Kako se nositi s naglim promjenama vremena?

tekst prva

Trenutno se nalazimo u takvom razdoblju kada u trenutku izlaska iz stana nismo sigurni je li bolje uzeti kaput ili kožnu jaknu, ponijeti kišobran ili šešir, obuti kožne čizme ili tenisice. Nagle promjene vremena uvelike mogu utjecati na naše raspoloženje i stav, tjelesno stanje i aktivnosti. Ukratko, promjene temperature i oscilacije sposobne su unijeti nered u našu svakodnevnu rutinu. Donosimo kratki pregled najčešćih simptoma koji se pojavljuju kao posljedica pada tlaka zraka i pojačane vlage te otkrivamo kako se na najjednostavniji način riješiti nepoželjnih tegoba.

Neraspoloženost
U ovom slučaju nemojte odmah pomisliti da ste depresivni. Istina je da je neraspoloženost ‘dio’ depresije no ta dva pojma nikako se ne bi smjela smatrati sinonimima. Ukoliko nemate volje ni za čime te bi najradije ostali doma u krevetu vrijeme je da postupite upravo suprotno tome! Okupite prijatelje, odite na piće, u kino, u šetnju, na koncert… Ne dajte da vas obuzme pesimizam. Uživajte u provedenom vremenu s najdražim osobama. Veselite se i zaboravite na probleme. Ne kaže se uzalud da je smijeh lijek za sve!

tekst prijatelji

Tjelesna slabost
Kao i u većini zdravstvenih problema, jedan od mogućih krivaca za tjelesnu slabost u ovom slučaju jest nepravilna prehrana. Prevelika količina masnoća, kalorija i zasićenih kiselina imaju negativan učinak na naše tjelesno stanje. Kako bi izbjegli umor i iscrpljenost jedite zdravo; svježe voće i povrće su najbolji izbor. Još jedan razlog zbog kojeg dolazi do fizičke slabosti je nedostatak vode. Hidratacija i dovoljni postotak tekućine u našem organizmu temelj su ispravnog vođenja zdravog života.

Nizak krvni tlak
Ovaj se ‘problem’ nadovezuje na prethodni odnosno on prouzrokuje slabost. Osim dovoljnog unosa vode, za stabilizaciju tlaka preporuča se ispijanje raznih čajeva čija se baza temelji na prirodnom bilju kao što su zeleni čaj, čaj od koprive i ružmarina. Izbjegavajte napitke bogate kofeinom jer oni poremećuju regulaciju krvnog tlaka.

tekst tlak

Bolovi
Glavobolja i reumatski bolovi jedni su od najzastupljenijih posljedica nestabilnog vremena. Bol u mišićima, zglobovima i kostima izaziva osjećaj neugode i tjera vas na mirovanje i odmor, dok vas glavobolja može omesti u apsolutno svemu što radite. Kako bi se riješili ovih tegoba, potrebno je znati kako ležanjem pred televizorom ili ispijanjem raznih tableta nećete mnogo toga postići; lijekovi i razni preparati samo će privremeno otkloniti bol. Umjesto toga, odite u prirodu. Počnite se kretati, boravite na svježem zraku i vježbajte. Zelenilo i bijeg od zagušljivog gradskog okružja će vas smiriti, kretanjem ćete se osjećati bolje i zdravije, tjelovježba će pokrenuti vaše mišiće i kosti, a ujedno ćete barem nakratko zaboraviti na stres.

 Foto: Wildfox, Toast

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori