Velika europska izložba legendarnog Basquiata

Velika europska izložba
legendarnog Basquiata

Jean Michel Basquiat 4

Slavni umjetnik Jean Michel-Basquiat obilježio je umjetničku scenu New Yorka 1980-ih godina prošlog stoljeća svojim djelovanjem, a sve oko njega – njegova poznanstva i druženja s glazbenicima i značajnim osobama popularne kulture, sve što je stvarao, baš sve obavijeno je aurom mistike i postalo je dio mitološke priče o Basquiatu.

jean-michel-basquiat-2-kopija

Rođen u New Yorku, ovaj karizmatičan slikar, graffiti umjetnik i pjesnik preminuo je 1988. godine. Od njegove smrti pa sve do danas njegovi radovi nisu bili izloženi na većoj samostalnoj izložbi ili retrospektivi tako da je veliko iznanađenje i vijest da londonska galerija Barbican za 2017. godinu priprema njegovu samostalnu izložbu na kojoj će se izložiti javnosti preko stotinu radova.

jeam-michel-basquiat-1-kopija

Njegov kontinuirano jak utjecaj i na suvremene umjetnike opravdava ovaj značajan potez galerije, a svakako će sve ljubitelje njegove umjetnosti obradovati činjenica da će na izložbi biti izloženo njegovo prvo izloženo djelo ikada – originalno pokazano na PS1 grupnoj izložbi u New Yorku 1981. godine – godine kada je svijet umjetnosti i popularne kulture Basquiat pomeo sa svojim tek pokazanim radovima. Osim ovog kapitalnog djela, moći će se vidjeti slike, crteži – oni poznati, no i oni manje poznati javnosti. Namjera izložbe je što više i što bolje obuhvatiti njegovo djelo i karizmatičan lik.

Otvorenje izložbe najavljeno je za 21. rujna 2017. i trajat će do 28. siječnja 2018. godine. Sve detaljne informacije o izložbi i galeriji možete saznati na barbican.org.uk.

jean-michel-basquiat-3-kopija

Foto: basquiat.combarbican.org.uk, screenshot

Učitati još
Zatvori