kojeg posjetitelji mogu pod zvijezdama uživati u  korejskom filmskom hitu Parazit. Ovaj triler iz 2019. koji je osvojio publiku i kritiku svojim crnim humorom četverostruki je dobitnik Oscara.

Dijelit će se 200 porcija kamenica

U petak, 10. svibnja od 18,30 sati na rasporedu je popularna radionica Pinelli & Vino na kojoj će sudionike dočekati sav potreban materijal, a kući će, nakon odlične zabave uz vino i vođene slikarske radionice, otići s vlastitim umjetničkim djelom na temu Azije. Tijekom Asian Street Food Festivala održat će se i atraktivan Food kviz powered by Metro pod voditeljskom palicom velikog gurmana i kvizoljupca Domagoja Jakopovića Ribafisha, kao i nastupi Zg Street Art umjetnika. U subotu će posjetiteljima biti podijeljeno čak 200 porcija kamenica uz pjenušac Reserva Real, tijekom vikenda bit će organizirane i gratis degustacije popularne Crobucha kombuche, kao i nezaboravan nastup tajlandske plesne skupine s tradicionalnim plesovima.

Asian Street Food Festival

Dodatne informacije:

Sve novosti, termine događanja i načine prijava možete svakodnevno doznati prateći Asian Street Food Festival na Facebooku i Instagramu.

Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb

Trajanje: 6. – 12. svibnja 2024.

Radno vrijeme: 12:00 – 24:00 sata

Ulaz: besplatan

 

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori