5 bajkovitih sela Provanse koja morate posjetiti barem jednom u životu

View this post on Instagram

A post shared by R I O • R U S K I N (@rioruskin) on

Provansa je poput bajkovite mape predivnih fotografija koje samo čekaju da ih prepoznate i usvojite. Srednjovjekovna sela u nježnim i pastelnim bojama koje se prelijevaju po horizontu pravi su melem za dušu. Istinski odmor kakav priželjkujemo u selima Provanse je prirodna stvar. Zalazak sunca, debeljuškasta brdašca i miris lavande uvest će vas u svijet sanjarenja. Mogućnosti za kreiranje filmskih uspomena na ovim mjestima su bezgranične. Šarena polja, krajolik, otmjena vina i smirena energija koja se preljeva mjestima ove najljepše francuske regije nameću se u sam vrh naše wish liste za putovanja.

Provansa je bez dvojbe jedna od najintrigantnijih regija i kada je u pitanju kultura, gastronomija i prirodno okruženje stoga donosimo pet najzanimljivijih sela koja je vrijedno posjetiti barem jednom u životu i doživjeti svoju malu bajku na jugu Francuske.

Gordes

Gordes ima ulogu sanjivog mjesta u Provansi u filmu Good Year Good. A ima i šarm starog svijeta kojeg biste očekivali od Provanse, s kamenim stazama i uskim prolazima. Naselje na brežuljku s lijepim pogledom zapravo je jedno od najfotografiranijih sela u Provansi.

U Gordesu svakako posjetite muzej Pol Mara. U blizini ćete naći dvije najspektakularnije atrakcije u regiji – Sienanque Abbey okružen cvjetnim poljem lavande u ljetnim mjesecima. A Village des Bories zaseok kamenih kuća, potpuno je očaravajuće mjesto koje vrijedi posjetiti barem jednom u životu.

Saint Rémy de Provence

Saint Rémy de Provence jedno je od najpoznatijih sela u regiji i nalazi se južno od Avignona te sjeverno od Alpilles planinskog lanca. Selo ima oko 10.000 stanovnika, a najviše je poznato po tome što je rodno mjesto Nostradamusa, a tu se smjestila i kuća Vincenta van Gogha koji je tu boravio tijekom važnog razdoblja svog života. Dok je boravio u azilu samostana u selu, van Gogh je naslikao jednu od svojih najpoznatijih slika, Starry Night. Osim samostana, grad ima prekrasnu povijesnu gradsku jezgru i drevno rimsko nalazište Glanum. Ovdje se možete diviti najstarijem Triumphal Archu u Francuskoj.

Lacoste

Selo Lacoste još uvijek izgleda isto kao u vrijeme Marquis de Sadea koji je ovdje živio u 18. stoljeću. Marquisovu palaču sada posjeduje dizajner Pierre Cardin koji je također izazvao nekoliko valova nemira kada je kupio dvorac, zajedno s još 22 objekta u selu. No, nema tragova napetosti dok šetate po čarobnim ulicama Lacostea jer je to stvarno jedno od najljepših sela u Provansi.

Château de Lacoste dominira selom. Bilo je u ruševinama kada ga je Cardin kupio, a neki zidovi dvorca bili su zapušteni, stvarajući zamršeni kontrast nebu. Obnovljeni dio otvoren je za javnost tijekom srpnja i kolovoza, a svakog dana dvorac je domaćin Festival de Lacoste – festivala posvećenog plesu, kazalištu i operi koji obično prikazuje mlade i nadolazeće talente.

Tijekom ostatka godine možete posjetiti Château ukoliko unaprijed rezervirate svoje mjesto, ali popularno je prošetati iza njegove stražnje strane gdje nekoliko suvremenih skulptura uokviruje pogled na Luberon.

View this post on Instagram

A post shared by Jelena 🦌 (@helenlovestulips) on

Bonnieux

Možda ne posjeduje službeni naslov najljepšeg sela u Francuskoj, ali Bonnieux bi mogao biti najljepše selo u Provansi. Već od fasada prekrivenih bršljanom i kuća naslonjenih na padinu, jasno je kako je ovo šarmantno selo koje ostavlja fascinantan dojam. Stari grad je najbolje istražiti pješice.

Naći ćete neke ukusne poslastice i možete čak i kušati ukusni kruh tradicionalno napravljen u muzeju pekara.

Kameno stubište vodi do crkve iz 12. stoljeća koja krasi selo, a na kraju ćete biti nagrađeni prekrasnim pogledom na planine Vaucluse, kao i na obližnja sela Gordes i Roussillon.

Bonnieux je plodni krajolik koji donosi usjeve maslina, grožđa i lavande.

View this post on Instagram

A post shared by Marco Maria Berio (@marcomariaberio) on

Porquerolles

Porquerolles se razlikuje od ostalih sela na ovom popisu, jer se nalazi na otoku. Otok Porquerolles smješten je uz mediteransku obalu između Marseillea i Cannesa. Priroda na otoku lijepo je očuvana, a naći ćete i mnogo osamljenih plaža s bijelim pijeskom i zapanjujuće plavu vodu, kao i borovu šumu ugodnog mirisa. Otok ima samo oko 200 stanovnika, a malo selo ima lijepu luku i nekoliko ribljih restorana i kafića. Ovo je mjesto idealno za opuštanje na plaži, šetnju uz obalu i uživanje u najboljem što mediteranski život nudi.

View this post on Instagram

A post shared by Capucine Motte 🐝 (@capucinemotte) on

View this post on Instagram

A post shared by L A Ë T I T I A (@laetivier) on

Foto: Instagram, Pixabay

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori