Što je ustvari Ayurveda?

ay3

Ajurvedski model razumijevanja zdravlja i bolesti razlikuje se od modela alopatske medicine. Dok zapadna medicina tijelo i njegove funkcije promatra iz mehanicističke perspektive, Ayurveda tijelu pristupa holistički, te definira zdravlje kao tjelesnu, emocionalnu, psihološku i duhovnu ravnotežu.

Ta se ravnoteža mjeri u odnosu na čovjekovu originalnu konstituciju – prakriti, koja nam je zadana rođenjem i koju bi, kako bi život protekao u zdravlju,  trebalo održavati tokom cijelog života. Prakriti se razlikuje od čovjeka do čovjeka, ovisno o omjeru 3 osnovne bio-fiziološke energije (doše): vata, pitta i kapha. Svaka od njih ima svoje funkcije i karakteristike.

ay4

Mi svi u sebi nosimo obilježja sve 3 doše, ali u različitim omjerima, i taj omjer je ono što određuje naša fizička i psihološka svojstva. Moglo bi se reći da je prakriti jedinstveni energetski potpis pojedinca, svojstven samo njemu, jednako kao što su to i otisci prstiju.

ay2

Metodom pulsne dijagnostike, ajurvedski liječnik utvrđuje prakriti, kao i stupanj neravnoteže doša, koji se naziva vikriti.  Kroz puls liječnik ustanovljuje  koji smo konstitucijski tip tj. koja doša ili doše prevladavaju u našoj fiziologiji, što je prvi okvir za dijagnosticiranje zdravstvenih problema i propisivanje primjerene terapije, dok daljnjom analizom doša, pod-tipova doša i stupnja neravnoteže dolazimo do potpune slike zdravstvenog stanja.

Ayurveda poznaje sve odlike doša i njihov utjecaj na čovjeka, pa kada se jednom utvrdi prakriti neke osobe, poznate su i fiziološke te psihološke prednosti i mane te osobe, kao i bolesti kojima je podložna, što igra važnu ulogu u određivanju dijagnoze, terapije i prevencije mnogih kompleksnih bolesti.

ay1

S obzirom da je prakriti povezan s određenim tendencijama koje određuju sklonost bolestima, drevni ajurvedski tekstovi propisuju pravila za životni stil svakog konstitucijskog tipa, koja služe što duljem održavanju zdravlja.Ta pravila uključuju najrazličitije preporuke – poput primjerene dnevne i sezonske rutine te odgovarajuće prehrane, ali savjetuju čak i o izboru najpodobnijih zanimanja.

Za svaki pojedini tip postoje opće preporuke, uz napomenu da je svaka fiziologija različita i da je za pravu terapiju nužna konzultacija s ajurvedskim liječnikom.

 Tina Carić, Ayurveda Health Center New Earth

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori