2 izložbe u MSU-u koje ne smijete propustiti

2 izložbe u MSU-u koje ne
smijete propustiti

Mirjana Vodopija, ‘Lutajući krajolik’

2 izložbe u MSU-u, a koje možete pogledati do 18. kolovoza

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu možete pogledati samostalnu izložbu Mirjane Vodopije ‘Lutajući krajolik’, otvorenu do 18. kolovoza 2019. Izložba je već otvorena tjedan dana i pobudila je veliki interes javnosti.

Mirjana Vodopija – Lutajući krajolik

Izložba je sastavljena od 5 tematskih cjelina s ukupno tridesetak radova na temu pejzaža. Svi oni predstavljaju razne aspekte jedinstvenog pejzaža koji se pojavljuje i nastavlja kroz izložbeni prostor.

Mirjana Vodopija, ‘Lutajući krajolik’

Pojavljuje se kao beskrajna ravnica, nabrekla planina, litica, jezero, plato, mikropejzaž… U neke od ovih prikaza pejzaža ugrađeni su interijeri kao prostori intenzivnog obitavanja, dok su neki pejzaži, inverzno, ugrađeni u interijere.

Zbivanja u pejzažima su nadrealistička, proizlaze iz snova, podsvijesti i djetinjstva ili su temeljena na nadnaravnim pričama umjetničine prabake, a kroz njih se proteže jedinstveni horizont čežnje za cjelovitošću beskraja, stoji u najavi izložbe.

Mirjana Vodopija, ‘Lutajući krajolik’

Mirjana Vodopija diplomirala je1987. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 1985. do danas ostvarila je 34 samostalne izložbe i sudjelovala preko 200 skupnih izložbi ili kustoskih koncepcija u zemlji i inozemstvu te na više međunarodnih rezidencijalnih projekata.

Dobitnica je brojnih likovnih nagrada nacionalnog i međunarodnog karaktera. Djela su joj uvrštena u zbirke važnijih hrvatskih muzeja i galerija, kao i u druge muzejske i privatne zbirke. Od 2007. godine predaje na Grafičkom odsjeku ALU u Zagrebu, trenutno u zvanju redovne profesorice.

Kustosica izložbe je Martina Munivrana.

Mirjana Vodopija, ‘Lutajući krajolik’

Heimo Zobernig u MSU-u

U Prostoru za povremene izložbe Muzeja suvremene umjetnosti, na 1. katu, čeka vas otvorenje u utorak, 2. srpnja 2019. u 19 sati.

Heimo Zobernig, jedan od najznačajnijih suvremenih austrijskih umjetnika, prvi se put predstavlja u Hrvatskoj, zahvaljujući suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Galerije Kula iz Splita. Za tu prigodu umjetnik je odabrao radove nastale u razdoblju od 2009. do 2018. godine, realizirane u mediju slikarstva, a što je samo dio njegove bogate i medijski raznolike umjetničke produkcije.

Za stvaralaštvo Heima Zoberniga od osamdesetih godina prošlog stoljeća do danas karakteristično je načelo heterogenosti umjetničkog izričaja. Njegov opus obuhvaća različite medije, od arhitektonskih intervencija i instalacija, preko performansa, filma i videa, do skulpture i slikarstva. Umjetnik neprestano promišlja o cjelovitosti umjetničke forme i mjestu njezina izlaganja, pa se baš zato u njegovu djelu prožimaju i isprepleću različiti mediji, prostorni odnosi i stilovi. Važna karakteristika njegovog umjetničkog djelovanja je dosljedna nedosljednost, naime on vrlo vješto prelazi iz različitih formi i sadržaja, te na vrlo zaigran i duhovit način kroz svoj umjetnički rad postavlja ona bitna i temeljna pitanja o umjetničkog stvaralaštvu, njegovim povijesnim relacijama ili nasljeđu kao i samoj ideji i cilju umjetnosti.

Kroz performativnu igru boje, strukture i riječi, Zobernigova djela otkrivaju umjetnikovu eksperimentalnu zaigranost u mediju slike, koje dodatno podcrtava povijesnim referencama i citatima. Ujedno postavlja pitanja o naslijeđu moderne i sadašnjice. Zobernig je istinski predstavnik konceptualne umjetničke struje koja od šezdesetih godina na ovamo postavlja temeljna pitanja o svrsi umjetničkog stvaralaštva. Za razliku od svojih smrtno ozbiljnih, te često vizualno i sadržajno dosadnih i sumornih prethodnika, Zobernig se slikama predstavlja kao maštovit i razigran stvaralac, senzualni hedonist čiji duhovit i iskričav dijalog s nasljeđem modernizma i njegovim samodopadnim programskim formulama nikad ne posustaje i nikad ne gubi intelektualnu zainteresiranost, dubinu i mentalnu otvorenost na kojima počiva svako dobro umjetničko stvaralaštvo.

Kustosica izložbe: Martina Munivrana

Otvorenju izložbe prisustvovat će i i umjetnik Heimo Zobernig, koji će novinarima biti na raspolaganju za izjave. Za glazbeni program nakon otvorenja pobrinut će se DJ Šuljić.

Izložba će biti otvorena također do 18.8.2019.

Učitati još
Zatvori