Pripazite na ove greške dok vježbate

Dolazi ljeto i većina populacije već je panici kako će se riješiti suvišnih kilograma kako bi se mogli bez problema skinuti u kupaći kostim. Iako mnogi nisu, recimo da ste počeli vježbati na vrijeme, već uspjeli izgraditi neku bazu, ali sad ste zapeli i tih tvrdoglavih par kilograma nikako da ode.

vježbanje

Jeste li se možda zapitali radite li nešto krivo? Ako trenirate sami, bez pomoći osobnog trenera ili unutar grupe gdje vas netko može ispravljati, greške se lako potkradu. Možda vježbe ne izvodite pravilno, možda ih radite samo da biste ih “odradili”, a to u konačnici ne može dovesti do dugoročnih rezultata. Ako su vam pak dugoročni rezultati cilj, onda pročitajte nekoliko najčešćih grešaka u nastavku i preispitajte sami sebe.

Ne pazite na prehranu

Vježbanje vam ne može pomoći ako prije i poslije treninga pojedete krafnu. Masne naslage ne mogu se topiti dok god ustrajete na krivom režimu prehrane i ne pripazite na unos kalorija. Ne mislimo tu na striktno odricanje od svega, nego planiran način prehrane s kojim ćete dobiti dovoljno nutrijenata, a vaše tijelo dovoljno energije za trening. Za rezultate pojačajte unos proteina, smanjite ugljikohidrate i šećere i već ćete biti na dobrom putu.

vježbanje

Vježbate na prazan želudac i ne pijete dovoljno vode

Misleći da ćete brže smršaviti ako ništa ne pojedete ne možete ništa postići. U najboljem slučaju bit će to vrlo kratkoročni rezultati, ali najčešće se nećete maknuti s mrtve točke. Tijelo treba hranu kako bi funkcioniralo, a još više je naglasak na vodi. Voda potiče rad metabolizma, kao i proteini. Ako se odreknete vode, možda ćete izgubiti koji dekagram, ali kile će se na taj način jako brzo vratiti.

vježbanje

Ne vježbate koncentrirano

Pazite li na pokrete dok izvodite vježbu ili sve odrađujete mehanički kako bi što prije završili ne pazeći na formu? Na taj način ćete se prije ozlijediti nego što dospijete do rezultata. U najboljem slučaju dostići ćete određenu razinu i dalje ostati na mrtvoj točki. Upregnite mišiće, razmišljajte o svakom pokretu, neka se cijelo tijelo aktivira bez prečaca. Pošteno se izmorite, ne bojte se upale mišića i bit ćete puno zadovoljniji kad završite s treningom.

vježbanje

Imate ustaljen ritam vježbanja

Stignete u teretanu, odvozite pola sata bicikla, otrčite pola sata na traci srednjim tempom bez mijenjanja intervala i produžite nazad u svlačionicu? Pohvalno je da ste uopće došli do ove razine, no vašem tijelu treba puno više kako bi dostigli željeni cilj. Raspitajte se u teretani kako sprave funkcioniraju, treneri su tu da pomognu i da vas upute u druge vježbe – čučnjevi, iskorak, sklekovi, izdržaj… Gledajte se u ogledalo dok izvodite vježbu, zapamtit ćete sve upute i sljedećeg puta možete pokušati sami.

Ili isprobajte grupne treninge kojih ima u svakoj teretani, uz više ljudi koji će biti na istim mukama kao i vi, bit će puno lakše. Raznovrsni su, ciljaju na različite dijelove tijela i možete ih isprobati čak i samo radi zabave.

vježbanje5

Ne razmišljate dugoročno

Vježbate 2 mjeseca i još uvijek ne izgledate kao Viktorijina anđelica? To je sasvim normalno i nemojte biti obeshrabreni. Zadajte si realistične ciljeve jer odlazak u teretanu je dugoročna investicija, a svaki “vježbač” je drugačiji od drugog. Samo zato što niste ispunili imaginarnu ideju, ne znači da je sve uzalud. Napravite najbolje moguće od svojeg tijela u određenom roku, razmislite što točno želite postići, ciljajte na te dijelove i s vremenom rezultati ne mogu izostati.

Foto: Under Armour

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori