Moderna mama: Doris Pinčić Rogoznica

untitled_0352

Jedan vrlo šarmantan, pravi kvartovski kafić, nedavno je bio mjesto našeg susreta s Doris Pinčić Rogoznicom i njenim sinčićem Donatom. Iako vrlo zaposlena, ova poznata televizijska i radijska voditeljica odvojila je vrijeme za Journal.hr i na trenutak nas pustila u svoj mali obiteljski svijet, otkrivši vlastitu perspektivu roditeljstva, čemu ju je majčinstvo sve naučilo i u kojim zajedničkim momentima najviše uživa kada provodi vrijeme sa svojim mališanom.

untitled_0345

Jedno si od zaposlenijih TV lica u posljednje vrijeme, a tu je i radijski angažman, koji također traži tvoju posvećenost. Otkrij nam tajnu kako sve poslovne i obiteljske obaveze uvrstiti u 24 sata?

Televizija i ja volimo se javno, silno me raduje taj posao i zahvalna sam beskrajno jer onim što volim mogu zaraditi za život. I radio je moja velika ljubav. Nikad ništa od toga nije u isto vrijeme, to jest dok imam TV angažman malo manje sam na radiju, a dok sam intenzivno na radiju, onda najčešće nisam na TV-u. I meni, kao i svakoj mami, zahtjevno je kvalitetno organizirati vrijeme tako da smo posvećene djeci, mužu, obitelji, prijateljima i na kraju krajeva samima sebi, ali može se. Kada živiš uredno i zdravo onda jednostavno imaš snage za život. Ja uvijek spavam najmanje 7 sati, idem leći dosta prije ponoći, pijem puno vode, jedem zdravo, redovno vježbam, ustajem se sa suncem i trudim se radovati životu. To je dobitna formula za mene.

untitled_0344

Prije dvije i pol godine prvi si put postala majka. Koliko te majčinstvo promijenilo i čemu te sve naučilo?

Za mene je majčinstvo najljepša stvar koja je moj život učinila potpunim. Nevjerojatno je koliko bezuvjetno možemo voljeti svoju djecu, bez da išta tražimo zauzvrat, samo im se želimo darovati. Naučilo me strpljenju, kako preživjeti dan ako nisi naspavana.

Kakvo je Donat dijete? Čime te na dnevnoj bazi osvaja i fascinira?

Ma kao i svakoj mami meni je moj Donat divan. Osvaja nas osmijehom, svaki dan neka nova riječ i neko novo iskustvo. Najljepše mi je kad nas poljubi i mazi i kad mi kaže ‘vojim te’. Priznajem, na moj nagovor!

untitled_0346

U kakvom sjećanju su ti ostali trudnički dani?

Imala sam divnu trudnoću, nikad problema, svega dva-tri dana mučnina. Odlično sam se osjećala od prvog dana pa mi je takav bio i porod. Nestvarno lagano i ugodno.

Jesi li imala neke strahove uoči početka majčinstva i ako da, kako si ih pobijedila?

Naravno, puno strahova. Kako ćemo mi to? Kako da smo sigurni što je ispravno, a što ne? Je li dovoljno jeo? Zašto ne spava? Zašto ovo, zašto ono? Hoćemo li imati posao da možemo uzdržavati obitelj. Milijun strahova u glavi mladog roditelja, ali briga za dijete nam je tako prirodno urođena da na kraju sve ide glatko. Sve smo mi lavice…

untitled_0348

Koji su za tebe najlakši, a koji najteži trenuci roditeljstva?

Najljepše je kada se mazimo, a najteže kada je bolestan i nemoćan. To može slomiti srce svake mame. Strašna bol mora biti onih roditelja koji se bore s teškim bolestima svoje djece. To su heroji…

Tko je stroži roditelj Donatu, ti ili Boris?

Pa ne znam, nismo baš ni jedno ni drugo jako opasni, ali trudimo se postavljati zdrave granice. Najvažnije nam je naučiti ga da je čovjek ispred materijalnih stvari, zato nikad ne kupujemo puno igračaka, slatkiša i slično. Uvijek se prije odlaska u trgovinu dogovorimo, na primjer “možeš izabrati jednu stvar” ili “danas nećemo ništa kupiti jer smo jučer nešto veće” i tako.

untitled_0350

Imate li Donat i ti neke posebne rituale koje voliš kao mama, a Donat kao dijete, odnosno zanimacije u kojima zajedno uživate?

Puno toga, ali evo izdvojit ću vožnju bicikla. Prvi put kada je sjeo u košaru koja nam je na biciklu imao je manje od godinu dana i tad nam je najveći problem bio što bi ga vožnja uvijek uspavala pa sam morala silaziti s bicikla i spašavati stvar. Sada već idemo posvuda na ‘bajku’ i to nam je zakon.

Rođena si i odrasla u Zadru, a sada kao obitelj živite u Zagrebu. Bi li mogla zamisliti ponovno obiteljski život u Zadru?

Zadar je u srcu mome, nije floskula nego doista je. Moj omiljeni i najdraži, ali trenutno je naš život orijentiran isključivo na Zagreb, ponajviše zbog posla. Tko zna, možda se to jednom i promijeni.

untitled_0353

S obzirom na većinu stvari koje si naučila s Donatom kao prvim djetetom, nadaš li se proširenju obitelji u budućnosti?

Bilo bi lijepo, ponajprije zbog njega!

Foto: Sanja Jagatić

Make up i frizura: BM Studio

Posebno hvala Kim’s Coffee na ustupljenoj lokaciji za snimanje.

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori