Nekoliko prirodnih lijekova protiv anksioznosti

Anksioznost je sastavni dio života i svi je osjećaju u određenoj mjeri. Stvaran problem postaje ako je pojedinac osjeća i u situacijama koje drugi ne doživljavaju opasnima, stvara fobije te mu anksioznost postaje prepreka u svakodnevnom životu. Takav intenzitet vjerojatno će zahtijevati i terapiju lijekovima te psihoterapiju kako bi se problem doveo pod kontrolu.

anksioznost4

No ako ipak niste podložni ozbiljnom zdravstvenom problemu nego pri izlaganju stresu osjećate simptome otežanog disanja, ubrzanog kucanja srca i znojenja, razmislite o prirodnim lijekovima s kojima možete umanjiti osjećaj panike ili napetosti. Pod stresne situacije ubrajaju se one poslovne, povezane s novcem, obiteljskim problemima i slično, a pri pomisli na njih odmah osjećate nelagodu. Često je tjeskobni osjećaj usko vezan s nemogućnošću rješavanja određenog problema, a u napadaju panike vi ga silno želite raspetljati i tu ulazite u začarani krug napetosti.

anksioznost3

Uz koncentraciju na trenutak te svjesno otpuštanje stresa možete barem malo dovesti situaciju pod kontrolu. Usredotočite se na svoje disanje, naučite kontrolirati svaki udisaj i polako otpuštajte osjećaj panike, a u kontroliranju emocija najviše vam može pomoći vježba. Posebice je tu yoga koja uči o meditaciji te skladu tijela i duha, no vježbanje u bilo kakvom obliku te boravak na svježem zraku pomoći će vam da skrenete misli i napunite baterije.

yogagisele-1

@giselebundchen

Osim toga, kad osjetite neugodne simptome tjeskobe možete pokušati s prirodnim lijekovima koji mogu olakšati situaciju, no ako osjećate da su vaši problemi već prešli granicu uobičajenog, možda je bolje posavjetovati se s liječnikom. Šalica čaja od mente ili kamilice donosi prirodno smirenje u trenucima kad nas stres nadvlada. Nemojte posezati za kavom ili gaziranim pićima, ponajmanje alkoholom, jer oni mogu samo pogoršati situaciju. Čak i u toplim ljetnim mjesecima, šalica vrućeg napitka pomaže otpustiti stresan moment i izliječiti neke od tegoba.

anksioznost

Za dodatno opuštanje, posebice prije spavanja, možete piti čaj od valerijane, iako ona češće dolazi u obliku tinkture ili kapsula te je prirodan lijek za smirenje. Lavanda u obliku eteričnog ulja istovremeno će zamirisati vaš dom, ali i opustiti vas. Veliki korak u opuštanju morat ćete učiniti sami, biti spremni na relaksaciju i odmor od stresa, jer bez toga nijedan prirodan lijek neće donijeti prave rezultate.

anksioznost2

U trenutku napadaja panike možete posegnuti za kockicom tamne čokolade jer će podići razinu šećera u krvi i olakšati simptome koje možda osjećate. Također, ne zaboravite doručkovati ujutro za kvalitetan balans nutrijenata u tijelu uz koje će vam biti lakše započeti dnevnu borbu s obavezama.

antistres3

Foto: Shutterstock, Freepeople.com

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori