Uspjeh dizajnerskog para Lugonja & Havranek

Hrvatski produkt dizajneri Kristina Lugonja i Filip Havranek mladi su dizajnerski par koji su do sada surađivali s brojnim domaćim i inozemnim kompanijama kao što su Era Grupa, Prostoria, Florian grupa i sl. te su surađivali i s brojnim arhitektima u opremanjima interijera. Bez obzira na narudžbe, razvijaju i vlastite proizvode posebno u suradnji s domaćim obrtnicima i tvornicama.

havranek naslovna

Iako su mladi, karijera im ide uspješnom putanjom i uz mnoge narudžbe, poslove, osvajaju nagrade i priznanja za svoj rad. Zadnja osvojena prestižna je Red Dot Award nagrada za stol Stable proizvođača Era Grupe i svjetiljka Tap, njihov samoinicirani projekt. Red Dot Award ima dugu tradiciju i dodjeljuje se od 1954. godine u organizaciji Design Zentrum Nordrhein Westfalena i međunarodno je prepoznatljiv dokaz kvalitete produkt dizajna, dizajna koncepata te dizajna komunikacija.

tap post1

 

U ovogodišnjoj kategoriji Red Dot Award produkt dizajna stručni žiri ocjenjivao je 4928 proizvoda od 1994 natjecatelja iz 56 zemalja, što dokazuje da je Red Dot najveće i najprepoznatljivije natjecanje u toj domeni. O kvaliteti i profesionalnosti u organizaciji dodjele Red Dota svjedoči i činjenica da je neovisni žiri, koji se sastojao od dizajnera, uglednih profesora iz područja dizajna i specijaliziranih novinara iz 25 zemalja, donosio odluku o najboljim proizvodima. Posebnost žiriranja jest da je svaki član žirija morao prijavljeni predmet proučiti u živo. Kristina i Filip nadali su se nagradi, no svakako nisu očekivali dvije tako da su im ovogodišnja priznanja iznimno ugodno iznenađenje te dodatni vjetar u leđa njihovom profesionalnom rastu i razvoju.

stable_web_reddotpost

Do sada su razvili proizvode razne namjene, ističemo čašu Bu proizvedenu u vlastitoj proizvodnji gdje su redizajnom bukare – autohtone dalmatinske drvene čaše sugerirali specifičan način uživanja u vinu. Čaša Bu redizajn je bukare autohtone dalmatinske čaše za vino izrađene od drva koja je zbog svoje popularnosti na ovim prostorima postala sinonim za domaće vino. Ideja je popularizirati bukaru i doprinijeti njenom opstanku kroz redizajn kojim je pojednostavljena izrada i oblik te je naglašeno ono najvažnije za suvremenog gurmana, enologa, ali i svakog ljubitelja vina; drugačiji doživljaj ispijanja vina i vjerovanje da svaka vrsta drva vinu daje drugačiji okus i miris. Redizajnirana čaša izrađena je od dva komada drva spojena umetcima koji imaju istu funkciju kao i obruči na tradicionalnoj bukari.

bu1 post

Rasvjeta od puhanog (kristalnog) stakla spaja tradiciju puhanja stakla s hrvatskom mitologijom. Prema hrvatskim pričama, najčešće u Lici, Domaći su kućni duhovi zaštitnici koji iskaču iz vatre, pomažu ukućanima i ispunjavaju dom toplinom. Kao i Domaći, Plami se također rađaju u vatri – u plamenu staklarske peći – a njihov karakter stvara toplu i ugodnu atmosferu. Staklo za Plami lampe puše se u tradicionalni drveni kalup. Zbog toga je svaka svjetiljka mrvicu drugačija od prethodne što lampama daje karakter koji je teško dobiti čistim industrijskim postupkom. Lampu Plami razvili su u vlastitoj proizvodnji.

plami1post

Podna svjetiljka Slide koja ovisno o položaju i rotaciji sjenila može imati funkciju podne, radne i akcentirajuće rasvjete, ili pak pozadinskog svjetla. Zbog jednostavnog i intuitivnog dizajna ova svjetiljka ima visoku uporabnu vrijednost, nenametljiva je i lako ju je uklopiti u zadani interijer. Štap koji nosi sjenilo izraden je od orahovine ili jasenovine, a metalni djelovi od aluminija koji je plastificiran u nekoliko boja.

slide-soba1post

Foto: Red Dot Award, privatna dokumentacija dizajnera

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori