Razmišljate li o preseljenju? Ovi će vam europski gradovi biti idealni novi dom

U posljednjih nekoliko godina niste mogli otvoriti portale i novine ili upaliti televizor, a da svako malo niste naletjeli na priču nekog Hrvata koji je odselio u Njemačku, Irsku ili neku drugu europsku zemlju. Prema nekim procjenama, iz Hrvatske je u zadnjih pet godina iselilo oko 189 tisuća ljudi, a trend iseljavanja stanovništva nastavljen je i u ovoj godini. Ako ste i vi među onima koji razmišljaju spakirati kofere i bolji život potražiti u jednom od europskih gradova, možda vam pomogne novo globalno izvješće koje otkriva koji su gradovi najbolji za život, odnosno koji gradovi strancima nude najbolju kvalitetu života.

Istraživanje je provela tvrtka ECA International, a izvješće mjeri kvalitetu životnih uvjeta za Europljane u inozemstvu na više od 490 lokacija diljem svijeta kako bi se procijenilo koliko će im se teško biti prilagoditi na život na novoj lokaciji. Analizirali su se faktori kao što su dostupnost zdravstvenih usluga, stanovanje i komunalije, pristup sadržajima za slobodno vrijeme, infrastruktura, klima, osobna sigurnost, političke tenzije i kvaliteta zraka.

Kopenhagen i Bern na prvom mjestu

Prema tim parametrima, Kopenhagen i Bern najbolji su gradovi za život zahvaljujući brojnim benefitima, između ostalog, kako se navodi u izvješću – čistom zraku, mnoštvu sadržaja koje nude i niskoj stopi kriminala. Slijede ih Den Haag i Ženeva na trećem mjestu, Eindhoven i Stavanger na petom, Amsterdam i Basel na sedmom te Dublin, Luksemburg i Göteborg koji dijele deveto mjesto.

Među top 20 dominiraju zemlje poput Irske, Njemačke te Švicarske i Nizozemske koje u top 20 imaju po četiri grada, a slijede ih skandinavske zemlje Norvška, Švedska i Danska. Odlična prometna povezanost, visoki zdravstveni standard i dugoročna politička stabilnost znače da se doseljenici iz drugih europskih država vrlo brzo i lako mogu prilagoditi na život u tim gradovima.

Unatoč velikoj udaljenosti, Kanada je uvijek pružala visoku kvalitetu života europskim emigrantima pa su tako Toronto i Vancouver najviše rangirani gradovi izvan Europe na ovoj listi, a pretekli su i neke europske prijestolnice poput Madrida, Berlina i Londona.

Popis 20 najboljih gradova za život iseljenika donosimo u nastavku:

1.Kopenhagen, Danska

1.Bern, Švicarska

3.Den Haag, Nizozemska

3.Ženeva, Švicarska

5.Eindhoven, Nizozemska

5.Stavanger, Norveška

7.Amsterdam, Nizozemska

7.Basel, Švicarska

9.Dublin, Irska

9.Luksemburg, Luksemburg

9.Göteborg, Švedska

12.Aarhus, Danska

12.Rotterdam, Nizozemska

14.Zurich, Švicarska

15.Bonn, Njemačka

15.Munchen, Njemačka

17.Beč, Austrija

17.Hamburg, Njemačka

19.Stockholm, Švedska

19.Edinburgh, Velika Britanija

Foto: Unsplash

1

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori