Ana i Boba – žene iza divne ideje O’snova

osnova.hr intervju

Boba Blašković i Ana Horvačić Debić

Kako zamišljate idealan dan ili vikend? Ako kao kreativni raj u ambijentu koji iz vas izvlači ono ‘ahhhh’, s hranom koju ne možete (garantirano) prestati jesti i odlaskom punog želuca, ali i duha, onda morate upoznati O’snovu. Velika je šansa da ste već čule što rade Boba Blašković i Ana Horvačić Debić, a mi smo ih samo za Journal pozvali na razgovor. Boba je već poznato lice u sferi najljepših interijera (D blog), a s Anom njeguje prijateljstvo još od fakultetskih dana. Zajedno su odlučile osmisliti kreativne radionice koje organiziraju u divnim ambijentima, ispunjenima detaljima i hranom, u čemu im pomaže njihov mali tim.

Kada se snovi ostvare…

osnova.hr intervju

Biste li se složile s time da je O’snova pravi primjer da kada se snovi stave u realizaciju – iz toga uvijek može proizaći samo dobro?
Apsolutno. To se nekako uvijek iznova pokazuje istinitim i jako smo sretne da i na našim radionicama motiviramo ljude da se počnu intenzivnije baviti svojim snovima. Primjerice, nakon keramičarske radionice naš polaznik Hungry Mile upisao je jednogodišnji tečaj keramike i ostvaruje si jedan davno sanjani san, kao i dizajnerica Ana Tevšić koja je upravo nakon naše radionice započela suradnju s Bojanom Brkić iz Boye i evo ovih dana predstavile su limitiranu kolekciju posuđa.

osnova.hr intervju

Kako ste ustvari došle do same ideje?
Znamo se još iz fakultetskih dana i kako su nam i djeca sličnih godina, često smo se družile i pričale o tome kako bi voljele nekako kreativnije, smislenije, originalnije provoditi svoje vrijeme i raditi nešto s rukama… U današnjem digitalnom vremenu, ruke su nam malo zakržljale, a i često nemamo vremena za druženje, isprobavanje nekih novih jela, pića, upoznavanje novih ljudi… Kako takvih druženja, na kojima bi voljele i same sudjelovati nije baš bilo, odlučile smo si ih same organizirati…

Koliko se ona mijenjala od one prve i inicijativne, izgleda li sve točno onako kako ste zamislile?
Pa zapravo ideja je od početka ista. Druženje, smijeh, rad rukama, neki zanimljiv, inspirativan predavač kojega bi voljele upoznati i uvijek neko divno, drugo, predivno dekorirano mjesto. Obožavamo interijere, kuhanje, ljude… I nekako nam se to sve činilo kao dobra osnova za početak O’snove.

Osnova svega su ljudi

osnova intervju

Kako ste došle do ideje za ime?
Kao i sve dobre stvari u životu, samo se nametnulo. O’snova je skraćenica za organizaciju snova, ali i prava osnova, odnosno basic start za početak bavljenja nekim novim hobijima. Iako, volimo reći da su osnova svega ljudi i zato smo jako sretne smo s mnogim našim polaznicima postali prijatelji. To su ljudi koji su otkrili da dijele neke iste poglede na život, hobije, estetiku…

Redovito punite radionice, što biste rekle da to govori o ljudima?
Danas ljudi uglavnom imaju jako malo vremena, a opet se žele družiti i uživati u nečem lijepom i svoje slobodno vrijeme provesti jako kvalitetno. Mnogi naši polaznici su uspješni ljudi s divnim karijerama te paralelno i mame s prekrcanim rasporedima… I ono što smo primjetile – ljudi žele neko vrijeme posvetiti sebi i nekim novim znanjima i vještinama koje su oduvijek htjeli usvojiti. Većina naših polaznika dolaze sami. Jednostavno žele nešto naučiti, provesti dan kako oni žele, napuniti baterije dozom pozitive, sreće i naučiti nešto novo što su odavno htjeli. Nakon food&lifestyle radionice, jedna polaznica je rekla – napokon sam negdje gdje me nitko ne gleda čudno što fotkam hranu prije no što ju pojedem, nego mi i drži tanjur da fotografija ispadne još bolja…

Osmijeh koji traje tjednima…

osnova.hr intervju

Imate li onako bezbroj ideja za budućnost… Osjećate li se ponekad ‘overwhelmed’?
Ideja uistinu imamo, ali ih polako ostvarujemo. Sve u svoje vrijeme. Možda baš zbog toga sto nam O’snova nije osnovni posao, možda smo baš zato nekako opuštenije i puštamo da se ideje poslože kada za njih dođe vrijeme.

Što je najbolje što emotivno dobivate za sebe kroz radionice, organizaciju, druženja…
Onaj osmijeh koji traje tjednima nakon svake radionice i onu neku sreću oko srca kad god pričamo o O’snovi.

Idemo malo pričati i o hrani, kako i ona ima veliku ulogu u O’snova radionicama… Kakvo gastro iskustvo želite da dožive svi oni koji dođu na radionicu?
O’divno. Hrana i dekoracije važan su dio naših života i želimo da polaznici isprobaju neka nova jela i pića koja su ne samo vizualno atraktivna, nego i stvarno ukusna. Svi nas uvijek pitaju recepte, zato je već postao standard da svim našim sudionicima nakon radionice šaljemo mini kuharicu sa svim receptima i stvarima koje su kušali. Uvijek se svi iznenade koliko su zapravo to brzi, jednostavni i zdravi recepti.

Nismo perfekcionistice…

osnova.hr intervju

Osim toga, pravi ‘gušt’ je gledati i fotografije, kako je došlo do suradnje s Majom Danicom Pečanić?
Maja Danica i Boba surađivale su prije i na drugim projektima, a kad smo kretale u ovu priču ni trenutka nismo dvojile. Ako niste, morate upoznati Maju Danicu, to je najdivnije stvorenje na svijetu, kao i Ana Kurtela s bloga Foozdarije koja nam pomaže u kuhanju te Tatjana Novak u logistici. Jako smo ponosne na naš mali tim. Presretne i prezahvalne.

Obje radite na O’snovi uz svoja već postojeća zaposlenja, uz djecu, svakodnevne obveze… Što biste rekli onima koji imaju slične želje, potrebu da rade nešto svoje, ali još nisu krenuli?
Samo krenite i nemojte razmišljati o preprekama. Uz dobru organizaciju sve se stigne, pa i gurati kolica i odgovarati na mailove…

osnova.hr intervju

Biste li rekle za sebe da ste perfekcionistice?
Ne baš. Istina, volimo dobru organizaciju jer uz nju jedino i možemo sve stići napraviti na vrijeme, ali uživamo u spontanosti i kreativnosti koju nam ovaj projekt omogućava.

Možete li nam za kraj predložiti neki DIY, recept, detalj za uređenje – nešto što nam preporučate da napravimo ovog prosinca?
Evo nečeg jednostavnog, efektnog i finog jer ipak kažu da ljubav ide kroz želudac…

Torta od mrkve za kraj…

osnova.hr intervju

Sastojci:

Mokra smjesa:
4 velika jaja
180 ml rastopljenog maslaca
60 ml ulja
2 žličice ekstrakta vanilije

Suha smjesa:
280 g oštrog brašna
300 g šećera
2 žličice soda bikarbone
1.5 žlica cimeta
1 žličica klinčića ili muškatnog oraščića
1/2 žličice soli

I jos za kraj:
400 g naribane mrkve
60 g svijetlih grožđica (ranije ih umočiti u rum da se napušu)

Obložite kalup promjera 26 cm(ili manje ako želite da je torta viša),  ili dobro namastite ako radite u silikonskoj modli. Pećnicu zagrijte na 175, 180. Umiješajte zajedno sve suhe sastojke. Maslac rastopite na laganoj vatri. U drugoj posudi lagano mikserom istucite jaja. Dodajte im maslac, ulje i aromu vanilije. Lagano mokroj smjesi umiješajte sve suhe sastojke, tek toliko da se sve poveže. Na kraju dodajte i naribanu mrkve i grožđice. Torta je gotova za cca 50 min, probajte čačkalicom za svaki slučaj.

Frosting:

300 g krem sira (Vivis)
250 ml vrnja za šlag
100 g šećera u prahu
1 žličica arome vanilije

Sir, šećer i sjemenke iz mahune vanilije izmiksati u jednoličnu smjesu. Istucite vrhnje za šlag pa potom umiješajte sir. Ohladite do korištenja. Hladni kolač ukrasite kremom od sira (prerežite tortu na pola ili ako ne želite stavite samo na vrh).

Foto: Sanja Jagatić, torta (O’snova)
Više o radionicama na stranici Osnova.hr

Komentari