Super događanja za odličan kraj ljetne sezone

Iako ljeto kalendarski još traje, većini se mentalni sklop prebacuje na kraj ljeta i početak jeseni jer je sljedeći tjedan gotovo svima prvi radni tjedan, završetak godišnjih odmora i početak nove radne sezone. No, to ne znači da ljetna atmosfera večernjih izlazaka i dobrih događanja treba prestati! Donosimo naš izbor događanja sljedećeg tjedan zbog kojih ćete i dalje imati osjećaj da ste na godišnjem odmoru.

Motovun u Zagrebu

Nakon još jednog prekrasnog festivala, magija Motovuna nastavlja ostavljati tragove po ostalim hrvatskim gradovima. Tako najbolji filmovi festivala, oni koji su osvojili stručno oko žirija te srca publike, dolaze i u Laubu. Raspored projekcija možete saznati ovdje.

U motovunskom kinu u Zagrebu od 29.8. do 8.9. osim odličnih dugih i kratkih filmova predstavit će se i različita istarska vina kako bi se Zagrepčanima vjerno dočarao duh MFF-a.

Ulaznice možete kupiti na mfftickets.kupiulaznicu.hr.

PORTRETI: FILMSKA SNOVIĐENJA DAVIDA LYNCHA

Rujan 2019. kino Tuškanac započinje retrospektivom Davida Lyncha, režisera koji se s pravom smatra jednim od najvećih živućih nasljednika tradicije nadrealizma i eskpresionizma, u čijim se djelima bogate asocijativnosti redovito pomiču granice izmedu fantazije i zbilje, banalnog i začudnog, uznemirujućeg i ugodnog, grotesknog i idiličnog.

Podjednako umješan u oblikovanju klasičnijih fabularnih filmova (Čovjek slon, Straightova priča), kao i modernističkih remek-djela ispripovijedanih logikom sna (Eraserhead, Izgubljena cesta, Mulholland Drive, Unutarnje carstvo), Lynch od svakog svog ostvarenja čini nezaboravno osjetilno iskustvo, koje svakim ponovnim gledanjem otvara nove interpretativne mogućnosti.

Retrospektiva koja će se pod nazivom Portreti: Filmska snoviđenja Davida Lyncha održati u kinu Tuškanac od ponedjeljka, 02. rujna do nedjelje, 08. rujna, prikazat će 9 od ukupno 10 redateljevih dugometražnih ostvarenja. 

Program započinje u ponedjeljak, 02. rujna u 19 sati projekcijom redateljeva remek-djela Mulholland Drive (2001), ostvarenja koje je po sudu mnogih jedan od najboljih filmova 21. stoljeća, a uoči projekcije uvodnu riječ o autorovu stvaralaštvu održat će filmologinja Karla Lončar. 

Raspored projekcija možete saznati ovdje.

U carstvu subverzije – filmovi Dušana Makavejeva

Novu sezonu Kratkog utorka kino Tuškanac otvara s programom kratkih filmova najznačajnijeg jugoslavenskog filmaša svih vremena, nedavno preminulog majstora ‘crnog talasa’ Dušana Makavejeva. Gledat će se sedam njegovih radova koji su nastali od 1955. do 1964., od kinoklubaških produkcija, do prvih profesionalnih filmova, snimljenih prije nego što je 1965. režirao svoj dugometražni debi ‘Čovek nije tica’.

Detaljan raspored projekcija možete naći ovdje.

Operators u VIB-u

Electro dance super-grupa sastavljena je članova Wolf Paradea, New Bomb Turksa i Handsome Fursa, a sebe karakteriziraju kao analog post-punk grupaciju, dok Pitchfork dodaje epitet nightmare pop.

Ovom prilikom, 4. rujna 2019. u Vintage Industrial Baru promovirat će novi album ‘Radiant Dawn’ (Last Gang Records), koji nosi 9 traka, a cijeli osjećaj koji stvaraju Danov prepoznatljiv vokal i sirovi svirački pristup, pojačani su distopijskim osjećajem SF-a 70-ih godina.

Operators su posljednje dijete neumornog, jako živog kreativca Dana Boecknera, frontmena indie kulta Wolf Parade. Operators je napravio kao neki logičan nastavak Handsome Fursa, uz Danov moćan vokal, odličnog bubnjara Sama Browna (Divine Fits, New Bomb Turks) tu je djevojka Devojka (rodom iz Makedonije) koja operira britkim electro ritmovima i sampleovima.

KulaKula Festival: Psihomodo Pop & Let 3

Od organizatora KulaKula Festivala stiže još jedna ljetna glazbena poslastica za posljednje dane ljeta u Trogiru. Impozantna Kula Kamerlengo opet postaje poprište urbane glazbene priče koja će ovaj put ugostiti kultne rokere iz grupa Psihomodo Pop i Let 3. Ovaj rock spektakl zakazan je za 8. rujna pod parolom „Adio lito!“ i savršena je prilika da još jednom iskusite djelić najljepše trogirske festivalske priče koja je obilježila ovo ljeto.

Foto: promo, Lice grada (naslovna fotografija), Niko Goga (KulaKula festival)

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori